Όταν ο Τσίπρας φίλησε τη Μέρκελ αλά Μπρέζνιεφ
Ένα εντυπωσιακό έργο μιλά για την επικαιρότητα με τον καλύτερο και τον πιο εύστοχο τρόπο. Ο Ιταλός καλλιτέχνης Jupiterfab δημιούργησε μια υπέροχη τοιχογραφία. Τι λέει στο NEWS 247 για την τέχνη του δρόμου και την πολιτική ζωή στη χώρα του (Pics)
- 10 Οκτωβρίου 2015 07:54
Ο Jupiterfab είναι από την Ιταλία και τοποθετείται για την επικαιρότητα μέσω της τέχνης του δρόμου. Αυτές τις μέρες λαμβάνει μέρος στην έκθεση Contemporary Times, μαζί με ακόμη 10 καλλιτέχνες από 8 χώρες.
Ο καλλιτέχνης συμμετέχει με μια τοιχογραφία που ξυπνά αναμνήσεις, τόσο από το πρόσφατο, όσο και από το απώτερο παρελθόν.
Έμπνευση του, το έργο “My God, Help Me to Survive This Deadly Love”, κοινώς το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel το οποίο απεικονίζει πάνω στο τείχος του Βερολίνου, το “φιλί” των Χόνεκερ-Μπρέζνιεφ.
Πλέον, το “Discord Kiss” του Jupiterfab, φέρνει στου Ψυρρή και συγκεκριμένα στην οδό Ρήγα Παλαμήδου, ένα διαφορετικό ενσταντανέ, από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στις Βρυξέλλες.
Ένα “φιλί” που περιέχει μπόλικη διαπραγμάτευση και δράμα.
Το NEWS 247 εντόπισε τον “visual and sound artist” όπως αυτοπροσδιορίζεται, και μας μίλησε για το έργο του αλλά και για τη χώρα μας.
Το “φιλί της διχόνοιας” λοιπόν. Πώς εξηγείται ο τίτλος;
“Το φιλί κατά κάποιοι τρόπο αντιπροσωπεύει τη συμφωνία ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα που προκάλεσε μια μεγάλη έριδα κατά τη διάρκεια της συμφωνίας αλλά και μετά από αυτή…”, μας απαντάει ο Ιταλός καλλιτέχνης.
Τον ρωτάμε αν υπήρξε “έρωτας με την πρώτη ματιά” ή αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της Άγκελα Μέρκελ.
“Αποκλείεται να υπήρξε έρωτας με την πρώτη ματιά, από την πλευρά του Τσίπρα. Δεν είμαι σίγουρος αν τελικά υποχώρησε. Το έργο μου απεικονίζει δύο ανθρώπους που ετοιμάζονται να φιληθούν αλλά όχι το ίδιο το φιλί… Έχω την άποψη μου για τις διαπραγματεύσεις, αλλά προτιμώ να αφήσω τον κόσμο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα”.
Ελλάδα και Ιταλία. Κοινά στοιχεία υπάρχουν;
“Στην Ιταλία έχουμε πολύ χειρότερη κυβέρνηση. Έχουμε έναν πρόεδρο που δεν τον ψήφισε κανείς. Έχουμε μια νέα έκδοση του Μπερλουσκόνι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να τοποθετηθώ προσωπικά. Η άποψη μου είναι εντελώς αρνητική.
Οι πολιτικοί στην Ιταλία είναι διεφθαρμένοι, δεν είναι προετοιμασμένοι να κυβερνήσουν τη χώρα και παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων. Είναι τυχεροί που ο Ιταλικός λαός αντέχει, βρίσκοντας τον τρόπο να επιβιώνει”, λέει ο Jupiterfab.
Επί τω έργω:
Ο καλλιτέχνης απέφυγε πάντως να μας πει αν θα ψήφιζε τελικά υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, αν ήταν Έλληνας, σημειώνοντας εύλογα πως “για να απαντήσω κάτι τέτοιο θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερο την κατάσταση στη χώρα σας”.
Από που εμπνέεται όμως;
“Από όλα όσα βλέπω και διαβάζω. Τα συνδυάζω με τη δημιουργικότητα μου, μέσα από το πρίσμα και τον τρόπο που μου αρέσει να απεικονίζω και να παρουσιάζω τα πράγματα”.
Και συνεχίζει. “Με την τέχνη μου θέλω να δίνω στον κόσμο την δικιά μου άποψη για όσα συμβαίνουν κάθε μέρα, και να στηλιτεύω όσα δε μου αρέσουν. Γενικά, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, δεν μου αρέσει να σχολιάζω, δεν κατευθύνω τον θεατή σε συμπεράσματα.
Δείχνω απλά μια εικόνα που μπορεί να κάνει τον κόσμο να σταματήσει μια στιγμή και να σκεφτεί, να αναλογιστεί σχετικά με τη ζωή του και τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τη διαμορφώνουν”.
Το έργο στην έκθεση Contemporary Times:
Ποια είναι η δυναμική της τέχνης του δρόμου, για τον Jupiterfab.
“Η τέχνη του δρόμου είναι άμεση, “αφιλτράριστη” και σε αυτό διαφέρει σχετικά με την αντίστοιχη που παρουσιάζεται στις γκαλερί και στα μουσεία. Μια από τις αποστολές της, είναι να αναδείξει τη σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας, εκείνη την πλευρά που τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί μας κρύβουν.
Οι καλλιτέχνες έχουμε μια υψηλή ευαισθησία που μας βοηθά να αντιληφθούμε όσα συμβαίνουν με έναν άλλο τρόπο ή να δούμε την πραγματικότητα από μια άλλη οπτική γωνία. Ή τουλάχιστον, μια ευαισθησία που μας κάνει να διακρίνουμε κάτι που δεν είναι αληθινό ή σωστό”.
Ευχαριστούμε τον καλλιτέχνη για την παραχώρηση της άδειας δημοσίευσης των φωτογραφιών του έργου του, όπως αρχικά αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Η έκθεση Contemporary Times εστιάζει στο ρόλο της κοινωνίας ως ένα θεσμικό δομικό στοιχείο, αποτελούμενο από αναρίθμητες διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε ένα χαοτικό, συνεχή ρυθμό. Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Metamatic:taf