ΓΙΑΤΙ ΤΟ MTV ΕΚΝΕΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

To Growing Up Greek έκανε πρεμιέρα. Το είδαμε και σας μεταφέρουμε το πως μας φαντάζονται στον πλανήτη MTV

Από την Ανδρονίκη Μπάκουλη

Το Growing up Greek έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ και οι Ελληνοαμερικανοί ξεκίνησαν τον αγώνα τους για να διακοπεί η προβολή. Για την ακρίβεια, τον κορύφωσαν. Διότι τον είχαν ξεκινήσει απ’ όταν το MTV εμφάνισε το trailer για την προώθηση του νέου προϊόντος. Ενημέρωνε ότι “πρόκειται για μισή ώρα κωμωδίας, που ακολουθεί μια παρέα φίλων που μεγαλώνουν σε μια δυνατή ελληνική κοινότητα, στο Tarpon Springs της Florida. Μια ειδιλιακή και γραφική ελληνική πόλη, όπου οι κάτοικοι της βγαίνουν ραντεβού ή έχουν σχέσεις αίματος ή τσακώνονται. Η οικογένεια σημαίνει τα πάντα εδώ. Ακόμα και οι υπερβολικοί γονείς και παππούδες μπορούν να γίνουν διασκεδαστικοί. Αυτά τα παιδιά έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο το γεγονός ότι είναι 20, αλλά και να μεγαλώσουν ως Ελληνες. Ώπα”. Ε, δεν είπε κάποιο ψέμα. 

Μετά την πρεμιέρα (ξημερώματα Πέμπτης για εμάς) χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στο MTV, ενώ υπάρχει στο change.org online αίτηση με υπογραφές όσων θέλουν να σταματήσει η προβολή. Ζητήσαμε την άποψη ανθρώπων που έζησαν το Growing up Greek -στην πράξη- να μας μιλήσουν για αυτά που είδαν. 

Ο Τόνι Μουστακέλης, μετανάστης δεύτερης γενιάς που ζει στο Houston μας βοήθησε να καταλάβουμε τι είδαν οι τηλεθεατές που έκαναν τον κόπο να συντονιστούν με το MTV, για την πρεμιέρα.

“Το Growing up Greek” προκάλεσε θυμό, εκνευρισμό και άφησε την αίσθηση της έλλειψης σεβασμού. Ξεκίνησε, παρουσιάζοντας κάποιους νέους ανθρώπους που ζουν στο Tarpon Springs, της Florida. Ναι, στο TARPON SPINGS! Από όλα τα μέρη των ΗΠΑ που ζουν Έλληνες, διάλεξαν αυτό. Είμαι Έλληνας και μεγάλωσα στο Χιούστον. Εάν ήθελα να κάνω ένα σόου που να αφορά τους Ελληνοαμερικανούς, το μόνο μέρος που θα πήγαινα θα ήταν η Αστόρια. Δεν υπάρχει άλλη ελληνική πόλη, που έστω να πλησιάζει σε αυτήν την Αστόρια”. Αλλά στη δεκαετή προσπάθεια του MTV να “κλείσει” συμφωνία με αυτήν την περιοχή, δεν συνάντησε κάτι άλλο πέραν της άρνησης των κατοίκων. Μετά, οι παραγωγοί έψαξαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης και όταν δεν βρήκαν εκεί πρόσφορο έδαφος, πήγαν στη Φλόριντα.

 

Τι έδειξε όμως, το πρώτο επεισόδιο;

“Ξεκίνησε με μια συνάντηση φίλων, για BBQ. Όλοι τρώνε χταπόδι (ΟΚ, αυτή είναι ελληνική συνήθεια), αλλά μετά άρχισαν να βάζουν αρνί στην ψηστιέρα και δεν ήξεραν πώς να κάνουν τη δουλειά. Πετούσαν διαρκώς τα κομμάτια στη σχάρα και έδειχναν ηλίθιοι. Μετά, άρχισαν να βγαίνουν σε μπαρ και ρεστοράν της περιοχής, που υποτίθεται ότι είναι “δημοφιλή και cool μέρη” και δεν υπήρχαν πάνω από 10 άνθρωποι, σε αυτά! Στο τέλος, ένα από τα κορίτσια γίνεται έξαλλο, γιατί την πέταξαν έξω από ένα μπαρ (στο οποίο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ευθύς εξ αρχής, γιατί είναι κάτω των 21 χρόνων). Πήγε εκεί γιατί ήταν τα γενέθλια μιας φίλης της. Παρένθεση: πριν φύγουν τα κορίτσια για το πάρτι, η μητέρα της εορτάζουσας παίρνει ένα κλαδί από βασιλικό και αρχίζει να ραντίζει την κόρη της με αγιασμό. Την ώρα που το κάνει αυτό, λέει την προσευχή στα αγγλικά, εξηγώντας πως αυτό είναι που κάνουμε όλοι στα γενέθλια μας. Συγγνώμη, αλλά η οικογένεια μου δεν το έκανε ποτέ.

Πίσω στην κοπέλα που εκδιώχθηκε από το μπαρ, τη δείχνει να προσπαθεί να ξαναμπεί και να μην μπορεί γιατί δεν την αφήνουν, με αποτέλεσμα να είναι εκτός εαυτού. Και τι κάνει; Καλεί την αστυνομία να τους πει πως δεν της επιτρέπουν την είσοδο. Καταλαβαίνει; Δεν είναι 21, δεν έχει δικαίωμα και παίρνει την αστυνομία. Ένα περιπολικό καταφθάνει στην περιοχή και τη βάζει στο πίσω μέρος του οχήματος. Εκεί τελειώνει το επεισόδιο. Α, ξέχασα: όλοι, ΜΑ ΟΛΟΙ, καπνίζουν”. 

 

Ο πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ (Αμερικανικός Ελληνικός Εκπαιδευτικός Προοδευτικός Σύνδεσμος, ή αν προτιμάται του AHEPA, δηλαδή American Hellenic Progressive Association), Phillip Frangos έστειλε την επομένη επιστολή στο MTV, με την οποία ζητά να διακοπεί το σόου και από τους χορηγούς να αποσύρουν τα χρήματα τους. Χαρακτηρίζει το project ως “διαστρέβλωση της εμπειρίας να μεγαλώσεις σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια και ως μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας”. Κάνει λόγο για ανεπιτυχή επανάληψη του Jersey Shore (όποιος έχει MTV σπίτι του, αποκλείεται να μην το έχει πετύχει έστω μια φορά -αφού παίζεται χειμώνα καλοκαίρι, κάθε βράδυ. Για όσους τυχόν το έχασαν, ασχολείται με Ιταλοαμερικανούς, τους οποίους εξέλιξε σε εθνικό ανέκδοτο), ενώ σχολιάζει ότι “η εκπομπή σας είναι προβληματική, γιατί παρουσιάζει χαρακτήρες ως εκπροσώπους αυτής της κοινότητας, με οδηγό τα πιο αρνητικά στερεότυπα. Οι χαρακτήρες θα ταίριαζαν καλύτερα σε επεισόδιο του The Gerry Springer Show και όχι σε κάποιον που θέλει να δείξει πώς είναι να μεγαλώνεις πραγματικά ως Έλληνας, στις ΗΠΑ. Στο πνεύμα του Jersey Shore, το MTV έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί την ατίθαση και ανειλικρινή συμπεριφορά ανθρώπων, για να δώσει ώθηση στα νούμερα τηλεθέασης και να επιτύχει την εμπορευματοποίηση”.

 

Συνεχίζει, εξηγώντας ότι “το σόου κάνει κακό και στην ιστορική πόλη του Tarpon Springs. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, αυτό το μέρος κέρδισε μια ιδιαίτερη αναγνώριση, ως το πρώτο στη Φλόριντα που εισήχθη στο εθνικό μητρώο των ιστορικών τόπων, για τα παραδοσιακά πολιτιστικά αγαθά και τη σκληρή εργασιακή ηθική που επέδειξαν οι Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι ήταν δύτες σπογγαλιείας στις αρχές του 1900 ((με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, που απέδιδε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο). Η βιομηχανία του σπόγγου παραμένει ενεργή έως σήμερα. Είναι λυπηρό λοιπόν, να βλέπεις αυτή τη διάκριση να χάνεται από κάποιους που επέλεξαν με ανευθυνότητα να αμαυρώσουν την πλούσια πολιτιστική ιστορία της περιοχής. Με αυτή την διαστρεβλωμένη απεικόνιση της σύγχρονης ελληνοαμερικανικής κοινότητας”.

Ενημερώνει πως υπάρχει online αίτηση διακοπής του σόου, με 6.500 υπογραφές ήδη και καταλήγει στο “το πιο σημαντικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι απλά να μην παρακολουθήσουμε την εκπομπή και να μην υποστηρίξουμε τους χορηγούς της”. Μπορεί πάντως να μην χρειαστεί καν να συνεχίσουν τον αγώνα τους καθώς το MTV ανακοίνωσε ότι η εκπομπή που προβλήθηκε την Τετάρτη στην Αμερική ήταν “πιλότος” και δεν είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει για όλη την τηλεοπτική περίοδο.

Η μητέρα μιας εκ των πρωταγωνιστριών του σόου, η Κάθι Κουρσιώτη, δήλωσε στην ιστοσελίδα του Fox πως την παραμικρή ντροπή δεν νιώθει που η κόρη της πρωταγωνιστή σε παραγωγή του MΤV. “H ιστορία είναι η εξής. Έχεις το δράμα με τους Ιταλούς, έχεις το δράμα με τους Έλληνες. Έχεις το δράμα με κάθε διαφορετικής κουλτούρας εθνικότητα”. Οπότε… όλα μια χαρά. Ή μήπως όχι;


Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα