Αίγυπτος: Πολύνεκρη επίθεση σε κοπτική εκκλησία στο Κάιρο

default image

Τουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας (vid)

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε μέσα σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της λειτουργίας, γύρω στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου που γειτνιάζει με τον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο απολογισμός αυξήθηκε σταδιακά από τους 5 στους 20 και στη συνέχεια στους 25 νεκρούς τουλάχιστον, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο της έκρηξης.


Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την περιοχή.

Οι κόπτες της Αιγύπτου αποτελούν την πλειονότητα της πιο πολυπληθούς χριστιανικής κοινότητας στη Μέση Ανατολή και μία από τις πιο παλιές.

Τον αποτροπιασμό του για τη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’

Τη θλίψη όλης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, και όλων των Χριστιανών της Αφρικής εξέφρασε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου, Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’.

Στο άκουσμα του θλιβερού γεγονότος της τρομοκρατικής επίθεσης που είχε σα συνέπεια το θάνατο μέχρι τώρα 25 αθώων πολιτών και τον τραυματισμό 31 ατόμων δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή αποτελεί έργο εξτρεμιστικών στοιχείων και μόνο.

«Εμείς εδώ στην Αίγυπτο, ζούμε ειρηνικά, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, επισημαίνοντας ότι η συνύπαρξη αυτή των δύο θρησκειών αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον κόσμο και καταδίκασε τους υπαίτιους αυτού του τυφλού κτυπήματος εναντίον ανθρώπων πιστών προς τον Θεό.

Τέλος, ζήτησε να μεταφερθούν τα πιο θερμά συλλυπητήριά του και όλου του ελληνορθόδοξου Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον Πάπα και Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος Β΄.

Τα θερμά συλλυπητήρια και την οδύνη των Ελλήνων της Αιγύπτου εκφράζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου

Την πεποίθησή του ότι «η δύναμη που διαθέτει ο αιγυπτιακός λαός θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες αυτές ώρες και να βγει νικητής», εκφράζει προς τους Αιγυπτίους ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Για άλλη μία φορά, η τρομοκρατία προσπαθεί να επιβιώσει στην Αίγυπτο, αλλά δεν θα το καταφέρει. Ο αιγυπτιακός λαός, υπό τη σοφή ηγεσία του, έχει καταλάβει πλέον καλά το σχέδιο των απάνθρωπων, και η κάθε τους προσπάθεια πέφτει στο κενό», τονίζει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της «Μητέρας των εν Καΐρω ελληνικών σωματείων».

Και ο κ. Καβαλής παρατηρεί:

«Την Παρασκευή (ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων) κτύπησαν κοντά σε τζαμί, σήμερα Κυριακή (ημέρα προσευχής των Χριστιανών) κτύπησαν εκκλησία, όλα αυτά μοιάζουν για εμάς που ζούμε εδώ, πράξεις απελπισίας, καθώς βλέπουν το τέλος τους να έρχεται.

Μπορεί να θρηνούμε θύματα, αλλά είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου διεθνώς με την τρομοκρατία και φυσικά θα υπάρχουν θύματα, μόνο που έτσι ο πόνος που μάς προκαλούν μετατρέπεται σε πείσμα να είμαστε ενωμένοι για να τούς αντιμετωπίσουμε.

Με πολύ λοιπόν πόνο, η ελληνική παροικία στο Κάιρο και ολόκληρη την Αίγυπτο εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα φονικά κτυπήματα των δολοφόνων, στέκεται μαζί με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά μας, αλλά και την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη του ισ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα