Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη. Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη. Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Σε εξέλιξη παραμένει για τρίτο 24ωρο η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Η πυρκαγιά συνεχίζει να κινείται σε ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ Λίμνης, Φαράκλας και πλέον έχει περάσει τα Κατούνια κα κινείται προς τη Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Γαλατάκη

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους έχει καταστραφεί από την μεγάλη πυρκαγιά στην Λίμνη Ευβοίας και μάλιστα νέου δάσους αφού η περιοχή είχε καταστραφεί πάλι στα τέλη της δεκαετίας του 70΄.

Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο οι πυροσβέστες υπερβαίνουν εαυτούς και δυνάμεις και προσπαθούν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά η οποία λόγω και των δυνατών ανέμων έχει καταφέρει να περάσει ακόμα και από αντιπυρικές ζώνες…

Η νύχτα που πέρασε ήταν εφιαλτική, καθώς το πύρινο μέτωπο στη Νότια-Νοτιοδυτική πλευρά του πέρασε πάνω από τα Κατούνια, έφτασε μέχρι την ακτή στον Άη Γιώργη, όπου μάλιστα κάηκαν κάτι ενοικιαζόμενα δωμάτια και κινείται με δραματική ακρίβεια προς την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, όπου απλά παρεμβάλλονται κάτι χαράδρες.

Στην άλλη πλευρά, στη Λίμνη, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στα όρια περίπου της περιοχής, ωστόσο λόγω των ζωνών που διανοίχτηκαν το βράδυ και λόγω της βόρειας κατεύθυνσης των ανέμων, δύσκολα μπορεί να απειληθεί σε αυτή την χρονική στιγμή, αν και για παν ενδεχόμενο ένα φέρυ έχει δέσει στη Λίμνη, αν χρειαστεί η εκκένωση της κωμόπολης από τους κατοίκους της.

Η περιοχή αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι τεράστια. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 140 άντρες της Πυροσβεστικής με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 12 χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη ζωνών, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην Πυροσβεστική είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω της πτώσης των ανέμων στα 4-5 μποφόρ, ωστόσο και αυτή την φορά όλα θα κριθούν από τις απογευματινές ώρες και μετά, όπου σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων.

Επί τόπου ο Νίκος Τόσκας                        

Στη Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος αυτήν την ώρα προεδρεύει σύσκεψης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία συνεχίζει να μαίνεται, παρότι η κατάσταση φαίνεται να καλυτερεύει από χθες. Στη συνέχεια, ο κ. Τόσκας θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Τόσκας μίλησε με τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή και τους ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την προσπάθειά τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Σε ότι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

Αναγνωστάκης: Βελτιωμένη η κατάσταση, σε σχέση με χθες

Η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Η πόλη της Λίμνης δεν κινδυνεύει, δεν υπάρχει πανικός και οι πολίτες επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.

πηγή φωτογραφίας, βίντεο: eviazoom, istiaianews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα