Μάχη με τον χρόνο

Μάχη με τον χρόνο
Greeces Finance Minister Euclid Tsakalotos meets the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici in Brussels, Belgium on Jan. 12, 2017. / 12 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ξεκινά σήμερα ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της για το κλείσιμο - κατ' αρχήν - της δεύτερης αξιολόγησης. Τα βήματα για να εγκριθεί η επόμενη δόση

Σε μια μάχη με τον χρόνο μπαίνει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με στόχο να ολοκληρώσει την τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 22 Μαΐου.

Η συμπλήρωση των δύο κειμένων συμφωνίας με ΕΕ και το ΔΝΤ, προϋποθέτει την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την διετία 2019 -2020 με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Το θέμα της ενέργειας είναι αυτό που θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα τον κύκλο των συζητήσεων και περιλαμβάνει εκτός από το φλέγον θέμα των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ και τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ των ΕΛΠΕ αλλά και του 17% της μέχρι στιγμής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. 

Στο θέμα του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα ζητήσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την λειτουργίας και το επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου.

Μεγάλο άγχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι διαφορές των κειμένων της ΕΕ και του ΔΝΤ, που μπορεί να έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής ( πχ κάποιες πρόσθετες απαιτήσεις του ΔΝΤ ) που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας

Μετά από το στάδιο θα πρέπει όλα τα μέτρα να ψηφιστούν και να εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα διατάγματα για να μπορεί η ΕΕ να πιστοποιήσει την υλοποίηση τους στην έκθεση συμμόρφωσης.

Αν για κάποιο λόγο η ψήφιση των μέτρων δεν γίνει μέχρι και τις 15-20 Μαΐου τότε θα χαθεί και το Eurogroup του επόμενου μήνα και τα πράγματα θα είναι πλέον οριακά, καθώς χωρίς την τεχνική συμφωνία δεν θα έχουμε συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα, αφού το Βερολίνο θα βρει αφορμή να υπαναχωρήσει από την υποχρέωση του για τις σχετικές αποφάσεις .

Συνεπώς είναι κρίσιμο η Ελλάδα να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι και τις 22 Μαΐου ώστε 10 – 15 ημέρες μετά να αναγκαστούν και οι δανειστές να έχουν συμφωνία και για τα υπόλοιπα θέματα.

Χρέος και πλεονάσματα

Πέρα από την διαφωνία μεταξύ Γερμανίας – ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους, υπάρχει και το θέμα των πλεονασμάτων μετά το 2018 στο οποίο φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα 5 ετών ( 2018 -2023 στο οποίο η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ). Το κακό είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει από το 2024 και μετά ο στόχος να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, κάτι που δεν θέλει ούτε να ακούει η Γερμανία και οι σύμμαχοι της στο Eurogroup.

Από την άλλη, παρότι η ηγεσία του ΔΝΤ επιμένει σε κάθε ευκαιρία να δηλώνει την προσήλωση της στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζει ότι αν με τους υπολογισμούς του ταμείου το ελληνικό χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο τότε δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα

Η έγκριση της δόσης

Αν ξεπεραστεί και αυτό το δύσκολο στάδιο μετά τις 22 Μαΐου, τότε θα πρέπει να οριστεί έκτακτο Eurogroup ειδικά για την επικύρωση της συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι και τις 10 Ιουνίου. Τούτο διότι ακόμη και η συμφωνία του Eurogroup και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα πρέπει να κάνει και τον κύκλο των εθνικών κοινοβουλίων και στην συνέχεια να γυρίσει στο ΔΣ του ESM που θα πει το τελικό ναι για να φτάσουν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα