Ηλεία: Κρίση και στις γεννήσεις. Γεννιούνται λιγότεροι, πεθαίνουν περισσότεροι

Ηλεία: Κρίση και στις γεννήσεις. Γεννιούνται λιγότεροι, πεθαίνουν περισσότεροι

Μείωση 30% των τοκετών στη Μαιευτική Γυναικολογική του Νοσοκομείου Πύργου - Αυξημένη προσέλευση στα Τακτικά Εξωτερικά και Απογευματινά Ιατρεία

Μείωση έως και 30% των γεννήσεων παρατηρείται την τελευταία διετία στην Ηλεία, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους έχει αυξηθεί κατά πολύ! Και οι δυο περιπτώσεις, είναι απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει και την ηλειακή κοινωνία.

Μια κρίση, που οδηγεί τα νέα ζευγάρια στην τεκνοποίηση ύστερα από πολύ σκέψη και ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο δημόσιο νοσοκομείο όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων γυναικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά ακόμα και για τον καθιερωμένο ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Και όλα αυτά, σε μια δημόσια μαιευτική γυναικολογική κλινική, που καταφέρνει να λειτουργεί πολλές φορές στο όριο και αυτό χάρις τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρετούντων ιατρών και των μετρημένων στα δάκτυλα μαιών… Ανθρώπων, που προσφέρουν όλη τους την ενέργεια στον γυναικείο πληθυσμό και που περιβάλουν με περισσή αγάπη μητέρες και βρέφη.

Στόχος των ανθρώπων αυτών, δεν είναι άλλος από την λειτουργία του υπερσύγχρονου Μαιευτηρίου του «Ανδρέας Παπανδρέου» που παραμένει κλειστό εξαιτίας των ελλείψεων ιατρικού και μαιευτικού προσωπικού.

Ο Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Βασίλης Τσιτσής -μιας κλινικής που λειτουργεί και στα δυο τμήματα της από το 1997  μετά την επανέναρξη του μαιευτικού τμήματος-  η οποία από τότε μέχρι και σήμερα, όπως μας λέει, είχε μια σταθερή ανοδική πορεία στις γεννήσεις, φτάνοντας στην κορυφαία χρονιά, το 2011 που πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 541 γεννήσεις!

Σύγκριση με το 2012, όπου το Νοσοκομείο Πύργου πλημμύρισε και για ένα 5μηνο οι τοκετοί πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, δεν μπορούν να γίνουν ωστόσο αν συγκρίνει κανείς το 2011 με το 2013 που μόλις τελείωσε, διαπιστώνει ότι οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά πολύ. «Φτάνοντας στο 2013 οι τοκετοί- γεννήσεις στο Νοσοκομείο μας ανέρχονται στις 380 και σε σχέση με το 2011 παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 30% περίπου, γεγονός αναμενόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης που πλέον έγινε αντιληπτή από όλους. Οι άνθρωποι πλέον σκέφτονται πολύ για να προσθέσουν ένα νέο μέλος στην οικογένεια τους αφού μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να το υποστηρίξουν».

Ελληνόπουλα η πλειοψηφία

Και ενώ θα ανέμενε κανείς, πως ένα μεγάλο ποσοστό γεννήσεων θα αφορούσαν αλλοδαπές μητέρες-  όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- κάτι τέτοιο, βάσει των επίσημων στοιχείων, δεν βγαίνει. «Θα ήθελα να σημειώσω, ότι αρκετοί μετανάστες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και το γεγονός αυτό αντανακλάται και στο ποσοστό των γεννήσεων νεογνών από αλλοδαπούς γονείς οι οποίοι είναι μόλις το 17% των συνολικών γεννήσεων» επισήμανε ο κ. Τσιτσής.

Τοκετοί και επεμβάσεις

Στο Νοσοκομείο Πύργου, λειτουργούν τμήματα Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων με Μαιευτικό και Γυναικολογικό Ιατρείο, Ιατρείο Κολποσκοπήσεων. Επίσης στη Μαιευτική Γυναικολογική κλινική λειτουργεί πλήρως το Μαιευτικό τμήμα με 16 κλίνες και με παρακολουθήσεις κυήσεων αυξημένου κινδύνου (πρόωρες συσπάσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κύησης κ.α.). Το γυναικολογικό τμήμα της κλινικής διεκπεραιώνει όλες τις μείζονες και ελάσσονες γυναικολογικές επεμβάσεις κοιλιακά και κολπικά (υστερεκτομές, εκπυρηνίσεις ινομυωμάτων, αφαιρέσεις κύστεων, εξωμήτριους κυήσεις, κολπορραφές, αφαιρέσεις βαρθολινείων αδένων, βιοψίες μαστού και ογκεκτομή).

«Στην κλινική μας γίνονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τακτικά απογευματινά ιατρεία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και η προσέλευση των ασθενών είναι σημαντικά αυξημένη τον τελευταίο καιρό και λόγο της προσθήκης του προληπτικού ελέγχου για τον τράχηλο μέσω του Τεστ Παπανικολάου που πλέον γίνεται από 2ετίας στο Νοσοκομείο και σε συνεργασία με το Κυτταρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Η προσπάθεια μας πλέον στρέφεται στην σωστή λειτουργία της κλινικής μας με ιατρικό προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει ολόκληρο το μήνα με εφημερία. Για το σκοπό αυτό περιμένουμε την ολοκλήρωση της θέσης του Επιμελητή Β’ που εκκρεμεί από 2ετίας και την πιθανή μετακίνηση- σύμπτυξη των κλινικών των δυο νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προσπάθεια μας να ενισχυθούμε με το απαραίτητο μαιευτικής προσωπικό ώστε να λειτουργήσει αυτόνομα πλέον και η κλειστή πτέρυγα του υπερσύγχρονου Μαιευτηρίου μας» κατέληξε ο κ. Τσιτσής.

Πηγή: ilialive.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα