Live: Το Orion πραγματοποιεί την πρώτη του δοκιμαστική πτήση

Live: Το Orion πραγματοποιεί την πρώτη του δοκιμαστική πτήση

Η κάψουλα Orion πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση στο διάστημα.(vid)

Το NASA TV μεταδίδει ζωντανά την πρώτη δοκιμαστική πτήση του Orion, του σκάφους που προορίζεται για την μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα.

Το σκάφος που ξεκίνησε μη επανδρωμένο το μακρινό του ταξίδι σήμερα, αναμένεται να φτάσει 15 φορές ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ οι επιστήμονες αξιολογούν ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ακραία ταχύτητα, πριν πέσει τελικά με αλεξίπτωτα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κάψουλα Orion, αφού τοποθετήθηκε στην κορυφή του πυραύλου Delta IV, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, σήμερα στις 14.05 ώρα Ελλάδας, 07.15 τοπική ώρα.

Το σκάφος, 18 περίπου λεπτά μετά την απογείωσή του βρισκόταν ήδη σε τροχιά και προετοιμαζόταν για την επόμενη πυροδότηση του κινητήρα του. Η εκτόξευση, που είχε πραγματοποιηθεί για χθες, Πέμπτη αναβλήθηκε λόγω προβλήματος στις βαλβίδες των δεξαμενών υδρογόνου στον μεγάλο πύραυλο Delta IV που μεταφέρει στην κορυφή του το Orion.

Η αποστολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να διαρκέσει 4,5 ώρες και το Orion θα πέσει τελικά με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό, από όπου θα συλλεγεί από σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κάψουλα θα μεταφέρει από την επόμενη δεκαετία τους Αμερικανούς αστροναύτες πέρα από την τροχιά της Σελήνης, πρώτα στους αστεροειδείς και τελικά στον μακρινό Άρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος θα φτάσει το ύψος των 6.000 χιλιομέτρων, ψηλότερα από την ασφαλή τροχιά στην οποία κινείται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

Κατά την επιστροφή του το Orion, υπολογίζεται ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 32.000 χιλιόμετρα την ώρα και η θερμική του ασπίδα θα εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 2.000 βαθμών, η υψηλή ταχύτητα οφείλεται στην μακρινή απόσταση που θα διανύσει.

Για την πτώση του στη θάλασσα αναπτύχθηκαν γιγαντιαία αλεξίπτωτα, που έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν διαδοχικά για να επιβραδύνουν την κάθοδό του μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού.

Η επόμενη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του Orion θα γίνει για το 2018, όταν η κάψουλα θα κάνει το γύρο της σελήνης πριν επιστρέψει στη Γη.

Πηγή: Metro

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα