Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για 13η σύνταξη, εκλογές και σύγκριση με Σαμαρά
Δεν είναι προεκλογική παροχή οι εξαγγελίες Τσίπρα και δεν έχουν σχέση με το "κοινωνικό μέρισμα" Σαμαρά- Βενιζέλου απαντά η κυβέρνηση στη ΝΔ, που κάνει λόγο για έναν απερχόμενο και πανικόβλητο πρωθυπουργό, που μοιράζει ψίχουλα αφού έκεψε 1,6 δισ από συντάξεις
- 09 Δεκεμβρίου 2016 17:32
Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και με τη διαπραγμάτευση ακόμη ανοιχτή για τα εργασιακά και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Νέα Δημοκρατία με ενημερωτικό σημείωμα επιχείρησε αποδόμηση των εξαγγελιών Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι το 2016 έκοψε 1,6 δισ από συντάξεις και τώρα μοιράζει ψίχουλα, τις απέδωσε δε ευθέως σε φόβο μπροστά σε επικείμενες κάλπες. Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου, που τόνισε ότι δεν πρόκειται για προεκλογική παροχή, αλλά για υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Το Μαξίμου μάλιστα έσπευσε να τονίσει πως η διανομή μέρους από την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους από τη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με το “κοινωνικό μέρισμα” της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, ώστε να αποφεύγονται οι… συγκρίσεις. Κάλεσε δε εκ νέου τη ΝΔ να τοποθετηθεί ευθέως στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Η ΝΔ ειδικότερα σε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “Ένας πρωθυπουργός σε πανικό και αποδρομή”, υποστηρίζει:
“Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη διανομή εφάπαξ βοηθήματος ύψους 617.000.000 ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ το μήνα.
Το 2016 η Κυβέρνηση πήρε από τους συνταξιούχους πολλαπλάσια λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ και της επιβολής των εισφορών 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μόνο από τις εισφορές πήρε 710.000.000 ευρώ από τους συνταξιούχους. Μόνιμα. Για πάντα.
Στον προϋπολογισμό 2017 το συνολικό ποσό από περικοπές συντάξεων είναι 1,6 δις ευρώ.
586.000.000 ευρώ μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές προέρχονται από τις μειώσεις σε επικουρικές και συντάξεις χηρείας, προσωρινές και αναπηρικές και από αύξηση εισφορών.
Παράλληλα, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται έμμεσα από την αύξηση του Φ.Π.Α., την αύξηση σε ενεργειακά προϊόντα, την αύξηση σε καφέ και τσιγάρα.
Η απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτήν την λεηλασία των συνταξιούχων είναι μια εφάπαξ καταβολή 617.000.000 ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από όσα τους έκοψε μόνο από την αύξηση των εισφορών! Και σε τρεις εβδομάδες, θα τους τα πάρει πάλι πίσω! Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει;
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα που είχε διανείμει το 2014 η τότε Κυβέρνηση σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες. Ο κ. Τσίπρας τότε έλεγε: «Είναι πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Από τη μία να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του».
Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους.Είναι πλέον σε όλους σαφές ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός που προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να συμμαζέψει τα συντρίμμια της πολιτικής του. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς.”
Σε έντονο ύφος απάντησε με δικό του ενημερωτικό σημείωμα το Μαξίμου:
“Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ενοχλήσει σφόδρα τη Νέα Δημοκρατία.
Η ΝΔ επιβεβαιώνει την αμηχανία της μιλώντας για προεκλογικές εξαγγελίες γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει την πραγματική της ατζέντα: Ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» δεν είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια του πιο στυγνού θατσερισμού: Είναι η συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Ωστόσο επειδή ορισμένοι δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή για να εξισώσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την Άνοιξη του 2014, ας μιλήσουμε με όρους αλήθειας, που τόσο αρέσουν (;) στον κ. Μητσοτάκη.
Τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις. ευρώ.
Δεν επρόκειτο φυσικά για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντ’ αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%). Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία.
Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια! Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019.
Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί ««ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;”
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)