Τι δεν θα ψηφίσει η ΝΔ-Ποιο ιδεολογικό στίγμα έδωσε ο Μεϊμαράκης

Τι δεν θα ψηφίσει η ΝΔ-Ποιο ιδεολογικό στίγμα έδωσε ο Μεϊμαράκης

Η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Βουλή, που πυροδότησε την κόντρα με Τσίπρα. Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό

Με φόντο τη διαδοχή στη Ν.Δ, ο κ. Μεϊμαράκης (υποψήφιος για τη θέση του προέδρου), περιέγραψε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ψηφοφορίες που έπονται και έδωσε το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται.

Ξεκίνησε την ομιλία του καταθέτοντας στα πρακτικά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα στις 8 Φεβρουαρίου καθώς όπως τόνισε δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

“Ερχεται πολύ βαρύς χειμώνας, είναι η δύσκολη αλήθεια” είπε, σχολιάζοντας πως όσα ο ίδιος έλεγε προεκλογικά ισχύουν στο ακέραιο, ότι δηλαδή ο κ.Τσίπρας βιάστηκε να κάνει εκλογές λόγω της φοροκαταιγίδας που τώρα έρχεται, όπως οι περικοπές σε συντάξεις.

Ειδική αναφορά έκανε στο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, λέγοντας στον πρωθυπουργό: “Η αναστολή δεν είναι λύση. Το βράδυ θα ξαναμιλήσετε, δεσμευτείτε εδώ και τώρα ότι το μέτρο δε θα εφαρμοστεί, δε χρειάζεται τίποτε άλλο”. Προειδοποίησε επίσης ότι “Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτών και τον ΟΓΑ από εμάς δε γίνονται αποδεκτές ως έχουν, να το ξέρετε” και ξεκαθάρισε ότι: “Μας βρίσκετε κάθετα αντίθετους σε νέα μέτρα νέους φόρους νέες περικοπές, δε θα τα ψηφίσουμε”.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί όπως είπε η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύαμτα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων: “Ο ένας υπουργός ανοίγει μία πόρτα, ο άλλος την κλείνει. Το είδαμε με την COSCO , με τα περιφερειακά αεροδρόμια, με την επίσκεψη Τσιπρα στις ΗΠΑ”

Και στο σημείο αυτό άρχισε τον απευθείας διάλογο με τον πρωθυπουργό: “Πήγατε στις ΗΠΑ και λέγατε ότι πρέπει να πληρώσεις κάτω από το τραπέζι για μία δουλειά. Αυτό είναι έγκλημα” και στις διαμαρτυρίες του κ.Τσίπρα απάντησε: “Δε χαθήκαμε εμείς στη μετάφραση”.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία Μεϊμαράκη στη Βουλή:

Ο κ.Μειμαράκης επιχείρησε να αποδομήσει τη στρατηγική Τσίπρα για το χρέος, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει σε κεντρικό σημείο της ρητορικής του. Υποστήριξε ότι στους οκτώ μήνες της προηγούμενης διακυβέρνησης η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώθηκε, καθώς απο τα πλεονάσματα η χώρα οδηγήθηκε σε ύφεση και πως ο κ.Τσίπρας δεν έφερε τίποτε παραπάνω από όσα προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Αντίθετα όπως είπε “με τη δική του συμφωνία αποκλείεται το κούρεμα του χρέους” και του ζήτησε να σταματήσει το παραμύθι, διερωτώμενος “γιατί χασκογελάτε”. Υπενθύμισε επίσης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να συζητούν πολύ αυτά τα θέματα.

Συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον οποίο προκάλεσε αφού μιλά για κακούς ολιγάρχες, να δώσει ονόματα και διευθύνσεις. “Μην πείτε καν επίθετα, μόνο τα ονόματα. Φαντάσματα είναι; Δεν ξέρουμε τα ονοματάκια τους; Κι εσείς κ. Παππά, που με κοιτάτε και κρατάτε κι αυτό το νόμο σε ομηρία καταθέστε τον. Να δούμε ποιους στήριξαν προεκλογικά οι ολιγάρχες”.

Δήλωσε στη συνέχεια ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα: “Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και απορρίπτουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο, που εσείς υπογράψατε”, επαναλαμβάνοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του: “Δε θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι είμαστε φιλελεύθεροι με ανθρώπινο πρόσωπο” και καλώντας τον κ.Τσίπρα: ¨Αφού μας οδηγήσατε σε εκλογές, πήρατε πλειοψηφία με τον κ. Καμμένο, ψηφίστε και εφαρμόστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε”.

Οι προσωπικές αναφορές του κ.Μειμαράκη στον πρωθυπουργό πυροδότησαν τον έντονο διάλογο που είχαν στη συνέχεια, καθώς ο κ.Τσίπρας ζήτησε το λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα