Ολάντ στο ευρωκοινοβούλιο: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα

default image

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας και αναφέρθηκε φυσικά μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα και την περιπέτεια της το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν θαρραλέος

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση. Η Μέρκελ από την πλευρά της μίλησε για την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης και δυνατής οικονομικής Ευρώπης, όπως είναι η διαχείριση εντός της ευρωζώνης.

Μείζον θέμα το προσφυγικό

Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν στο κοινοβούλιο της Ευρώπης και εξέθεσαν τους άξονες της πολιτικής των δύο μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης για το επόμενο διάστημα. Φυσικά, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το οξυμένο ζήτημα του προσφυγικού. Πριν μιλήσουν οι δύο ηγέτες το λόγο πήρε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε: “Μάθαμε κάτι: αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνεργάζονται, όλη Ευρώπη υποφέρει”. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως “είναι δουλειά της Ευρώπης, είναι δουλειά όλου του κόσμου” να σταθεί πάνω από το προσφυγικό.


Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από μια δυνατή Ευρώπη που θα στερεώσει την κυριαρχία της. “Με κάθε κρίση εμφανίζονται φόβοι. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, αλλά όχι να μας κυριαρχούν” είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, είπε ο Γάλλος πρόεδρος παίρνοντας πρώτος το λόγο και τόνισε πως ο “στόχος των τρομοκρατών είναι να διαλύσουν τους δεσμούς που μας ενώνουν” συνεχίζοντας: “Η Ευρώπη άργησε να συνειδητοποιήσει πως η κρίση στη Μέση Ανατολή θα είχε συνέπειες και στη γηραιά ήπειρο”. Ο Γάλλος πολιτικός εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ευρώπη μπορεί να λύσει το συριακό πρόβλημα. “Αν αφήσουμε τη συριακή κρίση να οξυνθεί, μην πιστέψετε πως θα είμαστε ασφαλείς. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό, τι περνά από το χέρι της” είπε. Από την πλευρά της η Μέρκελ είπε πως μια “αποφασιστική συμβολή της Ευρώπης για λύση στη Συρία είναι απαραίτητη”.

Μετατοπίζοντας τη συζήτηση στα σύνορα με την Ελλάδα ο Ολάντ δήλωσε πως πρέπει να “παρέχουμε βοήθεια στην Τουρκία και να διασφαλίσουμε πως είμαστε ικανοί να δουλέψουμε από κοινού για να ταΐσουμε τα παιδιά των προσφύγων”.

Δεν έχουμε ανάγκη λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη

Με σαφείς υπαινιγμούς ενάντια στις κινήσεις της Γερμανίας ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στα της ΕΕ και τόνισε πως “δεν έχουμε ανάγκη λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη, αν θέλουν να υπάρχει Ευρώπη. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη ζώνη του Σένγκεν. Το να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την ελευθερία μετακίνησης θα ήταν ένα τραγικό λάθος” είπε ο Ολάντ δείχνοντας τις τελευταίες αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ παίρνοντας το λόγο ανέφερε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώποι παίρνουν επικίνδυνους δρόμους. “Η τεράστια εισροή προσφύγων αλλάζει την ατζέντα στην Ευρώπη. Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές” είπε αναγνωρίζοντας πάντως πως “δεν μπορούμε να κλείσουμε τους εαυτούς μας έξω από τον κόσμο. Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του με τη θέλησή του”. Και η κα Μέρκελ κατέληξε. “Για εκατοντάδες χρόνια άνθρωποι έφευγαν από την Ευρώπη. Τώρα η Ευρώπη είναι ο τόπος που άνθρωποι έρχονται για να κάνουν πραγματικότητα τις προσδοκίες τους και να διαφύγουν τους φόβους τους”.

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μέρκελ

Στο Ευρωκοινοβούλιο συναντήθηκαν, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, και συζήτησαν για το προσφυγικό.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ Φωτό: @Europarl_Photo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα