‘Το ιδιωτικό σχολείο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι’

‘Το ιδιωτικό σχολείο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι’
Street scene in Brussels, Belgium on May 2016. SOOC

Αδικαιολόγητες απολύσεις και μαύρη εργασία καταγγέλλει στο NEWS247 o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και υποστηρίζει πως η κριτική που ασκείται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή αφορά άρθρα που δεν περιλαμβάνονται

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία και μερίδα του Τύπου στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας για τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

“Τα άρθρα που επικαλούνται δεν υπάρχουν στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή” τονίζει μιλώντας στο NEWS247 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, διευκρινίζοντας πως δεν μπαίνει κανένα πλαφόν στις απολύσεις των εργαζομένων αλλά ζητείται από τους ιδιοκτήτες να είναι επαρκώς αιτιολογημένες. “Επαρκώς αιτιολογημένη απόλυση, όπως διατυπώνεται στο σχέδιο νόμου, είναι για παράδειγμα αυτή που διαταράσσει το εκπαιδευτικό κλίμα στο σχολείο λόγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη – εκπαιδευτικού” προσθέτει ο κύριος Κουρουτός. “Δεν θέλουν όμως να αιτιολογούν, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου”.

Δεν θέλουν να αιτιολογούν για να μπορούν να κάνουν εκδικητικές απολύσεις

Ο κύριος Κουρουτός επισημαίνει ότι η ΟΙΕΛΕ, προκειμένου να βάλει φρένο στις αδικαιολόγητες και εκδικητικές απολύσεις, είχε ζητήσει τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής που θα κρίνει την επάρκεια των λόγων απόλυσης. “Αυτό το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε. Όμως πλέον οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώνουν το λόγο απόλυσης. Δεν μπορεί να απολύεται καθηγητής γιατί βάζει στον μαθητή 18 και ο εργοδότης θέλει να βάλει 20. Αυτό είναι παράνομο. Εφόσον το ιδιωτικό σχολείο εκδίδει τίτλους απολυτήριους ισότιμους του δημοσίου, οι τίτλοι αυτοί έχουν δημόσιο συμφέρον”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, υποστηρίζει πως η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα. “Δεν μπορεί το ιδιωτικό σχολείο να θεωρείται επιχείρηση. Το Άρθρο 6 λέει ότι είναι εκχώρηση δικαιώματος του Δημοσίου και το δικαίωμα αυτό το κράτος οφείλει να το ελέγχει, οφείλει να ελέγχει τις απολύσεις και το πρόγραμμα σπουδών. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του Κράτους”.

Η νομοθετική ρύθμιση βάζει τέλος στη μαύρη εργασία

Σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις πέραν του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος, ο κύριος Κουρουτός διευκρινίζει πως η νομοθετική ρύθμιση δεν τις απαγορεύει, απλά ζητά από τους ιδιοκτήτες να τις δηλώνουν. “Μέχρι τώρα μπορούσαν να κάνουν όποια δράση θέλανε χωρίς να τη δηλώνουν και χωρίς να αναφέρουν το απαιτούμενο προσωπικό, με δύο συνέπειες: Πρώτον, αυτές οι δράσεις να υστερούν σε ποιότητα διότι προσλάμβαναν για την υλοποίησή τους ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Δεύτερον, τεράστια εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Πλέον αυτά τα δύο κακά συμπτώματα αντιμετωπίζονται διότι θα υποχρεούνται να δηλώνουν οποιαδήποτε επιπλέον εκπαιδευτική δράση, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές που την παρακολουθούν και τα έσοδα που έχουν, ούτως ώστε να αποδίδουν και τις αντίστοιχες εισφορές και να πληρώνουν τους φόρους. Είναι ψευδές ότι περιορίζονται οι εκπαιδευτικές δράσεις, αντιθέτως διευρύνονται. Το άρθρο νόμου αναφέρει σαφώς πως επιτρέπονται όλες οι δράσεις αρκεί να δηλώνονται”.

Εφόσον δεν δηλώνονται, οι επιπλέον εκπαιδευτικές δράσεις υστερούν σε ποιότητα διότι προσλαμβάνονται για την υλοποίησή τους άνθρωποι χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, ενώ έχουμε τεράστια εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής ρύθμισης και έκανε λόγο για ψεύδη και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Από πλευράς τους οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων έκαναν λόγω για σταλινοποίηση. “Δεν θα επιτρέψουμε τη σταλινοποίηση των σχολείων μας. Φανταστείτε να μας κάνουν παράπονα οι γονείς για κάποιον εκπαιδευτικό και εμείς να μην μπορούμε να επέμβουμε” δήλωσε στο NEWS247 o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων,  Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Το Άρθρο 28 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου στη Βουλή θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το προσεχές διάστημα και κατόπιν θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου καθώς και την αιτιολογική έκθεση στους συνδέσμους που ακολουθούν.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα