Μηχανή του Χρόνου: Αυτός είναι ο άνθρωπος που σεβόταν ο Μπρους Λι και έτρεμε ο Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ

Μηχανή του Χρόνου: Αυτός είναι ο άνθρωπος που σεβόταν ο Μπρους Λι και έτρεμε ο Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ

Υπήρξε πρωταθλητής του μπόντι μπίλντιγκ για 10 χρόνια και τον αποκαλούσαν «ο Κινέζος Ηρακλής». Δραπέτευσε από την Κίνα του Μάο

Από τη Μηχανή του Χρόνου:

Ήταν άσσος των πολεμικών τεχνών. Μπορεί να είχε ύψος μόλις 1,68, αλλά «γέμιζε για τα καλά» τα μάτια των αντιπάλων του. Με τεράστιο θώρακα και τριγωνικό σώμα, ο Yang Sze ήταν για 10 συνεχόμενα χρόνια, ο απόλυτος πρωταθλητής του μπόντι μπίλντινγκ στο Χονγκ Κονγκ. Φίλος με τον Bruce Lee και αργότερα με τον Jean-Claude Van Damme, υπήρξε στον κινηματογράφο το αντίπαλο δέος και ο τρομακτικός αντίπαλός τους. Και όχι μόνο αυτών, καθώς έδερνε κόσμο και κοσμάκη σε ταινίες, για περίπου 40 χρόνια.

Η απόδραση από το «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» του Μάο

Ο Bolo Yeung γεννήθηκε το 1946 στην κινεζική Guangzhou. Από παιδί έδειχνε μια κλίση στις πολεμικές τέχνες και ασχολούνταν συνεχώς με ξύλα, κλωτσιές και μπουνιές, τα οποία ενίοτε χρησιμοποιούσε εναντίον πεζών. Σε ηλικία 10 ετών άρχισε να εκπαιδεύεται από τους μεγάλους μάστερς της περιοχής, στο Tai Chi και στο Wing Chun. Γρήγορα συνδύασε τις τέχνες με το ακροβατικό στυλ ενώ άρχισε να τραβάει το ενδιαφέρον του και το μπόντι μπίλντινγκ. Στις αρχές του 1960 ακολούθησε όπως πολλοί άλλοι, τη Μεγάλη Έξοδο στο Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν του άρεσε η ζωή στην κομμουνιστική Κινα του Μάο. Ήταν η περίοδος του Μεγάλου άλματος προς τα μπρος. Ένα πρόγραμμα που άρχισε το 1958 και αποσκοπούσε στον εκμοντερνισμό της Κίνας, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την οικονομία της καπιταλιστικής Δύσης.

 

Κατά την εφαρμογή του η αχανής χώρα σύρθηκε σε έναν πυρετό παραγωγής χάλυβα, από κάθε είδους κατασχεθέν μεταλλικό αντικείμενο, όπως κάγκελα, κρεβάτια, καραβάνες και χύτρες. Η αγροτική παραγωγή τινάχτηκε στον αέρα. Οι ιδιωτικές καλλιέργειες απαγορεύτηκαν και οι Κινέζοι της υπαίθρου, πέθαιναν κατά εκατομμύρια από ασιτία. Ήταν μια βαρβαρότητα που συνοδεύτηκε από ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή. Ο Bolo Yeung δεν ήθελε να ζει έτσι και έπαιξε τη ζωή του κορώνα – γράμματα για να γλιτώσει. Για να το καταφέρει αυτό κολύμπησε από το Shenzhen στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι περισσότεροι πνίγονταν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Ο Κινέζος Ηρακλής

 

Μετά την εγκατάστασή του στο Χονγκ Κονγκ, άρχισε να εργάζεται ως γυμναστής. Παράλληλα ασχολούνταν και με τα βάρη και καθημερινά «έχτιζε» το σώμα του. Η σωματοδομή του τράβηξε το ενδιαφέρον της εταιρείας παραγωγής «Shaw Brothers», που γύριζε ταινίες πολεμικών τεχνών. Έπαιζε κατά κανόνα τον κακό και τρομακτικό τύπο που ξυλοκοπούσε τους αντιπάλους του. Όσο περισσότερο ο Bolo Yeung φούσκωνε από τα βάρη, τόσο περισσότερο μεγάλωναν οι ατάκες και η παρουσία του στα κινηματογραφικά πλάνα. Το 1970 αποφάσισε να κατέβει στους αγώνες μπόντι μπίλντινγκ του Χονγκ Κονγκ, που θεωρούνταν σε δόξα αντίστοιχο του αμερικανικού Mr. Olympia. Κέρδισε και για τα επόμενα 9 χρόνια ήταν ο απόλυτος και αδιαφιλονίκητος «Mr. Hong Kong». Για τον κόσμο και τον Τύπο, ήταν ο Κινέζος Ηρακλής, όπως τον αποκαλούσαν. Γύρω από τη φήμη του όμως, υπήρχαν και πολλοί ψίθυροι για το πως κατάφερνε και βελτίωνε συνεχώς το σώμα του. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι έπαιρνε αναβολικά, ποτέ δεν αποδείχτηκε η κατηγορία.

Η φιλία με τον Μπρους Λι

Το 1971 μετά τη δεύτερη κατάκτηση του τίτλου στο μπόντι μπίλντινγκ, ο Yang έφυγε από τους «Shaw Brothers». Λίγο πριν, σε ένα διαφημιστικό για τα τσιγάρα Winston, ο Yang Sze, γνωρίστηκε με τον ανερχόμενο αστέρα Μπρους Λι. Αμέσως έγιναν φίλοι και όποτε μπορούσαν έκαναν μαζί προπόνηση. Μιλούσαν για τις πολεμικές τέχνες και είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Όταν ετοιμαζόταν η θρυλική ταινία «Enter the Dragon», ο Μπρους Λι του πρότεινε ένα ρόλο, που ήταν από τους χαρακτηριστικότερους του έργου. Αν και στην ταινία τον παρουσίαζαν ως πρωταθλητή στην πολεμική τέχνη Σότοκαν, ποτέ δεν υπήρξε γνώστης της.

 

Ο Bolo, όπως τον ονόμασε ο σεναριογράφος, έδερνε με ιδιαίτερο στυλ και αποτελούσε φόβο και τρόμο, για λογαριασμό του κακού Χαν, που οργάνωνε τους αγώνες. Το όνομα του άρεσε και έτσι το κράτησε για πάντα. Για πολλούς η μοναδική απογοήτευση του έργου είναι ότι, δεν υπάρχει μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δύο ανδρών. «Θα σε σκοτώσω στο επόμενο φιλμ», έλεγε χαριτολογώντας ο Μπρους Λι στον Bolo, εννοώντας στην ταινία Game of Death. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει το «Enter the Dragon», ο Μπρους Λι πέθανε. «Είχα πάντως την τιμή να με αποκαλεί φίλο του», έλεγε με απόλυτο σεβασμό ο Bolo, για το μεγάλο δάσκαλο των πολεμικών τεχνών.

Η επάνοδος με τον Jean-Claude Van Damme

Ο Bolo Yeung μετά την επιτυχία του Enter the Dragon έπαιξε σε αμέτρητες ταινίες καράτε. Η ποιότητα αρκετών ταινιών ήταν τραγική. Για ένα διάστημα ο Bolo, άρχισε να τρώει κινηματογραφικό ξύλο, από διάφορους κλώνους του Μπρους Λι, όπως ο Bruce Li, ο Bruce Le και ο Dragon Lee. Ήταν ακόμη ένας εντυπωσιακός καρατέγκα, που έπαιζε σε κακογυρισμένες ταινίες. Όλα αυτά μέχρι το 1988, οπότε κλήθηκε να παίξει το ρόλο του κακού, απέναντι στον Jean-Claude Van Damme, στην ταινία Bloodsport. Ο Bolo Yeung έσπαγε λαιμούς και πάλι με τα χέρια του και ο Van Damme εξόντωνε με το σπαγγάτο του, όλους τους αντιπάλους.

 

Μέχρι τον τελικό, όπου ο Bolo, με δόλια μέσα, τσάκισε στο ξύλο τον Van Damme, αλλά έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή, από τον τίμιο και ταλαντούχο αντίπαλό του. Η ταινία ήταν μικρού προϋπολογισμού αλλά με πολύ μεγάλα κέρδη. Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Κινέζος μπόντι μπίλντερ, που είπε δεν είπε είκοσι κουβέντες σε όλο το έργο. Ήξερε πάντως να χαρίζει θέαμα και αυτομάτως έγινε γνωστός και εκτός Ασίας. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες με τον Βέλγο ηθοποιό, με τον οποίο μέχρι σήμερα, παραμένουν στενοί φίλοι. Το μεγάλο του όνειρο παραμένει να καταφέρει να γυρίσει το σίκουελ του Enter the Dragon. Θυμηθείτε το Bolo Yeung στην ταινία «Enter the Dragon».

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

«Η Ιθάκη του Οδυσσέα ήταν η Ιερουσαλήμ και ο θεός Άρης συμβόλιζε τα ανθρώπινα πάθη». Η ανώτατη εκπαίδευση στο Βυζάντιο, όπου τιμωρούσαν τους σπουδαστές με νηστεία και ξύλο. Ποιος πατριάρχης λένε ότι δεν ήξερε καν να διαβάζει;

«Με κυνηγούσε το Σολ δίεση!». Η ψυχασθένεια του Σούμαν που πέθανε μόλις 46 ετών σε ψυχιατρείο. Έσκισε τις παλάμες του για να φτάνει τις οκτάβες του πιάνου και υπήρξε από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα