ΝΔ: Η ‘αφωνία’ των γαλάζιων βουλευτών στην προεδρική εκλογή
Πώς διαμορφώνεται προς ώρας η γεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους προέδρους. Μόλις 14 βουλευτές και ευρωβουλευτές από τους 80 έχουν εκφράσει δημόσια την προτίμησή τους. Τι λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι γαλάζιοι βουλευτές
- 07 Οκτωβρίου 2015 06:25
Κάποτε στη ΝΔ οι βουλευτές είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκλογή του προέδρου του κόμματος. Αρχικά γιατί αποτελούσαν το εκλεκτορικό σώμα καθώς αρχηγός εκλεγόταν από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αργότερα λόγω του εξέχοντα ρόλου που έπαιζαν στον κομματικό μηχανισμό και στη διαμόρφωση του συσχετισμού των συνεδρίων απ’ όπου γινόταν εν συνεχεία η εκλογή του προέδρου.
Από το 2009 τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά στη γαλάζια παράταξη, όχι μόνο γιατί η εκλογή γίνεται από τη βάση με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων της ΝΔ, αλλά κυρίως γιατί σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ντόρα Μπακογιάννη φάνηκε ότι η στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος σε κάποιον υποψήφιο δεν αρκεί για να τον κάνει και αρχηγό.
Σε συνθήκες λοιπόν τέταρτης συνεχόμενης εκλογικής ήττας της ΝΔ μέσα σε ένα χρόνο, με μια μεταβατική κατάσταση στην ηγεσία του κόμματος και με εκλογική στασιμότητα σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά και με ανοιχτά τα ερωτήματα για το πώς διαμορφώνεται η σχέση της ΝΔ με την κοινωνία είναι προς το παρόν τουλάχιστον εκκωφαντική η δημόσια σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των 80 βουλευτών και ευρωβουλευτών της ΝΔ.
Είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό το ότι κανένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας δεν θέλησε να έχει υπογραφές βουλευτών για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του με εξαίρεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τις υπογραφές δύο ευρωβουλευτών, της Μαρίας Σπυράκη και του Γιώργου Κύρτσου.
Μάλιστα εκ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, κανένας εκ των βουλευτών δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί δημόσια υπέρ του Άδωνι Γεωργιάδη.
Υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχουν ταχθεί οι Βασίλης Οικονόμου, Νικήτας Κακλαμάνης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τασούλας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές για άλλους συναδέλφους του λέγοντας ότι δεν θα γίνει «επιτήδειος ουδέτερος». Εκ των βασικότερων επιχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τα συγκεκριμένα στελέχη είναι η εγγύηση για τη στροφή προς το «μεσαίο χώρο» αλλά κυρίως η διασφάλιση της «ενότητας» της παράταξης.
Υπέρ της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα έχουν ταχθεί η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Νότης Μηταράκης και ο Σίμος Κεδίκογλου που έκανε την έκπληξη καθώς μέχρι και προχθές θεωρούνταν από πολλούς ότι θα στήριζε τον κ. Μεϊμαράκη.
Αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν αποφύγει δημόσια να πάρουν θέση αμέσως μετά την ανακήρυξη των τεσσάρων υποψηφίων αν και έχουν ερωτηθεί όπως για παράδειγμα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Θόδωρος Καράογλου ή ο Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ αν και θεωρείται βέβαιο ότι στην πλειοψηφία τους έχουν αποφασίσει ποιον υποψήφιο πρόεδρο θα στηρίξουν αποφεύγουν να ανοίξουν με ξεκάθαρο τρόπο τα χαρτιά τους.
Κάποιοι εξ’ αυτών επιμένουν ότι αυτό που είχε και έχει προτεραιότητα είναι η σε βάθος συζήτηση για τα αίτια της ήττας και της πορείας της ΝΔ, ενώ αρκετοί εκφράζουν φόβους ακόμα και για διάσπαση της ΝΔ. Μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν την άποψη ότι στην παρούσα φάση που βρίσκεται η παράταξη οι τέσσερις υποψηφιότητες είναι πάρα πολλές.
Πάντως τις επόμενες μέρες και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων και της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης αναμένεται και άλλοι βουλευτές να πάρουν ανοιχτά θέση.
Τα σχέδια των υποψηφίων προέδρων
Προς το παρόν οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι προσπαθούν να κάνουν σαφές το στίγμα τους εκεί που θεωρούν ότι υπερέχουν. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται να αναπροσάρμοσε το σχεδιασμό του και εγκαταλείπει τις αρχικές του βλέψεις για εκλογή εξπρές ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι όσο πιο πίσω πάει η προεδρική εκλογή, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας μπορεί να ανεβάσει τις μετοχές του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα αντιπαρατίθεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αξιοποιεί επίσης το ρόλο του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για ιδεολογικού τύπου παρεμβάσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα και της δισυπόστατης ρητορικής και πρακτικής της κυβέρνησης. Στην ανάλογη μήκος κύματος κινείται και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κυρίως μέσω των συνεχών εμφανίσεών του στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα εμφανίζεται ως ο υποψήφιος που δεν θα επιθυμούσε να έχει αντίπαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας ακολουθεί μια σταθερή στρατηγική μέσω των social media προτάσσοντας συνθήματα που παραπέμπουν στην ανάγκη ανανέωσης της παράταξης, όπως το «τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε» στη νέα του σελίδα στο facebook.