Παράταση ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ
Ο Μάριο Ντράγκι επεκτείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Ποιο σήμα δίνεται στις αγορές με τη μείωση του μηνιαίο ορίου από τα 80 στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ
- 08 Δεκεμβρίου 2016 15:25
Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε πριν το μεσημέρι της Πέμπτης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα.
Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρώ.
Από την αρχή του προγράμματος – τον Μάρτιο του 2015 – οι αγορές ομολόγων αναμένεται να φθάσουν τα 2,2 έως τα 2,4 τρισ. ευρώ. Το ύψος των μηνιαίων αγορών έχει σημασία, καθώς η μείωση του θα θεωρηθεί πιθανόν από την αγορά ως η αρχή μίας σταδιακής κατάργησης του QE ( tapering) με ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων.
Αναλυτές σημειώνουν ότι όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε το δικό της tapering, οι αγορές αντέδρασαν με αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων.
Το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε στο σοκ του Brexit μπορεί να είναι ένα επιχείρημα υπέρ της μείωσης των μηνιαίων αγορών, όπως και το γεγονός ότι μειώνεται το απόθεμα των επιλέξιμων τίτλων για αγορά από την ΕΚΤ.
Μείωση του ELA
Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε, την μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 200 εκατ. ευρω.
Έτσι, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 50,7 δισ. ευρω (από 50,9 δισ. ευρω που ήταν ως σήμερα) μέχρι και την 11η Ιανουαρίου 2017. Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος η μετά από αίτημα της μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.