Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους παρατηρητές για το προσφυγικό από τα ελληνικά νησιά

Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους παρατηρητές για το προσφυγικό από τα ελληνικά νησιά

Μία κίνηση του Ερντογάν στον απόηχο του πραξικοπήματος που δημιουργεί προβληματισμό, αν και η Τουρκία δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και μιλά για γραφειοκρατικούς λόγους

Στην ανάκληση των Τούρκων αξιωματούχων, που είχαν εγκατασταθεί στα ελληνικά νησιά ως παρατηρητές για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ η ανάκληση έγινε στις 21 Ιουλίου (κατά άλλες πηγές ήδη στις 18 Ιουλίου), σε κάθε περίπτωση πάντως λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Λόγω ακριβώς του πραξικοπήματος, η Άγκυρα αποφάσισε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την επιστροφή σε αυτή για τους κατόχους γκρι και πράσινων διαβατηρίων, που κατέχουν θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Οι τουρκικές αρχές δε συνέδεσαν την κίνηση αυτή με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό, δεν εμφανίστηκε δηλαδή ως κίνηση αλλαγής πολιτικής της γείτονος ως προς το προσφυγικό, αλλά επικαλέστηκαν γραφειοκρατικούς λόγους.

Από την πλευρά της ΕΛΑΣ λένε ότι η ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών δεν έχει καμία επίπτωση στη διμερή συμφωνία για το προσφυγικό, καθώς οι ‘Ελληνες αξιωματούχοι που στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν σταλεί αντιστοίχως στα τουρκικά παράλια παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση της γείτονος να καταστρατηγήσει τη συμφωνία.

Πρακτικά όμως η ανάκληση σημαίνει ότι για όσο διάστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι αξιωματούχοι (καθώς η Άγκυρα δεν έχει διευκρινίσει στις ελληνικές αρχές εάν και πότε θα στείλει αντικαταστάτες) δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι όμως ότι και προηγουμένως στο θέμα αυτό δεν υπήρχαν λαμπρές επιδόσεις.

Ανησυχία όμως προκαλεί τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Κομισιόν, το ενδεχόμενο μετά το πραξικόπημα να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος. Ήδη από τις 15 Ιουλίου, βραδιά της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος και μετά, έχει καταγραφή μικρή αύξηση όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις της και η περιφερειάρχης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα