Βρυξέλλες: ‘Τα λένε’ για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα
Κρίσιμο δείπνο εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τους δανειστές. Πρώτα θα τα βρουν μεταξύ τους και μετά έπεται η συμφωνία με την κυβέρνηση. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου
- 01 Μαρτίου 2016 16:43
Την ύστατη προσπάθεια ώστε να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τους θεσμούς μεταξύ τους, αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, αναμένεται να καταβάλλουν το βράδυ της Τρίτης Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Λίγες μόλις ώρες μετά το άκαρπο Euro Working Group της Δευτέρας, το οποίο δεν έβγαλε εισιτήρια επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, οι δανειστές της χώρας αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σε δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες, με στόχο να… τα βρουν μεταξύ τους, προτού καταλήξουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την πρώτη αξιολόγηση.
Στο δείπνο εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για την Ελλάδα… χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Euro WorkingGroup, Τόμας Βίζερ, καθώς και κορυφαία στελέχη του Eurogroupκαι του ESM, ήτοι στενοί συνεργάτες των κ. κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στο σημερινό δείπνο εργασίας αναμένεται να επιχειρηθεί γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τους δανειστές, γεγονός που καθυστερεί την επιστροφή του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το δείπνο εργασίας των Βρυξελλών πραγματοποιείται ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου μέχρι τότε να έχουν αυξηθεί τα σημεία σύγκλισης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Ο Μάρτιος μπήκε για την Αθήνα χέρι – χέρι με ένα νέο διαπραγματευτικό θρίλερ. Το πρώτο δίμηνο του 2016 πέρασε χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που πιέζει χρονικά όσο ποτέ την ελληνική κυβέρνηση και δη τους στόχους που εκείνη έχει θέσει. Εάν η Αθήνα δεν θέλει να «τραβήξει» μέχρι Απρίλιο – Μάιο ή ακόμη και ως το καλοκαίρι το «σήριαλ» της διαπραγμάτευσης, δεν έχει στη διάθεσή της παρά έναν μήνα για να «τα παίξει όλα για όλα».
Και συγκεκριμένα κάτι λιγότερο από έναν μήνα, αφού άτυπος στόχος της Αθήνας είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).
Για να καταστεί εφικτός ο στόχος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016, η Ελλάδα εκτιμά πως δεν απαιτούνται περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ μέτρα. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ εξαπολύει «βόμβες» 4 δισ. ευρώ.