Κερδίστε προσκλήσεις για τις “Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι”

default image

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον Ζούμπιν Μέτα στο πόντιουμ. Μια μεγάλη βραδιά, δύο τιτάνιες συμφωνίες. Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις

Σ’ ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός κλείνει ο φετινός Κύκλος του Μεγάρου «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι»: μια ορχήστρα με τις ρίζες της σε σκοτεινές μέρες της Ευρώπης και ένας κορυφαίος μαέστρος, που έχει συνδεθεί στενά μαζί της, ερμηνεύουν την Τετάρτη 18 & την Πέμπτη 19 Ιουνίου για το κοινό του Μεγάρου δύο τιτάνια συμφωνικά έργα: την 8η Συμφωνία του Άντον Μπρούκνερ και τη 2η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ («της Αναστάσεως»), με τη σφραγίδα της συναρπαστικής φαντασμαγορίας που έχουν οι ερμηνείες του Ζούμπιν Μέτα.

Οι προσκλήσεις ισχύουν για την παράσταση της Πέμπτης 19 Ιουνίου

Μόλις πριν από ένα χρόνο ο Ζούμπιν Μέτα με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ ήταν και πάλι στην Αθήνα και πρόσφεραν στο κοινό του Μεγάρου μια μοναδική βραδιά με τη Συμφωνία του Διός του Μότσαρτ και την 5η Συμφωνία του Μάλερ. Τη σπουδαία αυτή ορχήστρα συνοδεύει φέτος η Κρατική Χορωδία της Λετονίας με σολίστ τη σοπράνο Γιουλιάνε Μπάνζε και τη μεταζοσοπράνο Κάθριν Γουίν-Ρότζερς.

Η μετάκληση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1936 από τον διάσημο και ηρωικό βιολονίστα Μπρονισλάβ Χούμπερμαν –Εβραίο από την Πολωνία– ως Ορχήστρα της Παλαιστίνης και έγινε καταφύγιο πολλών Εβραίων μουσικών που απολύονταν από τις ευρωπαϊκές ορχήστρες εκείνη την εποχή. Έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο στο Τελ Αβίβ, τα Χριστούγεννα του ’36 με μαέστρο τον Αρτούρο Τοσκανίνι, την ίδια  χρονιά που στην Βομβάη της Ινδίας γεννιόταν ο Ζούμπιν Μέτα. Το 1948 μετονομάστηκε σε Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με μαέστρο της τον Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Ο Ζούμπιν Μέτα και ο Λέοναρντ Μπέρνστάιν συνδέθηκαν ισόβια με αυτή την ορχήστρα-σύμβολο της εβραϊκής τραγικής περιπέτειας. Από το 1947 και μέχρι το θάνατό του, το 1990, ο Μπερνστάιν έβαλε τη σφραγίδα του στο μουσικό αυτό σύνολο, ενώ ο Ζούμπιν Μέτα έγινε ο μουσικός της σύμβουλος το 1969 και το 1977 πρώτος της Μουσικός Διευθυντής. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ινδός μαέστρος απέκτησε τον τίτλο του Ισόβιου Μουσικού Διευθυντή, ένας μουσικός που έχει κάνει τις σπουδές του στη Βιέννη και είχε συνδεθεί για πολλά χρόνια με την Όπερα του Μονάχου.

Ο Αρτούρο Τοσκανίνι, στην πρώτη συναυλία της Ορχήστρας είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ, πρωτοποριακή για την εποχή. Μετά την Νύχτα των Κρυστάλλων, τον Νοέμβριο του 1938, η Ορχήστρα δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην μουσική του, σε ένδειξη αντίθεσης με τον αντισημιτισμό του και την ταύτιση του έργου του με την ναζιστική Γερμανία. Ο Ζούμπιν Μέτα έχει διευθύνει δεκάδες φορές, σε όλο τον κόσμο, όπερες του Βάγκνερ, αλλά με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, «ούτε μια νότα. Προσπάθησα το 1981, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει κανείς να έχει πάντα στο μυαλό του ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι εκεί με τον αριθμό από τα στρατόπεδα χαραγμένο στα χέρια τους. Δεν θέλουμε να τους πληγώνουμε. Ο Βάγκνερ προκαλεί περισσότερη αντίδραση απ’ όση η Φολκσβάγκεν ή η Μερσέντες. Η μουσική του τους γυρίζει πίσω, στις μέρες του τρόμου».

Ο Ζούμπιν Μέτα, ο μακροβιότερος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης (1978-1991), δημιούργησε το 1980 τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οι Αμερικανοί Φίλοι της Φιλαρμονικής του Ισραήλ», με έδρα την Νέα Υόρκη, ως στήριγμα για το οικονομικό μέλλον της Ορχήστρας και ως απάντηση στην αδύναμη οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει ο οργανισμός αυτός αντιμετωπίζονται λειτουργικά έξοδα της Ορχήστρας και χρηματοδοτούνται τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στο Ισραήλ.

Σε δείπνο των Αμερικανών Φίλων της Ορχήστρας στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Νοέμβριο, με 450 καλεσμένους και δωρεές 1,8 εκ δολ., ο Ζούμπιν Μέτα δήλωσε ότι «είμαστε σήμερα το θετικό πρόσωπο του Ισραήλ». Δέκα μέρες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες παρασημοφόρησε τον Μέτα με το ειδικό προεδρικό μετάλλιο. «Ήρθες εδώ να διευθύνεις μια ορχήστρα, αλλά έγινες ο μαέστρος της καρδιάς μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον που να έχει κάνει μια τέτοια μοναδική συνεισφορά στη χώρα μας, στο λαό μας, στη διάθεσή μας. Υπήρξες ηγέτης. Ο ηγέτης είναι προορισμένος να αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες του λαού. Αυτό έκανες εσύ».

Με τον Ζούμπιν Μέτα η Φιλαρμονική του Ισραήλ έχει κάνει  ηχογραφήσεις με την εταιρία Decca, με έργα συνθετών που έχουν σταθερή παρουσία στο ρεπερτόριό της: Μπετόβεν, Μπραμς, Μέντελσον, Ντβόρζακ ενώ με τον Μπέρνστάιν ηχογράφησε δικές του συνθέσεις και έργα Στραβίνσκι.

Μια συναυλία με μαέστρο τον Ζούμπιν Μέτα είναι πάντα μια συναρπαστική εμπειρία. Με μισό αιώνα καριέρας μουσικού διευθυντή στις μεγαλύτερες ορχήστρες και όπερες του κόσμου και με 2000 κοντσέρτα πίσω του, ο Μέτα δεν θέλησε ποτέ να είναι σταρ της δημοσιότητας, αλλά στο πόντιουμ φλέγεται. Οι ερμηνείες του σε μεγάλα συμφωνικά έργα, φαντασμαγορικές, ζωηρές και εντυπωσιακές, έχουν αφήσει εποχή και παρά τα 78 του χρόνια δεν έχει χάσει τίποτα από τον δυναμισμό που τον εκτόξευσε από τη Βομβάη στην Αγγλία και από εκεί στη Βιέννη, τις ΗΠΑ και τις σκηνές του κόσμου.

Η Γερμανίδα σοπράνο Γιουλιάνε Μπάνζε ολοκλήρωσε τις σπουδές της δίπλα στην Μπριγκίιττε Φασμπαίντερ και τη Δάφνη Ευαγγελάτου. Έχει εμφανιστεί με μεγάλες ορχήστρες και σπουδάιους μαέστρους (Μάαζελ, Σαγύ, Χάιτινκ, Γιάνσονς) έχει ευρύ συναυλιακό ρεπερτόριο. Για τις ηχογραφήσεις της έχει αποσπάσει πολλά βραβεία (Echo Klassik για την Ιωάννα στην πυρά  με τη Συμφωνική της Σουηδικής Ραδιοφωνίας υπό τον Μάνφρεντ Χόνεκ, 8η Συμφωνία του Μάλερ με την Τονχάλλε της Ζυρίχης υπό τον Ντέιβιντ Τσίνμαν).

Η μετζοσοπράνο Κάθριν Γουίν-Ρότζερς έχει πλούσιο οπερατικό ρεπερτόριο και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία όπως με το Dame Clara Butt. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους (Μπέρναρντ Χάιτινκ, Σερ Κόλιν Ντέιβις, Σερ Άντριου Ντέιβις, Γκενάντι Ροσντεστβένσκι, Σερ Τσαρλς Μακέρρας) και έχει πολλές ηχογραφήσεις στο ενεργητικό της (Vespri του Μότσαρτ μα τον Τρέβορ Πίννοκ, Πήτερ Γκράιμς με τη Συμφωνική του Λονδίνου και τον Κόλιν Ντέιβις).

Τιμές εισιτηρίων: 19,00 € (Γ΄ Ζώνη), 35,00 € (Β΄ Ζώνη), 50,00 € (Α΄ Ζώνη), 70,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 9,50 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 13,00 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 28 Μαΐου

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα