ΝΔ: Αντιπολιτευτικό και εσωκομματικό ‘σκληρό ροκ’ με φόντο τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα
Γιατί παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο Μητσοτάκης παρά την αρχική του άρνηση. Πως τον μετέπεισε ο Μεϊμαράκης. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις Βαγγέλη με Άδωνι και Κυριάκο. Στον πάγο παρά τη χειραψία της Κυριακής οι σχέσεις Μεϊμαράκη - Σαμαρά.
- 05 Οκτωβρίου 2015 06:33
Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό τοπίο και στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται στην κοινοβουλευτική μάχη κατά της κυβέρνησης που ξεκινάει σήμερα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Από τη Λεωφόρο Συγγρού έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και μερικές μέρες ότι η ΝΔ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ και η ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην κοινοβουλευτική ομάδα το Σάββατο, αλλά και η αρνητική στάση των γαλάζιων βουλευτών που δεν ψήφισαν το Νίκο Βούτση για την προεδρία της βουλής (αν και η επίσημη γραμμή ήταν ψήφος κατά συνείδηση) προϊδεάζουν για τακτική «σκληρού ροκ» της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση.
Ήδη από χτες ξέσπασε το πρώτο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση για «φαιδρή προβοκάτσια» απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της ΝΔ η Όλγα Γεροβασίλη ότι «πολλοί (σ.σ. βουλευτές της ΝΔ) επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, αντί να στηρίξουν το συναινετικό προεδρείο». Μάλιστα από τη Συγγρού παραπέμπουν και στις σχετικές δηλώσεις του Νίκου Βούτση για το διάτρητο της διαδικασίας ψηφοφορίας των αντιπροέδρων της βουλής.
Στο μεταξύ και μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ θα γίνει από τα πρόσωπα που μέχρι σήμερα είχαν τους ανάλογους ρόλους. Μάλιστα σε συνάντηση που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει την αρχική του απόφαση και να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόταση Μεϊμαράκη για να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας με δεδομένο ότι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι αυτός που θα ηγείται ως πρόεδρος της ΝΔ των κοινοβουλευτικών μαχών μέχρι την εσωκομματική εκλογή. Ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι και ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Μάλιστα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την Κυριακή είχε κατά μόνας διαδοχικές συναντήσεις με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, οι δύο εκ των οποίων είναι και συνυποψήφιοί του. Πάντως οι συναντήσεις αυτές τροφοδότησαν και ποικίλα σχόλια με καθαρά εσωκομματική διάσταση.
Από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μετά το «επεισόδιο» του Σαββάτου με τον Αντώνη Σαμαρά όπου ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να ανταλλάξει ακόμα και ματιά, επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για το προεδρείο της βουλής χτες αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό μέσα στην ολομέλεια της βουλής.
Ωστόσο το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών στην πραγματικότητα παραμένει βεβαρημένο. Σε κάθε περίπτωση οι παγερές σχέσεις μεταξύ του πρώην και νυν προέδρου της ΝΔ αντανακλούν και κινήσεις στο παρασκήνιο γύρω από το πώς διατάσσονται και αναδιατάσσονται τα εσωκομματικά στρατόπεδα.
Παρά την πολύ σκληρή εσωκομματική κόντρα που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις περιφερειακές εκλογές του 2014, πληροφορίες θέλουν, βουλευτές της σκληρής δεξιάς πτέρυγας που θεωρούνταν του κλίματος Σαμαρά ή βουλευτές καραμανλικής καταγωγής που τα τελευταία χρόνια είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά να προτίθενται να στηρίξουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ήδη Νότης Μηταράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έχουν δηλώσει την προτίμησή τους στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται και οι Αντρέας Κατσανιώτης, Γιώργος Στύλιος και Κώστας Καραγκούνης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των μελών της πολιτικής επιτροπής που υπέγραψαν την υποψηφιότητα Άδωνι Γεωργιάδη στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν όπως θα περίμενε κανείς της επιρροής Σαμαρά.
Σήμερα η ΚΕΦΕ θα ανακηρύξει και επίσημα τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της ΝΔ ενώ αναμένεται νέα συνεδρίασή της πιθανότατα την Τρίτη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των υποψηφίων αρχηγών όπου θα συζητηθεί εκτός των άλλων και η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Πιθανή ημερομηνία για τον πρώτο γύρο θεωρείται η 1 Νοεμβρίου ώστε αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος να μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου, καθώς η 8 του ίδιου μήνα μάλλον πρέπει να θεωρείται απαγορευτική από τους υποψηφίους προέδρους εξαιτίας του μαραθωνίου.