Κουβέντα για εξεταστική να γίνεται

Κουβέντα για εξεταστική να γίνεται
Συζήτηση και λήψη απόφασης, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Άλλη μία πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα (ένα από) τα μνημόνια συζητήθηκε και απορρίφθηκε

Άλλη μία πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα (ένα από) τα μνημόνια συζητήθηκε και απορρίφθηκε, αφού τελικά δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία του ενός τρίτου της Βουλής.

Η μεν κυβέρνηση επιχαίρει, υποστηρίζοντας ότι με την καταψήφιση τελείωσε η σπέκουλα περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε τη χώρα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση ως ένδειξη ενοχής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όταν η ΝΔ αποκτήσει ξανά κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ψηφίσει τη σύσταση της εξεταστικής αυτής, που τώρα δεν κατάφερε να περάσει.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η πολιτική δύναμη που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να προχωρήσει εξεταστική για ό,τι θέλει, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δύσκολα μπορεί να περάσει αντίστοιχη πρόταση.

Θα μπορούσε κανείς όμως να θέσει το ερώτημα, γιατί απαιτείται εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο και όχι για τα δύο προηγούμενα. Για το πρώτο μνημόνιο πάντως είχε υποσχεθεί εξεταστική όταν διήγαγε την αντιμνημονιακή του περίοδο ο Αντώνης Σαμαράς, κάτι που ξέχασε μετά όταν έγινε πρωθυπουργός και εφήρμοσε το δικό του μνημόνιο. Κυβερνούσε άλλωστε και μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Και βέβαια πάλι, η εξεταστική αυτή για το πρώτο μνημόνιο, την αρχή του κακού, δεν έγινε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε όμως ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ για να μην ξεχνιόμαστε.

Έτσι συνεχίζεται η κουβέντα περί εξεταστικών και ευθυνών, με κάθε κόμμα να επικεντρώνει το αίτημα διερεύνησης στην περίοδο του άλλου, εξαιρώντας εαυτόν, ενώ οι πολίτες παρακολουθούν με όλο και λιγότερο ενδιαφέρον.

Οι εξεταστικές άλλωστε μπορεί να μη συγκροτούνται για να αποδώσουν ευθύνες, αλλά οι πολίτες αποδίδουν τις πολιτικές ευθύνες με την ψήφο τους στο τέλος.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα