Τρύπα έως 1,6 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό από την αύξηση των ορίων ηλικίας

Τρύπα έως 1,6 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό από την αύξηση των ορίων ηλικίας
First Meeting of the Governing Council on Employment under Prime Minister Antonis Samaras at Maximos Mansion / . sooc

Μαζική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση σύνταξης αναμένεται, εάν "κλειδώσει" ως κατώτατο όριο σύνταξης το 62ο έτος ηλικίας

Νέα «μαύρη τρύπα» που σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει έως και το 1,6 δισ. ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θεωρείται ότι μπορεί να προκύψει εάν αυξηθούν τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας για όλες τις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Υπολογίζεται ότι, εάν «κλειδώσει» ως κατώτατο όριο συνταξιοδότησης το 62ο έτος ηλικίας, τότε θα υπάρξει μαζική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση σύνταξης, από όσους θεμελιώνουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ισχύουσες διατάξεις, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να παραμείνουν στην εργασία τους, επιπλέον 5 – 7 έτη.

Θεωρείται πολύ πιθανό, τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενοι, από τους περίπου 250.000 που θίγονται από αυτές τις επώδυνες αλλαγές, να προτιμήσουν τον δρόμο της πρόωρης συνταξιοδότησης, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα εξανεμιστεί το δημοσιονομικό όφελος των 330 εκατ. ευρώ, που υπολογίζει η τρόικα ότι μπορεί να προκύψει από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αντίθετα, θα υπάρξει τρύπα έως 1,6 δισ. ευρώ, στα Ταμεία που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη και ζητά την αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται, από 4.500 που είναι σήμερα, σε 6.500, για τη χορήγηση της κατώτατης ή και της βασικής σύνταξης.

Επιπλέον, ζητάει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων, που θα προκύψουν από 1.1.2015 και μετά, με συνέπεια να κινδυνεύουν με περικοπές έως 20%.

Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), να ενσωματωθεί στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, άρα να χάσουν περίπου 230.000 χαμηλοσυνταξιούχοι μια επιπλέον μηνιαία οικονομική ενίσχυση. Την ίδια στιγμή, οι δανειστές της χώρας επιθυμούν το «πάγωμα» των συντάξεων που ισχύει έως και το 2015, να  επεκταθεί τη διετία 2016 – 2107.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Όλη η απόφαση του ΣτΕ για την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες εντός 6 μηνών

Έλεγχος στην εφορία για τις διορθώσεις στο Ε9, νέα εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα