Η συζήτηση για νέες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές μας

Η συζήτηση για νέες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές μας
Ο Πολ Τόμσεν προσέρχεται στο υπ. Οικονοικών για το νέο γύρο των διαραγματεύσεων των στελεχών της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Τι ισχύει για την οικονομική βοήθεια ενός κράτους από το ΔΝΤ. Οι υπογραφές, τα έγγραφα και οι δεσμεύσεις

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Με βάση τις ίδιες τις καταστατικές διατάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (αρθρ. 6) μια χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τον οργανισμό αυτό, υποχρεούται να υποβάλει μία Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) περιγράφοντας τις πολιτικές που θα εφαρμόσει προκειμένου να εγκριθεί το σχετικό της αίτημα  (βλ σχετικά την εξαιρετική ανάλυση της  Cheryl Payer, The Debt Trap: International Monetary Fund and the Third World. Monthly Review Press, 1975). 

Η Ελλάδα, με τις υπογραφές Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, υπέβαλε το σχετικό αίτημα (Letter of Intent) διαβεβαιώνοντας την κα Λαγκάρντ, ως υπεύθυνη αποδέκτη του σχετικού εγγράφου, για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει προκειμένου να  εξασφαλίσει την αιτούμενη χρηματοδότηση. Τονίζεται μάλιστα στο έγγραφο  «πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει οποιαδήποτε μέτρα θα χρειασθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αν οι συνθήκες μεταβληθούν».

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως το σχετικό έγγραφο υπεβλήθη από την οικονομική – αλλά και πολιτική –  ηγεσία της χώρας την ίδια ώρα που οι ίδιοι διαβεβαίωναν την ελληνική κοινωνία πως «έσχιζαν τα Μνημόνια» και πως «δεσμεύσεις τέλος».

Η  σχετική αξιοπιστία βγάζει μάτια και ο καθένας κατανοεί πως βλέπουν τις ελληνικές ελίτ στο εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα