Καπράλος στο NEWS 247 για όλους και για όλα. ‘Η Ελλάδα μπορεί’
Ώρα μηδέν για τον ελληνικό και παγκόσμιο αθλητισμό. Λίγες μόλις μέρες πριν αναχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος για το Ρίο της Βραζιλίας, μιλά στο NEWS 247 για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι 91 Έλληνες αθλητές καθώς και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προετοιμασία τους. Ο κ. Καπράλος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης εκφράζει την λύπη του για την στάση της ΟΠΑΠ Α.Ε που «έριξε πόρτα» στην ΕΟΕ όπως σημειώνει, ενώ προβλέπει σε ποια αθλήματα υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιθανότητες να ακουστεί ο εθνικός ύμνος. Διαβάστε τι σημειώνει για όσους τους υποστήριξαν, την οικονομική κρίση και το ντόπινγκ
- 26 Ιουλίου 2016 14:51
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναχώρηση του προέδρου της ΕΟΕ για το Ρίο όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο κ. Σπύρος Καπράλος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη μιλά στο NEWS 247 για τον σκληρό αγώνα που έχει κάνει ο ίδιος, τα μέλη των Ομοσπονδιών και πρωτίστως οι αθλητές ώστε η Ελληνική αποστολή να δώσει ένα σημαντικό παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Για περισσότερο από 45 λεπτά ο Σπύρος Καπράλος, άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για όσα τον προβληματίζουν. Την επιθυμία του να ακουστεί αρκετές φορές ο εθνικός μας ύμνοςστους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και προβλέψεις σχετικά με το ποιοι αθλητές έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Φυσικά για την μεγάλη του αγάπη, το πόλο, πιστεύει ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι γεμάτοι με επιτυχίες.
Ο νέος ΟΠΑΠ αδιαφορεί για τις δυσκολίες των Ελλήνων αθλητών
Εκ φύσεως ο Σπύρος Καπράλος διαπνέεται από τεράστια αποθέματα αισιοδοξίας. Δεν το βάζει κάτω και σε αυτό άλλωστε παίζει ρόλο η επί σειρά ετών ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Μαχητής και ειλικρινής, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν τον λύγισαν. Έψαξε με κάθε τρόπο να βρει διεξόδους στον οικονομικό στραγγαλισμό που υπέστη η ΕΟΕ από το κράτος, επικεντρώθηκε στον στόχο του να προσφέρει τα πάντα στους Έλληνες αθλητές, οι οποίοι σε λίγες ώρες θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και τα κατάφερε.
Οι δυσκολίες αμέτρητες και όπως εξηγεί στο ΝEWS 247 μετά τη λύπη και την απογοήτευσή του από την στάση των «παραδοσιακών» χορηγών -όπως της ΟΠΑΠ Α.Ε.- οι οποίοι «έκλεισαν την πόρτα» στην ΕΟΕ, γεννήθηκε μια νέα γενιά εταιρειών και ανθρώπων στους οποίους οφείλεται το γεγονός ότι η αποστολή μας φέτος απαριθμεί 91 αθλητές.
Ο κ. Καπράλος μιλά για τους νέους χορηγούς, όπως την stoiximan.gr, που υλοποίησαν τα όνειρα των αθλητών, για τον ρόλο της ΔΟΕ στο μεταναστευτικό, τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων και σχολιάζει την πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να εκφράσει την απογοήτευσή του ότι η Ελλάδα δεν θα έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ευελπιστώντας ότι αυτή η μαύρη σελίδα θα κλείσει το 2017.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει στη Βραζιλία
Η Ελλάδα για τον κ. Καπράλο «μπορεί να πετύχει» υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ για το μήνυμα που πρέπει να στείλει από τη Βραζιλία η Ελλάδα υπογραμμίζει: «Παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα κατάφερε να έχει μια ομάδα η οποία θα επιστρέψει με επιτυχίες. Αυτή τη φορά θέλω να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο όχι μόνο στις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά να ακουστεί και μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Βραζιλίας, ώστε να πλημμυρίσει ο ελληνικός λαός με υπερηφάνεια και με εκείνο το συναίσθημα ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουν και να φτάσουμε πάλι ψηλά. Χρειαζόμαστε τις επιτυχίες του αθλητισμού, χρειαζόμαστε να ακουστεί ο εθνικός ύμνος πολλές φορές».
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ στέλνει και το προσωπικό του μήνυμα στη νεολαία του τόπου σημειώνοντας ότι μόνο με τον αθλητισμό «μαθαίνεις να αγωνίζεσαι, να προσπαθείς ακατάπαυστα και να επιμένεις ακόμη και όταν αποτυγχάνεις».
Η συνέντευξη με τον κ. Καπράλο ήταν μια γόνιμη συζήτηση που λειτουργεί ως αντίδοτο στις παθογένειες της κοινωνίας μας. Ευχή όλων σε αυτούς τους Ολυμπιακούς τα κρούσματα ντόπινγκ να είναι τα λιγότερα δυνατά και όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα να «βαδίσουν» στα ευγενή ιδεώδη του Πιερ ντε Κουμπερτέν όταν δήλωνε πως «αυτό που έχει αξία δεν είναι η επικράτηση, αλλά το “ευ αγωνίζεσθαι”».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΟΕ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
Κύριε Καπράλο, βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, και λίγες μέρες πριν αναχωρήσει η Ελληνική αποστολή η οποία αποτελείται από 91 αθλητές. Να περιμένουμε όπως έχετε πει περισσότερα και καλύτερα μετάλλια;
Στόχος μας είναι η Ολυμπιακή ομάδα να φέρει κάτι καλύτερο από τα δύο χάλκινα μετάλλια που πήραν οι αθλητές μας στο Λονδίνο. Να επιστρέψουν, δηλαδή, οι αθλητές μας με περισσότερα μετάλλια και με μετάλλια που θα έχουν καλύτερα χρώματα. Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει αυτή η δυνατότητα και το έχουν δείξει οι αθλητές μας με την παρουσία τους φέτος σε διεθνείς αγώνες.
Είναι παρακινδυνευμένο ή μπορούμε να αναφέρουμε κάποια αθλήματα που θα μπορούσαν να μας πάνε ψηλότερα;
Είμαι πάντα έτοιμος να διακινδυνεύσω και μακάρι να έχουμε και άλλες επιτυχίες από εκεί που δεν το περιμένουμε, γιατί ουσιαστικά αυτή είναι η μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τις θετικές, τις απρόοπτες και συγκινητικές στιγμές τους. Εκεί όμως που έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι πρώτα από όλα με τον Λευτέρη Πετρούνια στην γυμναστική, τις δυο κοπέλες στην κωπηλασία την Κατερίνα Νικολαΐδου και την Σοφία Ασουμανάκη, στο άλμα επί κοντώ με την Κατερίνα Στεφανίδη και την Νικόλ Κυριακοπούλου, αλλά και τον Κώστα Φιλιππίδη και τη Βούλα Παπαχρήστου.
Στην ανοιχτή θάλασσα και ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Κέλυ Αραούζου έχουν πιθανότητες διάκρισης, το ίδιο πιστεύω και στο Τζούντο με τον Ηλία Ηλιάδη, αλλά και με τον Ρομάν Μουστόπουλο που είναι η διάδοχη κατάσταση.
Με μια μικρή δόση τύχης μπορούμε να φτάσουμε στο μετάλλιο. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Εθνική ομάδα πόλο είναι πιο κοντά παρά ποτέ να φέρει μετάλλιο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Στην ιστιοπλοΐα, άθλημα που μας έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες, διεκδικούμε μετάλλια και με τον Βύρωνα Κοκκαλάνη, τον Γιάννη Μιτάκη, αλλά και με τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή. Μην ξεχνάμε το μεγάλο όνομα της σκοποβολής την Άννα Κορακάκη, η οποία είναι μια τεράστια αθλήτρια με εκπληκτική αγωνιστική σταθερότητα και παρά το ότι είναι μικρή σε ηλικία έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μας χαρίσει συγκινήσεις και μετάλλια.
Φυσικά η κρυφή μου ελπίδα είναι το πόλο. Η ομάδα πιστεύω έχει τις δυνατότητες για μεγάλες διακρίσεις με βάση τα αποτελέσματα που έχει φέρει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει μια σταθερή πορεία και πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα μεγαθήρια του αθλήματος κάτι που στο παρελθόν δεν μπορούσε να κάνει. Με μια μικρή δόση τύχης μπορούμε να φτάσουμε στο μετάλλιο. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Εθνική ομάδα πόλο είναι πιο κοντά παρά ποτέ να φέρει μετάλλιο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι μεγάλοι αθλητές έχουν και μεγάλη ψυχή. Εκτός από τα πρώτα ονόματα που όλοι μας λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, τι γίνεται με τους δεκάδες αθλητές που δεν είναι τόσοι γνωστοί στο ευρύ κοινό; Τους έχετε ζήσει. Πως τα κατάφεραν;
Αυτή τη φορά ήταν πιο δύσκολα από ποτέ. Πρώτα από όλα η πατρίδα μας είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι και στον αθλητισμό τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει πάρει χρήματα από την πολιτεία για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή και οι Ομοσπονδίες έχουν περιορισμένους προϋπολογισμούς και όλο αυτό το μείγμα έχει φέρει φτώχεια και μιζέρια την οποία αντιμετωπίζουν κυρίως οι αθλητές υψηλού επιπέδου που έχουν να συναγωνιστούν αθλητές άλλων χωρών στους οποίους προσφέρονται τα πάντα. Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ ήρωες όλα αυτά τα παιδιά που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε για τι ηρωικές μορφές μιλάμε και τι δύναμη ψυχής έχουν οι ίδιοι και όσοι τους περιβάλλουν. Οι γονείς τους, οι προπονητές τους και όσοι τους υποστηρίζουν είναι και αυτοί ήρωες από την πλευρά τους.
Δυστυχώς, όμως, ο πρωταθλητισμός απαιτεί, πέραν των άλλων και οικονομική υποστήριξη ώστε ο αθλητής να μπορεί απερίσπαστα να επικεντρωθεί στο στόχο του, που είναι η κορυφή. Εμείς δεν είχαμε πολλές φορές ούτε τα ελάχιστα να προσφέρουμε.
Από την χρυσή εποχή των Ολυμπιακών στην Αθήνα, στην Ελλάδα της κρίσης. Πως πορευτήκατε;
Πριν από το 2004 τα χρήματα που πήγαιναν στον αθλητισμό και στις αθλητικές ομοσπονδίες ήταν πάρα πολλά, με στόχο να έχουμε αθλητές υψηλού επιπέδου. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων συνέβαλαν και οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών που δημιούργησαν ενθουσιασμό στους Έλληνες φιλάθλους. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήρθε η απότομη προσγείωση. Από το 2005 έως και το 2008, η ΕΟΕ πήρε 30 εκατομμύρια ευρώ από την Πολιτεία για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Την τετραετία 2009-2012, η Πολιτεία μας χρηματοδότησε με μόλις 8 εκατ. ευρώ.
Είναι ντροπή η χώρα που ηγείται της παρέλασης των Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα της οποίας κυματίζει πρώτη η σημαία να μην έχει αθλητές που να τη συνοδεύουν
Για την περίοδο 2013 – 2016 η ΕΟΕ δεν πήρε καθόλου χρήματα από την πολιτεία για να συνεισφέρει με την σειρά της στην ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Άρα έπρεπε να στύψουμε το μυαλό μας και να βρούμε άλλους τρόπους ώστε να βοηθήσουμε τους Έλληνες αθλητές να πετύχουν τους στόχους τους. Είναι ντροπή η χώρα που ηγείται της παρέλασης των Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα της οποίας κυματίζει πρώτη η σημαία να μην έχει αθλητές που να τη συνοδεύουν. Αυτό, λοιπόν, χρησιμοποίησα σαν βασικό όπλο όταν πήγαινα και ζητούσα, όπου μπορείτε να φανταστείτε, οικονομική βοήθεια για να φτάσουν οι αθλητές μας μέχρι το Ρίο.
Και εκείνη τη στιγμή, με νύχια και με δόντια, ξεκινάτε το πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν Αθλητή». Πως εξελίχθηκε το πρόγραμμα;
Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, απευθυνθήκαμε στους τότε υπάρχοντες χορηγούς. Προς μεγάλη μου έκπληξη και σας το μεταφέρω όπως το έζησα «φάγαμε πόρτα». Εισπράξαμε ένα μεγάλο «Όχι» από την ΟΠΑΠ Α.Ε. που στήριζε τον ελληνικό αθλητισμό, που ήταν πάντα και ο μεγάλος μας χορηγός. Μας είπαν να απευθυνθούμε στο υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, δεχθήκαμε ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθειά μας ώστε να έχουμε οικονομική στήριξη για τους καλούς αθλητές μας για το 2016.
Για ποιους λόγους οι χορηγοί, που είχατε, ήταν τόσο αρνητικοί;
Η δικαιολογία που μας δόθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. ήταν ότι ήδη πληρώνουν αρκετά στο ελληνικό δημόσιο, για αθλητισμό και πολιτισμό, από τη σύμβαση που υπέγραψαν κατά την ιδιωτικοποίησή του οργανισμού. Τους απάντησα, βέβαια, ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα είναι ο καθρέφτης του ελληνικού αθλητισμού. Είναι η κορυφή, είναι η βιτρίνα, ό, τι καλύτερο έχουμε να παρουσιάσουμε, όχι μόνο σε ένα άθλημα αλλά σε 28 Ολυμπιακά αθλήματα. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν. Αυτό δεν μπορώ να το ξεχάσω. Επίσης θα θυμάμαι για πάντα όταν ήρθαν στο γραφείο μου δύο Έλληνες αθλητές να μου δηλώσουν ότι εγκαταλείπουν τον αθλητισμό λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων. Εκείνη την ώρα αισθάνθηκα λύπη και απογοήτευση μαζί.
Εισπράξαμε ένα μεγάλο «Όχι» από την ΟΠΑΠ Α.Ε. που στήριζε τον ελληνικό αθλητισμό, που ήταν πάντα και ο μεγάλος μας χορηγός. Δεχθήκαμε ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθειά μας ώστε να έχουμε οικονομική στήριξη για τους καλούς αθλητές
Τότε ήταν που μου ήρθε η ιδέα να απευθυνθώ σε πολλούς για βοήθεια. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Ρίο». Μαζέψαμε τα βιογραφικά των καλύτερων Ελλήνων αθλητών σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις και με τους ίδιους τους αθλητές. Φτιάξαμε ένα βιβλιαράκι που είχε δυο σελίδες για κάθε αθλητή με την ελάχιστη οικονομική βοήθεια που θα χρειαζόταν κάθε αθλητής για το 2014, το 2015 και το 2016, τις διακρίσεις που είχε, τις δυνατότητες διάκρισης για του Ολυμπιακούς του Ρίο και ξεκίνησε ένας αγώνας “πόρτα-πόρτα” για να βρούμε ανθρώπους που θα μπορούσαν και θα ήταν διατεθειμένοι να υιοθετήσουν έναν ή περισσότερους αθλητές. Στην αρχή πήγα σαν ζητιάνος σε γνωστούς και φίλους μου, που ήξερα ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Ευτυχώς για τον Ελληνικό αθλητισμό, με εμπιστεύθηκαν. Ήρθαν, σε συνεννόηση απ´ ευθείας με τους αθλητές χωρίς να μεσολαβήσουν τρίτοι, αυτό θέλω να το τονίσω και παρείχαν, την οικονομική στήριξη που τόσο απελπισμένα χρειαζόντουσαν. Ήταν μεγάλος άθλος σε μια κρίσιμη καμπή για τον αθλητισμό μας. Πολλοί αθλητές, μου είχαν εκμυστηρευθεί ότι θα εγκατέλειπαν τα όνειρά τους λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Θα ήταν μεγάλο κρίμα αυτό, για τους αθλητές μας αλλά και για την Ελλάδα. Στην πορεία εμφανίσθηκαν κι άλλοι χορηγοί που άκουσαν για το πρόγραμμα και ζήτησαν να «Υιοθετήσουν» κι εκείνοι κάποιον αθλητή. Φαντάζεστε βέβαια την συγκίνηση μου!
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της τόσο δύσκολης και σημαντικής προσπάθειας που κάνατε; Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιους από τους χορηγούς σας και σε ποιο επίπεδο έχουν βοηθήσει;
Υπήρξαν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι σύγχρονοι ευεργέτες του αθλητισμού, οι οποίοι βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Πολλοί θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Σε όλους αυτούς ανώνυμους ή επώνυμους υποστηρικτές των αθλητών της Ολυμπιακής Ομάδας αξίζει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ το οποίο σήμερα σας το μεταφέρω εγώ, αλλά είναι το μεγάλο ευχαριστώ των ίδιων των αθλητών που ο κάθε ένας ξεχωριστά δείχνει την ευγνωμοσύνη του στους χορηγούς και στους υποστηρικτές του για όσα έχουν κάνει. Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη που νιώθουν οι αθλητές.
Τα οικονομικά του κράτους δεν θα βελτιωθούν άμεσα. Ελπίζουμε να δημιουργήσαμε μια άρρηκτα δομημένη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αθλητές και στις εταιρείες που τους βοήθησαν η οποία θα λειτουργήσει θετικά και στο μέλλον
Υπήρξαν τράπεζες, εταιρείες και απλοί ιδιώτες. Μάλιστα η εταιρεία “ Stoiximan.gr”, η οποία πέραν της αρχικής της χορηγίας, δέχθηκε με πολλή χαρά να αναλάβει κι άλλους αθλητές κατά την διάρκεια του προγράμματος. Αθλητές οι οποίοι είχαν βρεθεί ξεκρέμαστοι οικονομικά και κινδύνευαν να χάσουν το όνειρό τους.
Ευελπιστούμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Τα οικονομικά του κράτους δεν θα βελτιωθούν άμεσα ώστε να μας υποστηρίζουν. Ελπίζουμε να δημιουργήσαμε μια άρρηκτα δομημένη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αθλητές και στις εταιρείες που τους βοήθησαν η οποία θα λειτουργήσει θετικά και στο μέλλον.
Ελπίζω ότι και καινούργιοι χορηγοί που θα ακούσουν και θα διαβάσουν τι πέτυχαν οι αθλητές μας, θα έρθουν από μόνοι τους ώστε να συνδράμουν στις νέες προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών.
Έχουν γραφτεί για διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι αθλητές στο Ρίο. Μιλάμε για τον ιό Ζίκα και τα θέματα ασφαλείας; Πως έχετε προετοιμασθεί;
Καταρχάς οι αθλητές είναι έτοιμοι. Τα προγράμματα αναχωρήσεων σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες τους είναι έτοιμα εδώ και αρκετό καιρό. θα έχουμε σταδιακές αναχωρήσεις υπάρχει Αρχηγός της Αποστολής και τεχνικό προσωπικό, επιτελείο γιατρών, φυσιοθεραπευτών και έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε οι αθλητές μας να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης στο Ολυμπιακό Χωριό, ώστε να μπορέσουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες τι να προσέχουν και τι να αποφεύγουν οι αθλητές μας καθώς υπάρχουν και θέματα ασφάλειας. Θέλω να πιστεύω ότι, τελικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο θα έχουν επιτυχία παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία. Εν κατακλείδι πιστεύω -μιας και με ρωτήσατε- ότι ο ιος Ζίκα θα είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όταν ξεκινήσουν οι αγώνες όλα ξεχνιούνται, αγωνίζονται οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου με στόχο το μετάλλιο και αυτό θα είναι το θέμα που θα απασχολεί όλους τους φιλάθλους που θα παρακολουθούν το κορυφαίο γεγονός του πλανήτη.
Η Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το τεράστιο κύμα των προσφύγων. Ποιες ήταν οι ενέργειες σας και ποια ήταν η κατεύθυνση που λάβατε από την ΔΟΕ; Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ αγκάλιασε τους πρόσφυγες αθλητές δημιουργώντας μάλιστα και την ομάδα των προσφύγων.
Όταν δημιουργήθηκε το τεράστιο ζήτημα με το προσφυγικό, η ΕΟΕ συντονίστηκε απόλυτα με την ΔΟΕ, η οποία στάθηκε αρωγός μας από την πρώτη στιγμή. Έτσι καταφέραμε να κατασκευάσουμε τέσσερα μικρά γήπεδα μπάσκετ στον Ελαιώνα, μοιράσαμε 500 ζευγάρια παπούτσια και επιπλέον ρουχισμό σαν ένα πρώτο «όπλο» για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων.
Ήταν μια ενέργεια που αγκάλιασαν όσοι ζούσαν στον καταυλισμό του Ελαιώνα, ενώ παράλληλα με την οικονομική υποστήριξη της ΔΟΕ φτιάχτηκε και παραδίδεται στο Δήμο της Λέσβου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό τερέν για να μπορούν να αθλούνται και να παίζουν οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι του νησιού σε μια ειρηνική συνύπαρξη.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε ομάδα με αθλητές πρόσφυγες η οποία θα αγωνιστεί με την Ολυμπιακή σημαία. Εμείς εντοπίσαμε έναν Ιρανό σκοπευτή ο οποίος προπονήθηκε στην Ελλάδα με τους αθλητές της ελληνικής ομάδας και τον προπονητή της εθνικής ομάδας
Επίσης προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε πρόσφυγες με αθλητικό παρελθόν, ώστε με τη βοήθειά μας να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε ομάδα με αθλητές πρόσφυγες η οποία θα αγωνιστεί με την Ολυμπιακή σημαία.
Εμείς εντοπίσαμε έναν Ιρανό σκοπευτή ο οποίος προπονήθηκε στην Ελλάδα με τους αθλητές της ελληνικής ομάδας και τον προπονητή της εθνικής ομάδας, πήρε μέρος σε αγώνες στη χώρα μας και έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει μέχρι το Ρίο. Δυστυχώς όμως το επίπεδό του δεν ήταν τέτοιο, ώστε να καταφέρει να προκριθεί. Θεωρώ πάντως ότι έγινε μια εξαιρετική προσπάθεια.
Που και πως τον εντοπίσατε;
Κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΔΟΕ του κ. Τόμας Μπαχ ο ίδιος ο αθλητής μας προσέγγισε και μας είπε ότι είναι σκοπευτής. Εν συνεχεία τον πήγαμε στο σκοπευτήριο για να δούμε το επίπεδό του και κατά τα λεγόμενα του εθνικού προπονητή ήταν σχετικά καλό. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια όλων και κυρίως της ΔΟΕ η οποία βοήθησε οικονομικά να αγοραστεί ο εξοπλισμός του, ενώ και ο ίδιος ο αθλητής γνώρισε τον φιλόξενο χαρακτήρα του Έλληνα καθώς είχε την ευκαιρία να προπονηθεί με τους καλύτερους αθλητές και προπονητές.
Μια παλιά ιδέα, έπεσε ξανά στο τραπέζι, για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα; Μάλιστα, πρόσφατα, η Κριστίν Λαγκάρντ την χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα». Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;
Καταρχάς είναι ένα θέμα για το οποίο αποφασίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια και έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο αθλητικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός. Σε αυτό έχει συμβάλλει χωρίς αμφιβολία και ότι υπάρχει εναλλαγή στις χώρες και τις ηπείρους που διεξάγονται οι αγώνες. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτή η ωραία και ρομαντική πρόταση, που πρώτος είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σήμερα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Δεν θέλω να ακούγομαι απαισιόδοξος, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες πιθανότητες.
Η κ. Λαγκάρντ ήθελε, προφανώς να πει κάτι υπέρ της Ελλάδος, αλλά μάλλον το έκανε για να ξεχάσουμε όσα περνάει ο λαός μας από την κρίση και τις επιταγές του ΔΝΤ. Ήταν μια καραμέλα της στιγμής
Η κ. Λαγκάρντ ήθελε, προφανώς να πει κάτι υπέρ της Ελλάδος, αλλά μάλλον το έκανε για να ξεχάσουμε όσα περνάει ο λαός μας από την κρίση και τις επιταγές του ΔΝΤ. Ήταν μια καραμέλα της στιγμής.
Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά, σας λέω και πάλι, το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο.
Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ. Τι πήγε στραβά; Τι κάναμε λάθος;
Προσωπικά με θλίβει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο. Για 120 χρόνια η Ελλάδα είχα πάντοτε εκπρόσωπο στη ΔΟΕ. Αυτή τη φορά όμως η ΔΟΕ αποφάσισε να μην χρήσει εκπρόσωπο από την Ελλάδα. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για το Ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα, πολλοί έχουν ευθύνη για αυτό.
Άρα αυτό που γράφτηκε στον έντυπο Τύπο ότι στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων η ΔΟΕ θα ανακοινώσει την απόφασή της για το νέο μέλος δεν ισχύει;
Όχι, δεν θα υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση στο Ρίο και δεν θα γίνει κάποια σχετική ανακοίνωση. Η Ελλάδα θα μείνει για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο χωρίς εκπρόσωπο στη ΔΟΕ.
Τι λάθος κάναμε;
Είμαι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της ΕΟΕ από το 2009 σε δύσκολες στιγμές για τον Ελληνικό αθλητισμό. Δεν είμαι όμως χθεσινός στον αθλητισμό. Ήμουν πρωταθλητής και βαλκανιονίκης στην κολύμβηση, έλαβα δύο φορές μέρος σαν αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ομάδα της υδατοσφαίρισης. Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησα το 1993. Ήμουν αρχηγός στην πιο πετυχημένη Ολυμπιακή αποστολή μέχρι τότε, το 1996 στην Ατλάντα με τα 8 μετάλλια. Βοήθησα από διάφορα πόστα στην προσπάθεια της χώρας για τη διοργάνωση του Αθήνα 2004. Είναι τυχαίο που εκλέχτηκα πρώτος σε ψήφους στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών;
Πρέπει να υπάρξει Αξιοκρατία και ο νοών, νοείτο.
Το 2009 λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση του Προέδρου της ΕΟΕ είχατε θέσει τους βασικούς πυλώνες για το πώς θα πορευτείτε. Είστε ικανοποιημένος και πως διαμορφώνεται το μέλλον;
Από το 2009 έως και σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Και στην κοινωνία μας και στον αθλητισμό. Νομίζω ότι ως ΕΟΕ παλεύουμε μέσα σε ένα παλιό μοντέλο λειτουργίας το οποίο δεν μας οδηγεί πουθενά. Δεν μπορεί η ΕΟΕ να συνεχίζει να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να λειτουργεί με τους κανόνες του Δημοσίου, όταν μάλιστα το ίδιο το Δημόσιο αδυνατεί να κάνει τα αυτονόητα. Να καλύψει, δηλαδή, την μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΕΟΕ. Από την άλλη πλευρά ξέρουμε ότι η οικονομική κατάσταση του Δημοσίου είναι ιδιαίτερα άσχημη και γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο η οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο θα είναι όλο και μικρότερη. Ξέρουμε επίσης ότι καθημερινά έχουμε να παλέψουμε με την γραφειοκρατία, που σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη ευελιξίας, μας οδηγεί σε μεγαλύτερα έξοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα έξοδα της αποστολής στο Ρίο όπου αναγκαστήκαμε να κάνουμε τους γνωστούς «διαγωνισμούς» για τα εισιτήρια της αποστολής, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τις καλύτερες τιμές τις βρίσκεις μέσω Ίντερνετ.
Οφείλουμε άμεσα να εξελιχθούμε, να ελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα στη Νέα Εποχή που ζούμε. Να γίνουμε ένας σύγχρονος οργανισμός
Καταφέραμε να λειτουργήσουμε ξανά το Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά με τα προβλήματα που δημιουργεί το αναχρονιστικό καταστατικό της ΕΟΕ. Δεν υπάρχει στην ΕΟΕ για παράδειγμα τεχνική υπηρεσία. Έτσι δεν μπορέσαμε να λύσουμε το θέμα του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας ούτε να ανακαινίσουμε το Ολυμπιακό κολυμβητήριο στο Ζάππειο. Ακόμα και τα χρήματα των υποτροφιών των αθλητών μας από τη ΔΟΕ, καθυστερούμε τραγικά να τα αποδώσουμε λόγω γραφειοκρατίας.
Οφείλουμε άμεσα να εξελιχθούμε, να ελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα στη Νέα Εποχή που ζούμε. Να γίνουμε ένας σύγχρονος οργανισμός.
Θέλω και είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει αυτό το καθεστώς. Έχω μάθει να μάχομαι και πάντα να προσπαθώ να δίνω λύσεις ειδικά στα δύσκολα.
Κύριε Πρόεδρε, μετά την ταλαιπωρία της χώρας στον τομέα του ντόπινγκ και τα σοβαρά κρούσματα που είχαμε, έχουμε τελικά καθαρότερους αθλητές;
Θέλω να ελπίζω ότι οι αθλητές μας είναι καθαροί. Και εδώ επανέρχεται το θέμα που μόλις συζητήσαμε, σε σχέση με το Δημόσιο. Μόνο πρόσφατα μπήκαν οι βάσεις για να λειτουργήσει όπως πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), ώστε να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους, αυτό που εμείς ονομάζουμε “out of competition”.
Είμαστε πολέμιοι του ντόπινγκ και θα το πολεμάμε όσο μπορούμε, χωρίς όμως να μπορεί κανένας να είναι ποτέ σίγουρος για κανέναν. Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας έχει νομοθετήσει για την άμεση αφαίρεση των προνομίων σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί ντοπαρισμένος, ακόμη και εκ των υστέρων.
Ποια είναι εκείνα τα Ολυμπιακά ιδεώδη που θα μεταλαμπαδεύατε στα νέα παιδιά; Ως πρόεδρος της ΕΟΕ, σε ποιους βασικούς άξονες θα θέλατε να μυηθεί η νεολαία μας ώστε να τύχει μιας καλύτερης πορείας στο μέλλον, χωρίς κρίση με πολιτισμό και ειρήνη.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η νεολαία μας είναι η έλλειψη παιδείας. Όχι εκπαίδευσης, αλλά παιδείας, το τονίζω. Μέσα στην ευρύτερη έννοια της παιδείας είναι και ο αθλητισμός. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός δίνει σε έναν νέο σωστές βάσεις για τη ζωή του. Μαθαίνει ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά, να σέβεται αλλά και να βοηθά ακόμα και τον αντίπαλο, διδάσκει υπακοή, πειθαρχία και άλλα. Είναι μαθήματα ζωής, τα οποία παίρνεις από μικρός.
Ο αθλητισμός χτίζει προσωπικότητες. Σε μαθαίνει να αγωνίζεσαι, να προσπαθείς να υπομένεις και να επιμένεις ακόμη και όταν αποτυγχάνεις
Βεβαίως και το θέμα της Υγείας είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέσα από την καθημερινή ενασχόληση γλυτώνεις από τις σύγχρονες παθήσεις της εποχής. Δεν είναι μυστικό ότι η παχυσαρκία που έχει αναπτυχθεί και στην χώρα μας, οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο ότι τα νέα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο στους υπολογιστές και στις τηλεοράσεις τους και δεν αθλούνται. Ο αθλητισμός χτίζει προσωπικότητες. Σε μαθαίνει να αγωνίζεσαι, να προσπαθείς να υπομένεις και να επιμένεις ακόμη και όταν αποτυγχάνεις. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής.
Κύριε πρόεδρε, ως άνθρωπος του αθλητισμού, που ξέρει να αγωνίζεται, πιστεύετε ότι τελικά η Ελλάδα, μπορεί;
Η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί, αλλά η Ελλάδα μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορέσαμε το 2004, όταν καταφέραμε να δουλέψουμε και να λειτουργήσουμε, υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης, ομαδικά. Είχαμε όραμα! Εμείς αυτός ο απείθαρχος Ελληνικός λαός, κατάφερε τελικά να πειθαρχήσει, ενώθηκε για ένα κοινό Εθνικό στόχο και πέτυχε. Προσέχαμε που θα αφήσουμε το αυτοκίνητό μας, κάναμε χρήση των ΜΜΜ, αφήναμε ελεύθερη την ολυμπιακή λωρίδα, κρατούσαμε την Αθήνα καθαρή… Δείξαμε σε όλον τον κόσμο ότι μπορούμε!
Στο εξωτερικό μας κατηγορούν ότι δεν δουλεύουμε πολύ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή έχω ζήσει και εργαστεί πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό ότι ο Έλληνας εργάζεται περισσότερο και πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο εργαζόμενο
Από την επόμενη μέρα βέβαια τα ξεχάσαμε όλα…
Και γιατί φθάσαμε στο σήμερα, να είναι ο Έλληνας και η Ελλάδα κατ’ επέκταση ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Τι φταίει;
Στο εξωτερικό μας κατηγορούν ότι δεν δουλεύουμε πολύ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή έχω ζήσει και εργαστεί πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό ότι ο Έλληνας εργάζεται περισσότερο και πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο εργαζόμενο που έχω συναντήσει. Έχουμε βέβαια και το μοναδικό φιλότιμο. Είμαστε όμως ανοργάνωτοι, και χωρίς παιδεία. Με Όραμα και Παιδεία η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ ψηλά
Κύριε πρόεδρε, ποιο είναι το φετινό μήνυμα που πρέπει να στείλει από τη Βραζιλία η Ελλάδα;
Η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι παρά τα προβλήματά της και τις δυσκολίες κατάφερε να στείλει μια δυνατή ομάδα. Αυτή τη φορά θέλουμε να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο όχι μόνο στις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Βραζιλίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πάρει χρυσό μετάλλιο. Χρειαζόμαστε τις επιτυχίες του αθλητισμού, χρειαζόμαστε να ακουστεί ο εθνικός ύμνος πολλές φορές.