Έκλεισε η λίστα με τα 40 προαπαιτούμενα των δανειστών για τη δόση των 2 δισ. ευρώ

Έκλεισε η λίστα με τα 40 προαπαιτούμενα των δανειστών για τη δόση των 2 δισ. ευρώ
Eurokinissi

Φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η λίστα με όσα πρέπει να έχουν προωθηθεί στη βουλή πριν εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. 40 οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη νέα κυβέρνηση

Έκλεισε η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Φορολογικό και  ασφαλιστικό ψηλά στην ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μία ώρα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από σήμερα

Κορυφαίες πηγές από τους διαδρόμους των Βρυξελλών διεμήνυαν από το πρωί της Πέμπτης πως η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλειδώσει στο σημερινό Euro Working Group, για να επιβεβαιώσουν στη συνέχεια πως εκτός του Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει και η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα έχει προηγηθεί και η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η οποία θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη – αντίστοιχα – υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, οι κοινοτικές πηγές προειδοποιούσαν πως η πρώτη θα είναι μία «αρκετά μακρά» λίστα που θα εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις που έχουν «ξεμείνει» από το καλοκαίρι.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Μαρίνας Φούντα στο NEWS 247

Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί εντός του Οκτωβρίου, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς το περιεχόμενό της θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Και όλα αυτά, ενώ στην Αθήνα έχουν ήδη να πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου – ει δυνατόν και την επόμενη εβδομάδα – να καταστεί εφικτή η επιστροφή στην πρωτεύουσα και των επικεφαλής των ξένων.

Τα τεχνικά κλιμάκια παρακολουθούν στενά τις πυρετώδεις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενόψει της κατάθεσης τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα