Η Google παραδέχεται πως έχει κάνει λάθη στον τρόπο που διαχειρίζεται τις ειδήσεις στο διαδίκτυο

Η Google παραδέχεται πως έχει κάνει λάθη στον τρόπο που διαχειρίζεται τις ειδήσεις στο διαδίκτυο

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Google "σπρώχνει" εκατοντάδες εκατομμύρια για ένα πρόγραμμα που αποκαλεί "Πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική ενημέρωση" σε συνεργασία με ευρωπαϊκά portal

Η Google παραδέχεται πως έχει κάνει λάθη κατά τη συνεργασία της με ενημερωτικούς ομίλους και παράλληλα ανακοινώνει μια νέα ψηφιακή συνεργασία με οκτώ Ευρωπαίους εκδότες. Η “Πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική ενημέρωση” εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια του αμερικανικού κολοσσού να βελτιώσει την εικόνα της μετά τις κατηγορίες πως “πειράζει” τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο παραβιάζοντας το κανονισμό ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ ερευνά την πιθανότητα η Google να έχει εκμεταλλευτεί της παντοδυναμίας της στο χώρο της αναζήτησης, καταλαμβάνοντας το 90% της αγοράς, ώστε να προμοτάρει παράνομα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι ειδήσεις δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτή την υπόθεση, όμως οι εκδότες παραπονέθηκαν εδώ και χρόνια για την επιρροή που έχει η χρήση της Google στο περιεχόμενό τους.

Διαβάστε επίσης: H E.E. κατηγορεί την Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αρχίζει έρευνα για το Android

Στη συνεργασία της με οκτώ εκδότες η Google πρόκειται να συστήσει μια ομάδα εργασίας που θα επικεντρώσει στην ανάπτυξη του προϊόντος, αλλά και να προσφέρει 150 εκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια καινοτομίας στα επόμενο τρία χρόνια, παράλληλα με επιπλέον εκπαίδευση και έρευνα. Οι εκδότες είναι οι πλέον κατάλληλοι να διερευνήσουν το αντικείμενο, το οποίο και υπόσχεται σύμφωνα με την εταιρία να “αυξήσει τα έσοδα, την κίνηση και την δέσμευση των χρηστών”.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο την Τρίτη, ο επικεφαλής των σχέσεων της Google με την Ευρώπη Carlo D’Asaro Biondo αναφέρει: Αναγνωρίζουμε πως οι εταιρίες τεχνολογίας και οι οργανισμοί ειδήσεων είναι μέρος του ίδιου οικοσυστήματος της πληροφορίας και θέλουμε να διαδραματίσουμε το ρόλο μας από κοινού στη μάχη για να βρούμε πιο βιώσιμα μοντέλα για τις ειδήσεις”.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί δίωξη στη Google για παραβίαση του ανταγωνισμού

“Πιστεύουμε πως η Google πάντα στόχευε στο να είναι φιλική και συνεργάσιμη με τη βιομηχανία των ειδήσεων, αλλά αποδεχόμαστε επίσης πως κάναμε κάποια λάθη στην πορεία. Από την πλευρά των εταιριών, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως η προσπάθεια της κυβέρνησης αποσκοπεί στην εξασφάλιση καλής δημοσιότητας έπειτα από τα βέλη της Ευρώπης. Ανάμεσα στους εκδότες συμπεριλαμβάνονται οι Financial Times, Les Echos, NRC Media, El Pais, La Stampa, Faz and Die Zeit και Guardian, που ξεκίνησαν τις συζητήσεις με την Google το περασμένο καλοκαίρι.

Η Google ελπίζει πως περισσότεροι παίκτες της αγοράς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Με δήλωσή του ο D’Asaro Biondo είπε: “Το ίντερνετ προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας”. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Guardian, Τόνι Ντάνκερ, σημείωσε πως οι δυνατότητες μιας τέτοιας συνεργασίας “εξαρτάται από το κατά πόσο οι πρωτοβουλίες στην Ευρώπη θα γίνουν αποδεκτές από τη μαμά εταιρία στην Αμερική”.

Διαβάστε ακόμα: Στο στόχαστρο της ΕΕ Apple, Facebook, Google και Amazon

“Πιστεύουμε πως υπάρχει πεδίο πως ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία γύρω από την ανακάλυψη και την ανάπτυξη εργαλείων και αναλύσεων για τους οργανισμούς ειδήσεων” αναφέρει με τη σειρά του ο Τζον Σλέιντ διευθυντής της Fiancial Times.

Η συνεργασία έρχεται όμως και εν μέσω κατηγοριών πως η Google συχνά λανσάρει νέα προϊόντα χωρίς την απαραίτητη έρευνα και συμβουλές από συνεργάτες και άλλους παίκτες του διαδικτύου. “Προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι και σκεφτόμαστε ίσως περισσότερο από την πλευρά της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ένα πολύ σημαντικό διάστημα θα σπαταληθεί σε συζητήσεις στην Ευρώπη” σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Google Larry Page, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το ζήτημα του “δικαιώματος στη λήθη” που προέκυψε επίσης τον περασμένο χρόνο, με χρήστες που ζητούσαν να εξαιρεθούν των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα