Και με την τρόικα και με τη λαϊκή δεξιά: Οι στόχοι Σαμαρά με τη νέα κυβέρνηση εκλογικής ετοιμότητας

Και με την τρόικα και με τη λαϊκή δεξιά: Οι στόχοι Σαμαρά με τη νέα κυβέρνηση εκλογικής ετοιμότητας
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το Μαξίμου επιμένει στον επαναπατρισμό του 16% των ψηφοφόρων εκ δεξιών της Ν.Δ, αλλά και στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις

Της Βίκυς Σαμαρά

Κυβέρνηση εκλογικής ετοιμότητας, με στόχο τον επαναπατρισμό του 16% των ψηφοφόρων εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να διαταραχθούν όμως οι ισορροπίες με την τρόικα:

Η ανομοιογένεια του νέου σχήματος στην οποία συνυπάρχουν ένας τεχνοκράτης πρώην σύμβουλος των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου, γαλάζιοι και πράσινοι μνημονιακοί και μεταρρυθμιστές, αλλά το στίγμα δίνουν τα πρόσωπα από τη λαϊκή, πατριωτική έως και σκληρή δεξιά, αποκαλύπτει τα σχέδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ενισχύει τη συζήτηση στο γαλάζιο παρασκήνιο για κάλπες ακόμη και τον Οκτώβριο. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν διαφωνίες για τη στρατηγική αυτή, που σε εσωτερικό επίπεδο εστιάζει στα δεξιά και αγνοεί το κέντρο.

Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ υπό τον πρωθυπουργό πριν από μία εβδομάδα είχε τεθεί ως προϋπόθεση για επικράτηση στις επόμενες εθνικές εκλογές η προσέγγιση των 600.000 ψηφοφόρων που έχασε η Ν.Δ στις ευρωεκλογές και ο τρόπος με τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί πως θα επιτευχθεί αυτό είναι πλέον ξεκάθαρος.

Κοινά χαρακτηριστικά των Αργύρη Ντινόπουλου (υπουργός Εσωτερικών), Γεράσιμου Γιακουμάτου (υφυπουργός Ανάπτυξης), Κατερίνας Παπακώστα (υφυπουργός Υγείας) και Σοφίας Βούλτεψη (κυβερνητική εκπρόσωπος) είναι πως εκλέγονται στη Β’ Αθήνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις ευρωεκλογές ενώ Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ ενίσχυσαν τα ποσοστά τους. Και οι τέσσερις επίσης , έχουν αναφορές στη λαϊκή δεξιά, έχουν κατά καιρούς διαφωνήσει με κυβερνητικές κινήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αποτελούν τηλεοπτικά πρόσωπα. Το τελευταίο αποτελεί καθοριστικό προσόν και για την αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως όλα δείχνουν σε ακόμη πιο έντονη πόλωση από τις ευρωεκλογές.

Τη λογική της καθαρά δεξιάς στόχευσης υπηρετεί η υπουργοποίηση του προερχόμενου από το ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη (Υγείας) και του έχοντα αβερωφικές ρίζες Κώστα Τασούλα (Πολιτισμού και Αθλητισμού), δύο στελεχών με εξαιρετική προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό. Σημειωτέον ότι μόνο δύο εκ των νέων μελών της κυβέρνησης (Γιώργος Ορφανός και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος) θεωρούνται του καραμανλικού κλίματος.

Η τοποθέτηση του βουλευτή Πέλλας και εκ των ανταρτών του γάλακτος Γιώργου Καρασμάνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -το οποίο ήταν αποφασισμένος να κρατήσει για τη Ν.Δ ο πρωθυπουργός όπως και το Ανάπτυξης με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Λοβέρδος να βρεθεί στο Παιδείας- έχει ως στόχο την επαναπροσέγγιση των αγροτών. Στην Πέλλα επίσης ενώ η Ν.Δ έπεσε σχεδόν δέκα μονάδες, η ΧΑ ανέβηκε πάνω από πέντε μονάδες, το ΛΑΟΣ διπλασίασε τα ποσοστά του και η ατυχήσασα σε εθνικό επίπεδο Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό συγκέντρωσε δύο μονάδες.

Η επιλογή- έκπληξη του Βασίλη Κικίλια για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανεβάζει στους τρεις (μαζί με τους αμετακίνητους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Όλγα Κεφαλογιάννη) τον αριθμό των υπουργών που εκλέγονται στην Α’ Αθήνας, όπου η Ν.Δ έχασε πάνω από έξι μονάδες και η ΧΑ έλαβε διψήφιο ποσοστό.

Μηνύματα προς και από την τρόικα

Υπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης “πλήρωσαν” τη δυσαρέσκεια των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις διαπραγμάτευσεις με την τρόικα αλλά και για τον αντίκτυπο των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε τομείς της καθημερινότητας. Στα τέσσερα βασικά “μνημονιακά” υπουργεία ωστόσο είτε δεν έγιναν αλλαγές (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας), είτε η επιλογή των διαδόχων πραγματοποιήθηκε με την ίδια πολιτική λογική με την οποία επελέγησαν οι προκάτοχοι τους (Οικονομικών, Υγείας), γεγονός που δεν προϊδεάζει για ριζικές αλλαγές.

Στην τελική ευθεία πριν τον ανασχηματισμό, το κλίμα αφορούσε στην τοποθέτηση ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ενός πολιτικού προσώπου, το οποίο θα σηματοδοτούσε και αλλαγή πολιτικής, στα πλαίσια φυσικά που θα επέτρεπαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Μετά την -επί της ουσίας- αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία Εσόδων την περασμένη Πέμπτη και τις έντονες αντιδράσεις της Κομισιόν, η εικόνα άρχισε να αλλάζει προς το τεχνοκρατικότερον με το νέο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών να τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν. Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης σήμερα, θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παρουσίαση της οποίας αναβλήθηκε επίσης την Πέμπτη, ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ήδη έλαβε τα πρώτα θετικά σχόλια από τους δανειστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα