ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ναι σε συνεργασία για μεταρρυθμίσεις, όχι (ακόμη) διάλογος για το χρέος

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ναι σε συνεργασία για μεταρρυθμίσεις, όχι (ακόμη) διάλογος για το χρέος

Συνάντηση γνωριμίας και όχι έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας το χθεσινό κρίσιμο ραντεβού Σταθάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Τα αυστηρά μηνύματα της γενικής διευθύντριας στην Αθήνα και οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομίας. Όλο το παρασκήνιο

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως η επίσημη συζήτηση για το μείζον θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος απέστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ, μέσω του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Πραγματοποιώντας την Τρίτη ταξίδι αστραπή στην Ουάσιγκτον – από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο μπαράζ επαφών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – ο Γ. Σταθάκης είχε κρίσιμη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, παρουσία και του παλιού γνώριμου στην Ελλάδα και νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν.

Αν και το παρασκήνιο γύρω από αυτή τη μυστηριώδη και έκτακτη συνάντηση φούντωσε για τα καλά, πηγές του Ταμείου έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως επρόκειτο ουσιαστικά για μια συνάντηση… γνωριμίας που σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική κυβέρνηση καθίστανται ακόμη πιο σφικτά, καθώς, παρά το γεγονός πως η Αθήνα επιθυμεί την άμεση έναρξη του διαλόγου για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, έσπευσε πριν από μερικά 24ωρα να προειδοποιήσει πως η πρώτη – και πιο κρίσιμη – αξιολόγηση του προγράμματος πιθανότατα θα ξεκινήσει προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τότε ίσως κρίνεται ανέφικτος ο στόχος για έναρξη του διαλόγου για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ταμείου, η Κρ. Λαγκάρντ γνωστοποίησε χθες στον Γ. Σταθάκη την πρόθεση του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο της χώρας.

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παρέχει στήριξη στην Αθήνα στην κατεύθυνση υλοποίησης της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας που ορίζει η νέα χρηματοδοτική συμφωνία της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Σταθάκης ενημέρωσε τη γενική διευθύντρια για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, μετά και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ επαναδιατύπωσε τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή του προγράμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γ. Σταθάκη με την Κρ. Λαγκάρντ εξετάστηκε επίσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ΔΝΤ ναι μεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και παρακολούθησης του νέου ελληνικού προγράμματος, ωστόσο επισήμως δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συμβάλλει οικονομικά στο πρόγραμμα, καθώς θέτει δύο βασικά προαπαιτούμενα.

Από τη μια πλευρά ζητά από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ από την άλλη πλευρά αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απρόσκοπτα και άμεσα σειρά καίριων μεταρρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός πως οι δανειστές έχουν αποκλείσει από το τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο κουρέματος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, παρασκηνιακώς φέρεται πως το ΔΝΤ επιμένει να μην θεωρηθεί εφικτή την ουσιαστική ελάφρυνσή του, μόνο μέσω της παράτασης της αποπληρωμής του και της μείωσης των επιτοκίων.

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 312 δισ. ευρώ και η παράταση έως 50 χρόνια για την αποπληρωμή του, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 1%, ίσως δεν κρίνονται επαρκείς λύσεις, ώστε να πειστεί ο πιο απαιτητικός δανειστής της Ελλάδας πως το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα