Μνημόνιο 3: Πρεμιέρα για το φορο-τσουνάμι

Μνημόνιο 3: Πρεμιέρα για το φορο-τσουνάμι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι. Τι πρέπει να πληρώσουμε τον Οκτώβριο. Αναλυτικός κατάλογος

Πρεμιέρα σήμερα για το πρωτοφανές τσουνάμι φόρων που αναμένεται να συμπαρασύρει στο πέρασμά του χιλιάδες φορολογουμένους.

Η μέρα της λυπητερής έφτασε και όλοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία.

Ο πέλεκυς πέφτει βαρύς για χιλιάδες νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με μια σφοδρή φορο-καταιγίδα.

Αναλυτικά:

Φορολογία εισοδήματος

Σήμερα Τετάρτη πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος. 

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου και θα πρέπει επίσης να καταβληθεί και ο συμπληρωματικός φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το μέτρο αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής και πισινών που κατέβαλαν πριν τον Ιούλιο τον φόρο εισοδήματος και τώρα καλούνται να καταβάλλουν και τον συμπληρωματικό φόρο.

Ο συντελεστής του τεκμηρίου διαβίωσης έχει αυξηθεί κατά 30%, από το 10% στο 13%, ενώ αφορά τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών και τις πισίνες.

Επιπλέον, ο φόρος έχει επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.

ΦΠΑ στα νησιά

Τα δύσκολα συνεχίζονται αύριο Πέμπτη, καθώς από την 1η Οκτωβρίου προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πρώτα έξι νησιά και συγκεκριμένα στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο.

Μετά την κατάργηση της έκπτωσης 30%, από αύριο τα έξι λεγόμενα κοσμικά νησιά χάνουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 16%, οι οποίοι αυξάνονται σε 6%, 13% και 23% αντίστοιχα και ως εξής:

– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

– Στον μεσαίο συντελεστή 13% θα υπάγονται ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

– Στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία) και κόμιστρα ταξί.

ΕΝΦΙΑ

Η φοροκαταιγίδα δεν θα έχει τέλος, ενώ τη σκυτάλη παίρνει στα μέσα Οκτωβρίου ο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, στο Τaxisnet θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί στα τέλη του μήνα.

Συνολικά 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Προκαταβολή φόρου για αγρότες και επιχειρήσεις

Τον Οκτώβριο θα έχουν αποσταλεί και τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου τόσο για τους αγρότες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Για τους αγρότες προβλέπεται διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με αναδρομική ισχύ, από 1ης Ιανουαρίου 2015 για τη χρήση του 2014. 

Ειδικότερα προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5%.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100%, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος για Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και συνεταιρισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα