Τίθενται οι βάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Τι θα ζητήσει από τη Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ ο Γ. Σταθάκης. Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται το ελληνικό ζήτημα. Στους ώμους του υπουργού Οικονομίας πέφτει το βάρος της πρώτης διερευνητικής αλλά κρίσιμης συνάντησης για το χρέος. Τα σχέδια των Ευρωπαίων και οι προθέσεις του Ταμείου
- 29 Σεπτεμβρίου 2015 15:52
Τις βάσεις για την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να θέσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, κατά την έκτακτη συνάντησή τους, στην Ουάσιγκτον.
Ο υπουργός Οικονομίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει εκτάκτως στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον σε μια εκτός επίσημης ατζέντας, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τη Σιδηρά Κυρία του Ταμείου.
Η σημερινή συνάντηση – στην οποία παρών θα είναι και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και παλιός γνώριμος της Ελλάδας Π. Τόμσεν – αν και διερευνητική, αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς δεν αποκλείεται να θέσει τα θεμέλια για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο ρόλος του Γ. Σταθάκη στη σημερινή συνάντηση θα είναι καθοριστικός, καθώς στους δικούς του ώμους πέφτει – για την ώρα – η αποστολή αποκρυστάλλωσης των πραγματικών προθέσεων του ΔΝΤ απέναντι στο μείζον θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα προσδοκά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά σφικτά, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.
Η πρώτη αξιολόγηση που επρόκειτο να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου έχει πάρει αναβολή για τα τέλη Νοεμβρίου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στους Financial Times.
Kατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης του Γ. Σταθάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να προσδιοριστεί το πλαίσιο, εντός του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μια νέα, σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παρά το γεγονός πως οι δανειστές έχουν αποκλείσει από το τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο κουρέματος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, παρασκηνιακώς φέρεται πως το ΔΝΤ επιμένει να μην θεωρηθεί εφικτή την ουσιαστική ελάφρυνσή του, μόνο μέσω παράτασης της αποπληρωμής του και μείωσης των επιτοκίων.
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 312 δισ. ευρώ και η παράταση έως 50 χρόνια για την αποπληρωμή του, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 1%, ίσως δεν κρίνονται επαρκείς λύσεις, ώστε να πειστεί ο πιο απαιτητικός δανειστής της Ελλάδας πως το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει ήδη καταστήσει σαφές από το καλοκαίρι πως η συμμετοχή του στο νέο, τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Υπό το πρίσμα τούτο, ο Γ. Σταθάκης δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να πείσει την Κρ. Λαγκάρντ ώστε το ΔΝΤ να αυξήσει τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη για πιο ουσιαστικές και αποφασιστικές κινήσεις στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Την αποστολή άλλωστε αυτή – εκείνη της αναζήτησης συμμάχων στις ΗΠΑ για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – έχει αναλάβει πρώτος ο πρωθυπουργός, μέσα από το μπαράζ επαφών και συνομιλιών που διεξάγει στη Νέα Υόρκη.
Τώρα η… χάρη του ελληνικού χρέους θα φτάσει και στην Ουάσιγκτον και στους καθ’ ύλην αρμόδιους επιτελείς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το τοπίο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμένει ακόμη θολό και ουσιαστικές αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν μόνο όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Μέχρι τότε τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους θα δίνουν και θα παίρνουν.
Σύμφωνα με τις διαρροές του προηγούμενου 10ημέρου, οι Ευρωπαίοι φέρεται πως έχουν στα σκαριά ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Όπως είχαν αποκαλύψει κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ευρωζώνη προσανατολίζεται στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, με στόχο να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές πληρωμές (χρέους) θα είναι χαμηλότερες εάν η ελληνική οικονομία δέχεται πιέσεις και αντίστοιχα υψηλότερες εάν η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται.
Εάν η επικείμενη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώσει πως η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν ζητήσει οι δανειστές, τότε οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν στην αναπροσαρμογή ορισμένων σημαντικών παραμέτρων των δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ.
Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για το 2015 ανέρχεται κοντά στο 11% του ΑΕΠ και θα μειωθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.
Όμως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα αυξηθεί αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος το 2023.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου, μένει ωστόσο αυτό να επιβεβαιωθεί σήμερα κατά το κρίσιμο τετ α τετ του Γ. Σταθάκη με την Κρ. Λαγκάρντ.