Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν μετά από δύο χρόνια και κόντρα για τη Συρία

default image

Πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν μετά από δύο χρόνια. Στο επίκεντρο των πυρετωδών συζητήσεων το ζήτημα της Συρίας, των τζιχαντιστών και της Ουκρανίας. Η Ρωσία αποκλείει συμμετοχή της σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του ISIS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συμφώνησαν χθες να δώσουν την εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες για πολιτική λύση στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Επειτα από μία συνάντηση 90 λεπτών που ξεκίνησε με μία παγωμένη χειραψία, ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για μία “εποικοδομητική, εντυπωσιακά ανοικτή συνομιλία” με τον αμερικανό ομόλογό του και μίλησε για πιθανή συνεργασία.

Ωστόσο τόνισε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τους τρόπους τερματισμού ενός πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 240.000 ανθρώπους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά απέκλεισε κάθε πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης, υποστηρίζοντας την επιλογή της παροχής βοήθειας προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Σε απόδειξη της έντασης ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν αντιστάθηκε στην τάση να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι “με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό τους, δεν είναι σύροι πολίτες και δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην επιλογή των ηγετών άλλων χωρών”.

Στον απόηχο των δηλώσεων του ρώσου προέδρου, αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για κοινή βούληση εξεύρεσης απαντήσεων στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Αλλά διαπίστωσε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουσθεί από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τη συμβολή των δύο χωρών στην ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

“Η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει”

Σε μία ομιλία επικεντρωμένη στη δύναμη της διπλωματίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα το Ιράν και την Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σαφώς ότι η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει. “Έπειτα από τόσο χυμένο αίμα και τόσες σφαγές, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προ του πολέμου στάτους κβο”.

Και σε μία σαφή αναφορά στη Μόσχα απέρριψε τη λογική της υποστήριξης ενός τυράννου που σφαγιάζει αθώα παιδιά με το πρόσχημα ότι “η εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη”.

Αντίθετα, για τον Πούτιν, ο σύρος πρόεδρος εκπροσωπεί μία νόμιμη κυβέρνηση και θα ήταν “τεράστιο σφάλμα” ή άρνηση συνεργασίας μαζί του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη συγκρότησης ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού”, αντίστοιχου με εκείνου “κατά του Χίτλερ” κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

“Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κανείς άλλος, εκτός των στρατιωτικών δυνάμεων του σύρου προέδρου δεν πολεμούν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που έκανε τη μεγαλή του επιστροφή στο βήμα της γενικής συνέλευσης έοπειτα από δεκαετή απουσία.

Η Ρωσία πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει, την ψήφιση απόφασης που θα υποστηρίζει έναν πολιτικό και στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Μπροστά στη ρωσική διπλωματική επίθεση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποκλείσει κανείς τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε χθες ότι η μεταβατική διαδικασία στη Συρία προϋποθέτει την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

“Δεν μπορούμε να βάλουμε τα θύματα να συνεργασθούν με τον δήμιο. Ο Ασαντ βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος και δεν μπορεί να συμμετάσχει στη λύση του”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν για τη “χρήσιμη και ειλικρινή” συνάντησή του με τον Ομπάμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι η συνάντησή του χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ήταν “χρήσιμη και ειλικρινής”, και επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ρωσική συμβολή στην στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Όσον αφορά τη Ρωσική συμμετοχή, εξετάζουμε τί παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε όσους είναι στο πεδίο της μάχης, αντιστεκόμενοι και πολεμώντας τους τρομοκράτες και προπαντός το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ),” είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι αυτοί που πολεμούσαν το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ήταν ο συριακός στρατός και η κουρδική πολιτοφυλακή. “Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για επιχείρηση εδάφους, για ρωσικά στρατεύματα να συμμετέχουν σ’ αυτήν,” είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορα θέματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών υφίστανται. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες αφιέρωσαν το πρώτο μισό της 90λεπτης ιδιωτικής συνάντησής τους στην Ουκρανία και το δεύτερο μισό στη Συρία.

“Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουμε σε κοινά προβλήματα μαζί,” είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση.

Μιλώντας γενικά για τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στις ομιλίες που άκουσε από τους ηγέτες χωρών “ήταν πολύ χρήσιμες, τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν ετέθηκαν με έγκαιρο και ειλικρινή τρόπο.”

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα