Σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή: Η εταιρεία “φάντασμα”, οι Ρώσοι πράκτορες και οι αλλαγές διαδρομών

Σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή: Η εταιρεία “φάντασμα”, οι Ρώσοι πράκτορες και οι αλλαγές διαδρομών
Συζήτηση επικαιρων ερωτήσεων στη Βουλή την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012. Στο στιγμιότυπο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Κατάθεση βόμβα για τον Καραμανλή. Τι είπε στον ανακριτή κορυφαίος πρώην υπουργός

Κατάθεση-βόμβα έδωσε πρώην υπουργός της ΝΔ στον ειδικό ανακριτή στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Όπως αποκαλύπτει η Real News, ο συγκεκριμένος υπουργός κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2013 στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα (φέρεται να βρίσκει κοινά «ίχνη» στην υπόθεση των υποκλοπών και την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή).

Πρόκειται για κατάθεση η οποία αποκαλύπτει τις πιέσεις που δεχόταν η ελληνική κυβέρνηση το 2008 για τον ρωσικό αγωγό South Stream. Ο πρώην υπουργός μετέφερε στον ανακριτή τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ τον Μάρτιο του 2008, λίγο πριν υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream. Δεν επρόκειτο για ευθεία απειλή, αλλά για έναν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την ενεργειακή διείσδυση της Ρωσίας στην Ευρώπη. Ο Σπέκχαρντ, μάλιστα, εκφράζοντας τη δυσφορία του είχε τονίσει πως “καλό θα είναι να μην ενισχυθεί ο ενεργειακός ρόλος της Ρωσίας στην Ελλάδα, γιατί θίγονται ύψιστα συμφέροντα”.

Ανάλογα περιστατικά, μάλιστα, καταγγέλλουν και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή. Οι Αμερικανοί προωθούσαν ανοικτά τον αγωγό Nabucco σε βάρος του South Stream.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα συναντώντας κορυφαίο υπουργό της τότε κυβέρνησης είχε πει χαρακτηριστικά: “Τι είναι αυτά που πάτε να κάνετε; Δεν πρέπει να γίνει ο αγωγός South Stream. Αφού υπάρχει ο Nabucco!”.

Οι οχλήσεις ήταν, δε, φανερές κάθε φορά που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καραμανλή επισκέπτονταν την Ουάσινγκτον.

Άλλαζε συνέχεια τις διαδρομές του ο Καραμανλής

Η καθημερινότητα του Κώστα Καραμανλή άλλαξε από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής παρέδωσε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Προκόπη Παυλόπουλο άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυπτε σχέδιο επίθεσης σε βάρος του τότε πρωθυπουργού.

Η ΕΥΠ είχε ενημερωθεί από ομάδα Ρώσων πρακτόρων που βρισκόταν στην Ελλάδα για αντιπαρακολούθηση. Αφορμή ήταν η απόπειρα υποκλοπής συνομιλίας Καραμανλή-Πούτιν.

Άμεσα ενημερώθηκε ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ Βασίλης Τσιάτουρας αλλά και ο κ. Καραμανλής , ο οποίος το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν αν ήταν αξιόπιστη η πληροφορία;

“Δεν ξέρουμε. Ο Ρώσος αξιωματικός που μας ενημέρωσε, πάντως, είναι αξιόπιστος. Οι Ρώσοι πράκτορες αρνήθηκαν να δώσουν επιπλέον στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνες” ήταν η απάντηση που πήρε.

“Κάντε ό,τι θέλετε”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να ληφθούν ύστερα από αυτή την πληροφορία.

Οι άνδρες της ασφαλείας του κ. Καραμανλή αυξήθηκαν σημαντικά, οι αστυνομικοί απέκτησαν βαρύ οπλισμό, ενώ τα πρόσωπα άλλαζαν διαρκώς. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν αλλά και οι διαδρομές προς το σπίτι του ή άλλους προορισμούς.

Αυτό που σχεδιάστηκε από την αρχή ήταν η διαδρομή Ραφήνα-Μαξίμου, η οποία άλλαζε αιφνιδίως κάθε μέρα. Όλες οι πιθανές και απίθανες προσβάσεις στο κέντρο υιοθετήθηκαν:

*Πρώτη διαδρομή: Ραφήνα-λεωφόρος Μαραθώνος-Αττική οδός και έξοδος από Κατεχάκη.

*Δεύτερη διαδρομή: Ραφήνα-Αρτέμιδα-Σπάτα-“Ελ. Βενιζέλος” και μέσω της Αττικής οδού κάθοδος στην Αθήνα. Εναλλακτικά  διέσχιζε το αεροδρόμιο και κατέληγε στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου και από εκεί στη λεωφ. Βουλιαγμένης.

*Τρίτη διαδρομή: Ζούμπερι- Ν. Μάκρη-λεωφ. Διονυσίου-Αγιος Στέφανος-εθνική οδό. Από τη λεωφόρο Διονυσίου υπήρχε και η εναλλακτική διαδορμή Κηφισιά-λεωφ. Κηφισίας-Αττική οδός.

*Τέταρτη διαδρομή: Ν. Μάκρη-Διόνυσος-Άγιος Πέτρος-λεωφ. Πεντέλης-Αττική οδός ή εναλλακτικά Σταυρός-Μεσογείων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ίδιος, εκείνη την εποχή δεν είχε πει τίποτα σε κανέναν. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είχε στείλει σε άλλο σπίτι για λόγους ασφαλείας τη σύζυγό του Νατάσα και τα παιδιά του.

Η μυστηριώδης εταιρεία πίσω από την κατασκοπεία

Μία εταιρεία συμβούλων με σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών φέρεται να ήταν το όχημα που χρησιμοποίησαν «σκοτεινοί» παράγοντες για να συνεχίσουν και μετά το 2005 να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, της συγκεκριμένης εταιρείας φέρεται να ηγείται ένα άτομο νεαρής ηλικίας, το οποίο δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι ήταν πρόσωπο – βιτρίνα.

Πίσω από αυτό δρούσαν όσοι κατά τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Το γεγονός ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή η κατασκοπεία σε βάρος της χώρας, όπως αποκαλούν οι δικαστικές Αρχές τη συνέχιση των υποκλοπών έως τουλάχιστον το 2007, που είναι μεταξύ των νέων στοιχείων οδηγεί τους ανακριτές να ζητήσουν τη συνένωση των δύο δικογραφιών που έως τώρα χειρίζονταν ξεχωριστά και αφορούν η μία τις τηλεφωνικές υποκλοπές και η άλλη τις καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικοί λειτουργοί εντοπίζουν μια λεπτή γραμμή πάνω στην οποία τέμνονται οι δύο υποθέσεις.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως οι αξιωματικοί της ΕΥΠ που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσουν μια σειρά γεγονότων που σημάδεψαν αρνητικά την εποχή Καραμανλή σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Στις καταθέσεις τους, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες κατονομάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις που θεωρούν ότι εντάσσονται στο εν λόγω σχέδιο. Φέρονται δηλαδή να αναφέρουν μεταξύ άλλων τα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τις πυρκαγιές του 2007, την επίθεση στην ΚΕΔ το 2007 και το χτύπημα στα δικαστήρια της Λάρισας το 2004, εν όψει της μεταγωγής εκεί των μελών της «17 Νοέμβρη».

Τους ισχυρισμούς αυτούς ενισχύουν και οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που κλήθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Οι δύο «καυτές» υποθέσεις απασχολούν τις δικαστικές Αρχές της χώρας από το 2005. Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ανατέθηκε στον 3ο ειδικό ανακριτή έπειτα από ποινική δίωξη που ασκήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 κατά παντός υπευθύνου για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας και αφορά τις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης της ΝΔ, κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων κ.α. το διάστημα 2004-2005.

Η υπόθεση των καταγγελιών για σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2012 στον 3ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε – επίσης κατά αγνώστων- για τα αδικήματα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος» και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει του Σύνταγμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, οι καταγγελίες αφορούσαν έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της τότε κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να αφορούσε την περίοδο 2006-2008.

Δύο επιθέσεις γεννούν υποψίες

Με την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» τα μέλη της οποίας σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της «νεότερης γενιάς τρομοκρατίας» στην Ελλάδα, συνδέει ο αρμόδιος ειδικός ανακριτής την υπόθεση του σχεδίου «Πυθία 1», συγχωνεύοντας τις δικογραφίες των τηλεφωνικών υποκλοπών και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και την αναφορά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για πρόθεση δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Κομβικό σημείο η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού τον Μάρτιο του 2009 στο κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από διαμέρισμα του Κώστα Καραμανλή στην οδό Αρματολών και Κλεφτών για την οποία στέλεχος της ΕΥΠ κατέθεσε ότι την ώρα της έκρηξης ο τότε πρωθυπουργός κινείτο με το αυτοκίνητο του στο σημείο αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα της εποχής, η ασφάλεια του τότε πρωθυπουργού άλλαξε την τελευταία στιγμή το δρομολόγιό του έπειτα από προτροπή του ιδίου.

Η δεύτερη βομβιστική ενέργεια που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι αυτή στα δικαστήρια της Λάρισας εν όψει της μεταγωγής των μελών της «17 Νοέμβρη», στις 19 Μαίου του 2004, η οποία όμως τελικά δεν έγινε ποτέ.

Η βομβιστική αυτή ενέργεια, στην οποία για πρώτη φορά έγινε ενεργοποίηση βόμβας μέσω κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα, ήταν αποτυχημένη καθώς η έκρηξη έγινε ανεξάρτητα από τη θέληση των βομβιστών, από ένα λάθος τηλεφώνημα μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κρήτη, η οποία αποφάσισε μετά από πολύ καιρό να καλέσει στο κινητό του τηλέφωνο ένα συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο όμως είχε καταργήσει τον αριθμό του, τον οποίο η εταιρεία έβγαλε και πάλι στην αγορά, για να καταλήξει τελικά στο καρτοκινητό-πυροκροτητή της «Λαϊκής Θέλησης»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα