Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών το πρόγραμμα σταθερότητας
Στην Αθήνα φτάνει κλιμάκιο ελεγκτών με προτάσεις για μέτρα σοκ. Φουντώνουν τα σενάρια για βοήθεια προς την Ελλάδα. Διαψεύδει η Γερμανία
- 22 Φεβρουαρίου 2010 09:44
Φτάνουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνού Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Η άφιξή τους θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση νέων έκτακτων μέτρων, καθώς αναμένεται να ασκηθεί πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ελεγκτές θα μείνουν στη χώρα μας μέχρι την Πέμπτη και θα επισκεφθούν αρκετά υπουργεία για να διαπιστώσουν από κοντά αν γίνονται πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010.
Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος και με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.
Στις 16 Μαρτίου, θα υποβληθεί η πρώτη “Έκθεση Πεπραγμένων” από την Αθήνα, στο Συμβούλιο Ecofin και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει το παν, ώστε τα συμπεράσματα της ΕΕ για την προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα να είναι θετικά.
Σε δύο εβδομάδες αναμένεται στην Ελλάδα και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.
Κόκκινη γραμμή ο 14ος μισθός
Τα έκτακτα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα, οι περαιτέρω περικοπές των επιδομάτων, αλλά και η επιβολή φόρου σε ορισμένα αγαθά πολυτελείας.
Ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο την κατάργηση του 14ου μισθού, λόγω των αντιδράσεων της ελληνικής κοινωνίας.
Χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα λάβει.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε πίστωση χρόνου από την ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική, αλλά πολιτική στήριξη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει επώδυνα για τον λαό μέτρα, έχει την υποστήριξη των πολιτών.
Πρώτα νέα μέτρα, μετά βοήθεια
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαρροές στον τύπο για πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η μορφή αυτής της βοήθειας.
Το περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να χορηγήσουν από 20 ως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση.
Το Der Spiegel επικαλείται πηγές από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, που κάνουν λόγο για δάνειο-μαμούθ από χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία θα συνεισέφερε 4-5 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW).
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε “εικασίες” τα όσα λέγονται για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί κάποιου είδους βοήθειας, αμέσως μετά την ανακοίνωση νέων έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση ή τουλάχιστον να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι άλλες χώρες.
Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα από χώρες της Ευρώπης ή από τράπεζες των χωρών αυτών.