Η εναλλακτική οικονομία του Βόλου στο BBC
Αφιέρωμα του BBC στη νέα μονάδα ανταλλαγής προϊόντων στον Βόλο. Διαβάστε τι αναφέρει για την ΤΕΜ
- 12 Απριλίου 2012 21:26
Η εφαρμογή της νέας αγοράς ανταλλαγής προϊόντων, με τη χρήση της ΤΕΜ, της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας, κέντρισε το ενδιαφέρον του βρετανικού πρακτορείου BBC, που δημοσιεύει σχετικό αφιέρωμα.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του χώρου της πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας αγοράς και το BBC ήταν εκεί, για να καλύψει την πρωτοποριακή κίνηση και να δει την ανταπόκριση του κόσμου.
Οι πολίτες θα μπορούν από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθημερινά, να πωλούν και να αγοράζουν προϊόντα, αποκλειστικά σε μονάδες ΤΕΜ.
Η ΤΕΜ έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών διεθνών ΜΜΕ, ενώ την προαναγγελία των “εγκαινίων” της νέας μονάδας παρουσίασαν σε ρεπορτάζ τηλεοπτικά δίκτυα από την Αγγλία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Από κοσμήματα μέχρι μαθήματα yoga… όλα πωλούνται με ΤΕΜ
“Η οικονομική κρίση έχει καταστήσει αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών για τους πολίτες του Βόλου, που εισήγαγαν μία νέα αγορά ανταλλαγής προϊόντων”, αναφέρει το BBC στο εκτενές ρεπορτάζ του.
Το δίκτυο των πολιτών που ήδη συμμετέχουν στην κίνηση, ξεπερνά τα 800 άτομα, που ανταλλάσσουν από κοσμήματα και φαγητό μέχρι ηλεκτρικά είδη και ρούχα.
“Δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα στις τσέπες σου. Εγώ αγόρασα διακοσμητικά κεριά έναντι 24 ΤΕΜ, τις οποίες θα προσφέρω σε μαθήματα yoga”, δήλωσε η κα Χαρά Σολδάτου.
“Μπορώ να προσφέρω μαθήματα ξένων γλωσσών ή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αντάλλαγμα. Μπορώ να προσφέρω μαθήματα ξένων γλωσσών ή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αντάλλαγμα”, δήλωσε ο Σταύρος Ντέντος από τον πάγκο του.
Ένας άλλος πολίτης, δήλωσε: “Φτάσαμε στον πάτο της ζωής μας. Τώρα, πρέπει να σκεφτούμε έναν νέο τρόπο να τα βγάλουμε πέρα”.
Μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Γιάννης Γρηγορίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μία κίνηση που προσελκύει τον κόσμο, που “βρίσκει ελπίδα. Βρίσκουν πράγματα να πάρουν και να δώσουν”, είπε χαρακτηριστικά.
Σαν τον παλιό καλό καιρό…
“Όλα αυτά θυμίζουν ένα σύστημα της Αρχαίας Ελλάδας που επιστρέφει στο σήμερα”, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Βόλου, Πάνος Σκοτεινιώτης, ξεκαθαρίζει, πως το ευρώ δεν κινδυνεύει από την εφαρμογή της ΤΕΜ, την εφαρμογή της οποίας υποστηρίζει στο έπακρο.
“Στηρίζουμε την κίνηση, γιατί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση”, δήλωσε.
“Το σύστημα αυτό συμπληρώνει το ευρώ, δεν το αντικαθιστά. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, όπου θέλουμε να παραμείνουμε”, είπε χαρακτηριστικά.