TEDxKalamata: Ο Σταύρος Καστρινάκης στο NEWS 247

TEDxKalamata: Ο Σταύρος Καστρινάκης στο NEWS 247

Γνωρίστε τον Σταύρο Καστρινάκη, ομιλητή του TEDxKalamata. Τι είπε στο NEWS 247 για τις εμπειρίες του στην ελεύθερη κατάδυση

Το TEDxKalamata διοργανώνεται από μια ομάδα 30 εθελοντών στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Το ρητό που συνοδεύει αυτήν την πρωτοβουλία είναι: “Planting Τhe Seed/Leading Decentralization”, δηλαδή, “Φυτεύοντας Τον Σπόρο/Οδηγώντας Την Αποκέντρωση”.

Για πρώτη φορά λοιπόν, φυτεύεται στην Καλαμάτα ο σπόρος του TED, σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή προοπτική με γνώμονα τη βιωσιμότητα, αποβλέποντας στην υγιή αποκέντρωση.

O αθλητής ελεύθερων καταδύσεων Σταύρος Καστρινάκης, ομιλητής του TEDxKalamata, μίλησε στο NEWS 247 για τις εμπειρίες του και την ανάγκη να προσπαθείς και να ξεπερνάς τα όριά σου.

Ο Σταύρος Καστρινάκης είναι ο 1ος Έλληνας (και 6ος άνθρωπος στον κόσμο!) που καταφέρνει να καταδυθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 150 μέτρων με μια ανάσα. Η βουτιά έγινε στα -151mt στην κατηγορία “No Limits”, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα τον Ιούνιο του 2010.

-Είσαι ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να καταδυθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 150 μέτρων με μια ανάσα. Για να κάνουμε μια “αλληγορία”, και η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό “βουτάει” στα βαθιά. Πως θα καταφέρει να αναδυθεί;

Πιστεύω ότι και τα δύο γίνονται ή μπορούν να γίνουν με το ίδιο κύριο συστατικό – το μυαλό του δύτη… το μυαλό του κάθε ανθρώπου.

Όταν καταδύεσαι σε μεγάλα βάθη το μυαλό σου “φωνάζει” γιατί ο έβαλες ξαφνικά σε μια πραγματικότητα διαφορετική από την καθημερινή – δεν αναπνέεις, έχεις τόνους νερού πάνω σου, η επόμενη ανάσα και ο επόμενος άνθρωπος είναι δεκάδες μέτρα πάνω σου… Αν αφήσεις το μυαλό σου να ακολουθήσει το δρόμο που ξέρει απλά θα πνιγείς…

Ο δρόμος που ξέρει είναι η πεπατημένη, ο φόβος, η άρνηση. Αν το αφήσεις θα πνιγείς.

Έτσι ίσως αναδυθεί ο Έλληνας… ο άνθρωπος από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Δεν μιλάω για Ελλάδα…αν περιμένεις/νουμε να γίνει κάτι από ένα μαγικό χέρι από τον ουρανό τότε θα περιμένεις/νουμε για πάντα… ο κάθε ένας Σταύρος, Χρήστος, Μαρία, Εβελυν, Χάρης, Κώστας … άνθρωπος, θα κάνει την διαφορά. Αν αφήσουμε το μυαλό μας να ακολουθήσει τον φόβο – την πεπατημένη – πάω στη δουλεία μου – κάνω ότι έκανα – ελπίζω να μην με βρει κακό – κλαίω την μοίρα μου – τότε θα πνιγείς/γουμε.

Αν βάλεις/λουμε το μυαλό μας να σκεφτεί έξω από τον δρόμο που μας έφερε εδώ (όχι μας έφερε σαν “Κράτος” αλλά μας έφερε σαν ανθρώπους) τότε υπάρχει πιθανότητα να βρούμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην ανάδυση.

Αν πειραματιστούμε, αλλάξουμε, προσπαθήσουμε, ονειρευτούμε, ίσως για κάποιους από εμάς οδηγήσει στην ανάδυση.. αλλιώς εκεί κάτω η πεπατημένη πορεία πάει μόνο προς τον πάτο…

-Πιο είναι το στοιχείο που κάνει την ελεύθερη κατάδυση να διαφέρει από τα υπόλοιπα σχετικά με καταδύσεις, αθλήματα;

Το μεγάλο στοιχείο που διαφοροποιεί την Ε/Κ είναι ότι ο δύτης δεν βασίζεται σε τεχνικά μέσα αλλά κυρίως στο μυαλό και στην δυνατότητά του να μένει συγκεντρωμένος κατά την διάρκεια της βουτιάς. Ούτε καν η σωματική δύναμη ή η κορυφαία φυσική κατάσταση δεν έχουν τόση σημασία. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρωταθλητές Ε/Κ βρίσκονται σε ηλικίες μεταξύ 30-40 ετών πράγμα ασυνήθιστο για τα δεδομένα των περισσοτέρων άλλων αθλημάτων.

-Τι σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια της κατάδυσης σου; Πως είναι εκεί “κάτω” και τι νιώθει κάποιος γυρνώντας στην επιφάνεια έχοντας καταφέρει να φτάσει σε τέτοια βάθη;

Τι σκέφτομαιq – έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το περιγράψω – θα δοκιμάσω άλλη μια:
Καθώς καταδύεσαι συγκεντρώνεσαι μόνο μέσα σου – στο σώμα, στο μυαλό σου, στην αίσθηση του νερού γύρω σου. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Δεν καταδύεσαι για να κοιτάξεις γύρω σου (αν αυτός είναι ο στόχος τότε γίνεται καλύτερα με κατάδυση με φιάλλες -scuba diving.)

Γυρνώντας στην επιφάνεια επανέρχεσαι, ο κόσμος γύρω σου γίνεται πιο φωτεινός και φέρνεις μαζί σου ένα κομμάτι της χαλάρωσης που είχες εκεί κάτω.

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το άθλημα σου; Με ποιον τρόπο;

Η προσωπική μου ενασχόληση έχει όντως αλλάξει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνομαι. Μέχρι το 2010 η κύρια απασχόληση μου ήταν η διδασκαλεία της Ε/Κ σε Έλληνες δύτες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να βελτιωθούν στην δραστηριότητα τους στην Ε/Κ (αθλητική, ψαροτούφεκο κτλ).

Tα τελευταία 2 χρόνια η κατεύθυνσή μου έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και απευθύνομαι πλέον κυρίως σε δύτες από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας για να εξασκήσουν την Ε/Κ. Δυστυχώς τα οικονομικά δεδομένα των περισσοτέρων Ελλήνων τους αναγκάζουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενασχόληση / hobby πλην των απολύτως απαραίτητων.

-Ποιος είναι ο στόχος του Free-Diving Club που “τρέχεις”; Κάποιος που θα έρθει, θα μάθει να αντιμετωπίζει τα λεγόμενα “επικίνδυνα περιστατικά”;

Ο στόχος του Freediving Club Greece είναι να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το υγρό στοιχείο ώστε να μπορούμε να χαρούμε με ασφάλειας τις ομορφιές της θάλασσας. Ο τομέας της ασφάλειας αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της διδασκαλίας και πρακτικής που ακολουθούμε σε κάθε επίπεδο ενασχόλησης με την Ε/Κ.

Πως θα περιέγραφες την εμπειρία του TEDx; Τι σκέφτεσαι εν όψει ομιλίας σου;  Άγχος υπάρχει;

Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι πολύ συχνά στη θέση του ομιλητή οπότε η αλήθεια είναι ότι δεν έχω άγχος για το να βρεθώ μπροστά σε κοινό και να μιλήσω. Να σας πώ ένα στοιχείο σχετικό με το TEDx είναι ότι βρήκα πολύ “διασκεδαστική” την ιδέα της πρόβας για μια ομιλία μιας και για εμένα μια ομιλία όπως αυτή που θα κάνω στο TEDx είναι τόσο βασισμένη στο κέφι που έχω την στιγμή που την κάνω και κυρίως στην αλληλεπίδραση με το κοινό που κάθε φορά που θα την κάνω θα είναι διαφορετική – πιστεύω θα το διασκεδάσουμε πολύ…

-Έχεις κάνει μεταπτυχιακό στην Έρευνα & Εκμετάλλευση Κοιτασμάτων Πετρελαίου. Θέμα αρκετά “καυτό” τον τελευταίο καιρό. Στην Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα, όπως ακούγεται; Αν ναι, πως μπορούμε να επωφεληθεί η χώρα;

Τα τελευταία στοιχεία που είχα δει ήταν τα στοιχεία που είχε η Εταιρεία Ελληνικών Πετρελαίων το 1999, όταν έκανα την διατριβή του μεταπτυχιακού μου, που έδειχναν ότι τα κοιτάσματα στην Ελλάδα είναι ανάξια λόγου. Ο θόρυβος που γίνεται τελευταία για τα “πετρέλαια της Ελλάδος” θεωρώ ότι έχει να κάνει με 2 κυρίως παραμέτρους.

1. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου – με απλά λόγια αν έχεις ένα μποστάνι και βγάζεις 2 κιλά ντομάτες την εβδομάδα και η τιμή της ντομάτας είναι 2ευρώ το κιλό δεν θεωρείς τον εαυτό σου ντοματοπαραγωγό. Αν ξαφνικά η ντομάτα έχει 100ευρώ το κιλό τότε το σκέφτεσαι. Δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι δεν έχεις πολλές ντομάτες… η αντίληψή σου για το μποστάνι σου άλλαξε.

2. Η “λατρεία” που έχουμε οι Έλληνες στους “από μηχανής θεούς” … Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και τι είναι προτιμότερο να κάνουμε? Να στρωθούμε στην δουλειά ή να είναι η νότια Κρήτη η επόμενη Σαουδική Αραβία… μα το δεύτερο φυσικά. Τώρα το γεγονός ότι αν η Ελλάδα ήταν η επόμενη Σαουδική Αραβία θα είχε βρεθεί την δεκαετία το ’70 όταν και έγιναν οι μεγάλες έρευνες σε κάθε μήκος και πλάτος του δυτικού κόσμου αυτό το παραβλέπουμε…

-Είσαι νέος και ένας από αυτούς που έχουν χαρακτηριστεί “υπεράνθρωποι της διπλανής πόρτας”. Πολλοί νέοι της λεγόμενης γενιάς των τριαντάρηδων, επιλέγουν να φύγουν από τη χώρα λόγω ανεργίας. Τελικά ποια είναι η λύση; Να φύγεις ή να μείνεις να το παλέψεις εδώ;

Προσωπικά η δραστηριότητα μου είναι εξαρτώμενη από την Ελλάδα – τις θάλασσες τις, τις ομορφιές της, τα ζεστά καλοκαίρια κτλ. Οπότε για κάποια χρόνια δεν βλέπω να φεύγω. Η αλήθεια όμως είναι ότι παρόλο το στοιχείο αυτό οι εμπνευσμένοι που μας οδηγούν δημιουργούν ένα σύστημα γύρω μας το οποίο δεν επιτρέπει την επιβίωση ακόμα και καθόλα υγειών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων.

Βέβαια έχοντας σπουδάσει και ζήσει και εκτός Ελλάδος βλέπω τον εαυτό μου περισσότερο σαν “κάτοικο του κόσμου” και αν υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία δεν βλέπω λόγο να μην φύγω από την Ελλάδα για να εργαστώ και να ζήσω κάπου καλύτερα. Το θλιβερό με την μετανάστευση που ζούμε τώρα σε σχέση με αυτή της μεταπολεμικής περιόδου είναι ότι πλέον δεν φεύγουν όσοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, αλλά οι ικανοί, οι μορφωμένοι και επιτυχημένοι, οι οποίοι βλέπουν τις ανοικτές πιθανότητες που υπάρχουν για αυτούς έξω από τα σύνορά μας. Αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε μια “φτωχότερη” Ελλάδα σε λίγα χρόνια.

-Τι θα συμβούλευες ένα νέο που βλέπει τα όνειρα του να πέφτουν σε “τοίχο”; Εσύ έχεις κάνει πολλές αλλαγές και “στροφές” στη ζωή σου.

Έχε φαντασία, έχε τόλμη, ονειρέψου με τα μάτια ανοικτά και δούλεψε σκληρά για να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα. Μπορεί να “φας σφαλιάρες” αλλά θεωρώ καλύτερο να σου έρθουν μερικές σφαλιάρες ενώ αγωνίζεσαι και προσπαθείς, παρά να δεχτείς τα χτυπήματα ενώ έχεις παραιτηθεί και βρίσκεσαι στο έδαφος κλαίγοντας την μοίρα σου.
 
-Τι κάνει “ξεχωριστό” τον Έλληνα; Ποιο είναι από την άλλη το μεγαλύτερο του μειονέκτημα;

Δεν θεωρώ ότι ο “Έλληνας” στο σύνολο σαν λαός έχει θετικά ή αρνητικά… πιστεύω στον άνθρωπο και στην δυνατότητα του να κάνει την διαφορά η οποία γιγαντώνεται όταν αποτελεί μέρος συνόλου ανθρώπων που προσπαθούν.

Ένα αρνητικό στοιχείο το οποίο θεωρώ ότι έχει γίνει βίωμα πολλών από εμάς λόγω του περιβάλλοντος που ζούσαμε τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι η αντίληψη που έχουμε αποκτήσει ότι η εργασία και η ανταμοιβή δεν είναι μεγέθη απόλυτα συνδεδεμένα. Η έννοια του εύκολου χρήματος, της ανταμοιβής χωρίς εργασία και αξία δυστυχώς αναδείχτηκε σε υψηλό αγαθό στην μοντέρνα Ελλάδα. Ευτυχώς αυτό πλέον αλλάζει με τον σκληρότερο τρόπο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα