Διασώστες του ΕΚΑΒ μιλούν στο News 247
Το News 247 μίλησε με διασώστες του ΕΚΑΒ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παρακολούθησε μαθήματα που διδάσκονται στο ΙΕΚ (Vid)
- 07 Απριλίου 2012 11:44
Τα διεθνή στάνταρ θα ήθελαν την Αττική να διαθέτει 240 ασθενοφόρα. Η ελληνική πραγματικότητα; Ο στόλος του ΕΚΑΒ διαθέτει 60 – 70 οχήματα τα οποία μάλιστα είναι επιβαρυμένα από χιλιάδες χιλιόμετρα.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Κουτσούμπα
Όταν οι επείγουσες κλήσεις μόνο για το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, ανέρχονται σε 564.804 τότε μπορεί κανείς να αναλογιστεί το μέγεθος του προβλήματος.
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 φαίνεται πως τελείωσε και το ελληνικό όνειρο. Τότε ήταν η τελευταία φορά που το ΕΚΑΒ, όπως εξηγεί στο News 247 ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης Χούσος, απέκτησε κάποιο ασθενοφόρο.
Ενώ η υγεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στη ζωή, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης βοήθειας “αιμορραγεί”. Οι διασώστες καλούν την Πολιτεία να επιδείξει τη δέουσα σημασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
“Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να βοηθήσουμε, τότε θα πρέπει και τα εργαλεία μας να μπορούν να δουλέψουν σωστά. Η Πολιτεία πρέπει να κοιτάξει το ΕΚΑΒ”, επισημαίνουν οι διασώστες Κώστας Λάζαρης και Φωτεινή Τσιαδούρα.
Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια μαζί ως πλήρωμα του ΕΚΑΒ, για τον Κώστα και τη Φωτεινή αρκεί μια ματιά για να τα πει όλα. Δεν υπάρχει άλλωστε χρόνος για χάσιμο από τη στιγμή που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Ακόμα και τα δευτερόλεπτα μπορούν να αποβούν μοιραία για ένα επείγον περιστατικό.
Σε καθημερινή βάση έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη τους. “Έχουμε να διηγηθούμε άπειρα περιστατικά. Έχουμε αντιμετωπίσει από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. Να έχει πέσει αεροσκάφος και να ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπινα μέλη για παράδειγμα”, σημειώνει ο Κώστας.
Διασώστες: Το ασθενοφόρο δεν είναι ταξί
Στην πίεση του χρόνου, το κυκλοφοριακό και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών έρχεται να προστεθεί και η οδηγική συμπεριφορά των πολιτών.
“Υπάρχουν κάποιοι που βάζουν αλάρμ και ακολουθούν το ασθενοφόρο για να αποφύγουν την κίνηση”, αναφέρει η Φωτεινή και καλεί τους πολίτες να μην καλούν χωρίς το ΕΚΑΒ. “Είναι πολλοί αυτοί που μας μπλοκάρουν και όταν εμείς παίζουμε με τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα, τότε αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο”, συμπληρώνει ο Κώστας.
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως ορισμένοι χρησιμοποιούν το ασθενοφόρο για… ταξί. “Θα πρέπει ο κόσμος να σκεφτεί ότι δεν είμαστε ταξί. Είναι πολλοί εκείνοι που επειδή δεν έχουν μεταφορικό μέσο καλούν το ΕΚΑΒ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάποιον άλλο συνάνθρωπό τους που μπορεί να το έχει πραγματικά ανάγκη”, μας εξηγεί ο Κώστας.
“Όταν καλεί κάποιος το ασθενοφόρο για έναν απλό πυρετό, θα πρέπει να σκεφτεί ότι κάποιος άλλος συνάνθρωπός του μπορεί να είναι στην άσφαλτο, να αιμορραγεί και να ξεψυχήσει εκεί ενώ το ασθενοφόρο ήταν απασχολημένο για ένα πολύ απλό περιστατικό”, συμπληρώνει η Φωτεινή.
ΕΚΑΒ: Από τη θεωρία στην πράξη
Με τους διασώστες να αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες περιστατικά, ο εκπαιδευτής στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ Τάσος Αναγνώστου μας εξηγεί πως γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί ένα καλύτερο επίπεδο γνώσεων των διασωστών.
“Η γνώση είναι εκείνη που βοηθά τους διασώστες να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας. Είναι μια συνεχής μάχη που δίνουμε καθημερινά για να ανεβάζουμε το επίπεδό μας. Είναι μία μάχη που δίνεται για όλους τους ανθρώπους που κάνουν από ψυχής αυτή τη δουλειά”, επισημαίνει.
Για να βοηθήσεις κάποιον, όπως σημειώνει, πρέπει να έχεις το καλύτερο δυνατό επίπεδο γνώσεων. “Οι διασώστες αγαπούν τη δουλειά τους και σέβονται τον συνάνθρωπό τους”, συμπληρώνει.
Μπήκαμε στον πειρασμό να παρακολουθήσουμε ορισμένα από τα μαθήματα που διδάσκονται στα μεγάλα εξάμηνα, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά σε ορισμένα από αυτά…