Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: Το χρονικό ενός σκανδάλου

default image

Ο κωμικός-φαινόμενο Μπιλ Κόσμπι κατηγορείται πλέον ανοιχτά από 15 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση, ένα σκάνδαλο που κρατά 35 χρόνια τώρα. Σας μεταφέρουμε τα γεγονότα σ' ένα χρονολόγιο

Όσοι μεγαλώσαμε στη δεκαετία του 80 τον έχουμε αγαπήσει ως Δρ. Χάξταμπλ – τον συμπαθή πατριάρχη της πρώτης μεσοαστικής αφροαμερικανικής τηλεοπτικής οικογένειας που έσπασε τα φράγματα κι έγινε mainstream. Το «The Cosby Show» έσπαγε τηλεθεάσεις για 8 ολόκληρα χρόνια, αλλά ήταν μόνο η κορυφή του κωμικού-φαινομένου που άκουγε (κι ακούει παρά τα 77 του χρόνια) στο όνομα Μπιλ Κόσμπι.

 Βετεράνος stand up performer, ο Κόσμπι ξεκίνησε από τα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο στα 60ς, πέρασε στην τηλεόραση και καθιέρωσε το όνομά του ως μπράντα «καθαρού» γέλιου – δεν ανεχόταν το βρώμικο χιούμορ των συναδέλφων του, δε χρησιμοποιούσε βρισιές και πρόβαλε την οικογενειακή κωμωδία ως ισχυρό είδος.

Αυτό είναι που ξαφνιάζει, σοκάρει και οργίζει την κοινή γνώμη σήμερα που ο Μπιλ Κόσμπι κατηγορείται από 14 (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Βέβαια η κοινή γνώμη δε θα έπρεπε πλέον ούτε να ξαφνιάζεται, ούτε να σοκάρεται – απλώς γιατί η κοινή γνώμη δε θα έπρεπε να μπερδεύει μία περσόνα της σόουμπιζ με τον άνθρωπο, ή να καταπίνει αμάσητα τη γοητεία του χαρακτήρα, με τον καλλιτέχνη που τον δημιούργησε. Η περσόνα του Δρ. Χάξταμπλ ήταν ο μπαμπάς με τα πολύχρωμα πουλόβερ που η δεκαετία του 80 επέλεγε να έχει. Ο Μπιλ Κόσμπι είναι ο δημιουργός, με τη σκοτεινή (αν αληθεύουν οι κατηγορίες) πλευρά. Βέβαια όταν ο ίδιος βγαίνει δημόσια και ψέγει τον Κρις Ροκ για το βρώμικο στόμα του ή καλεί τους ράπερς να ανεβάσουν επιτέλους τα παντελόνια τους, προσκαλεί σήμερα ένα μεγάλο ωστικό κύμα χλευασμού και οργής. «Υποκριτής», «βιαστής», «παλιάνθρωπος» γράφουν οι επικεφαλίδες αυτές τις τελευταίες δέκα μέρες.

Το έκανε; Νάρκωνε γυναίκες (από το 1969 μετρά η πρώτη καταγγελία) και τις βίαζε; Μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να το αποφασίσει όταν έχει όλα τα στοιχεία. Για να υπάρξει διαφάνεια στην υπόθεση και καταδίκη με νόμιμα μέσα κι όχι από τα κοράκια των media, πρέπει να περιμένουμε μήνυση, δίκη, απόφαση. Σίγουρα οι κοινές ιστορίες 15 γυναικών είναι μία ισχυρή ένδειξη. Το γεγονός όμως ότι καμία δεν μίλησε τότε (η πρώτη καταγγελία έγινε το 2004 όπως θα δείτε) δημιουργεί απορίες. Ο ίδιος ο Μπιλ Κόσμπι αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε και η νομική του ομάδα έκανε μία σύντομη επίσημη δήλωση, μόλις προχθές: «Εδώ και μερικές εβδομάδες, ανυπόστατες κατηγορίες που είχαν προκύψει προ δεκαετίας για να βλάψουν τη φήμη του κ. Κόσμπι αναδύθηκαν ξανά στη δημοσιότητα. Το γεγονός ότι κάποιος τα επαναλαμβάνει, δεν τα κάνει αληθινά. Ο κ. Κόσμπι δε θα αναγνωρίσει την προσπάθεια σπίλωσης του ονοματός του κάνοντας την οποιαδήποτε δήλωση. Θα ήθελε να ευχαριστήσει το κοινό του για την υποστήριξη που του δείχνει και τους διαβεβαιώνει ότι στα 77 του χρόνια είναι έτοιμος να δείξει την καλύτερη δουλειά του. Δε θα υπάρξει καμία άλλη δήλωση από την πλευρά του κ. Κόσμπι ή των αντιπροσώπων του».

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονολογική σειρά:

8 Μαρτίου 2005

H Αντρεα Κόνσταντ, τότε προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Temple University, κάνει μήνυση στον Κόσμπι, υποστηρίζοντας ότι το 2004 την νάρκωσε και την κακοποίησε στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια. Ο τοπικός εισαγγελέας αρνείται να προχωρήσει την υπόθεση στα δικαστήρια. Οταν όμως οι κατηγορίες της Κόνσταντ είδαν το φως της δημοσιότητας, μία δεύτερη γυναίκα, η Ταμάρα Γκριν, δίνει συνεντεύξη στο Today Show ότι πίσω στα 70ς, ο Κόσμπι της έδωσε χάπια που την παρέλυσαν και όσο ήταν αναίσθητη, την κακοποίησε. Ξαφνικά, συγκεντρώνονται στη νέα δικογραφία που καταθέτει η Κόνσταντ 13 συνολικά μαρτυρίες γυναικών με παρόμοιες καταγγελίες για τον ηθοποό. Ο Κόσμπι αρνείται τα πάντα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Flix.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα