“Βέτο” σε εφεδρεία και συμβάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

“Βέτο” σε εφεδρεία και συμβάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών// ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ). Eurokinissi

"Τα μαχαίρια" βγήκαν μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία και την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε στο NEWS 247 ποιοί αντιδρούν

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το πολυνομοσχέδιο που αφορά την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με πολλά στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν την αντίθεσή τους, καθώς όπως επισημαίνουν πρόκειται για “το σκληρότερο μέτρο, που πρόκειται να γονατίσει δεκάδες νοικοκυριά”.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ώς τις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν το έκτακτο Eurogroup που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης και πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ώστε η Ευρώπη να πειστεί ότι η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στις μνημονιακές απαιτήσεις.

Ηχηρό “όχι” στις νέες συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί ένας επιπλέον αναβρασμός, αφού δεν λείπουν οι φωνές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις.

“Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο”, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον Βήμα 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και θέλοντας να ρίξει τους τόνους είπε ότι “είναι λογικό να υπάρχουν παρατηρήσεις σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Γι’ αυτό είναι η Βουλή, για να αναδεικνύουμε θέματα και να προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε”, συνέχισε.

Ειδικά για το άρθρο 37, η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά δήλωσε στο Ράδιο 9 ότι “αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω δεν θα το ψηφίσω”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ο εκνευρισμός ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης έχει ενταθεί σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ο βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης εναντιώθηκε την Τετάρτη στη Βάσω Παπανδρέου, κατηγορώντας την για “θρασύτητα στην πρακτική της να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης όταν η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ζητά επιτακτικά να διορθωθούν, δεν τα έπραξε”.

“Οι αντιδράσεις της ΚΟ προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση που ήδη έχει αρχίσει επιχείρηση κατευνασμού” των αντιδρώντων βουλευτών, διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετοί εκείνοι που βάζουν βέτο για την ψήφιση του άρθρου 37.

Το κλίμα έντασης που κυριάρχησε την Τρίτη στους ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών προκάλεσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών.

Βέτο και από η Αριστερή Πρωτοβουλία

Για προσδοκίες που διαψεύστηκαν 30 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981 κάνει λόγο η Αριστερά Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση με τίτλο “30 χρόνια μετά τις 18 Οκτώβρη του 1981: Αγώνες που δικαιώθηκαν, προσδοκίες που διαψεύστηκαν”, ο εκπρόσωπος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος  αναφέρεται σε μία “αδύναμη, ανίκανη και συμβιβασμένη κυβέρνηση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το λαό, την πατρίδα και την παράταξη, η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ, καλεί τους φίλους και τα μέλη του κινήματος να συζητήσουμε τις δραματικές εξελίξεις. Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την Τρόικα να απειλεί, να απαιτεί και να διαμορφώνει συνθήκες ενός σύγχρονου Μεσαίωνα, με τους εργαζόμενους να οδηγούνται σε μαζική φτώχεια, το δημόσιο πλούτο να εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας και την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ενός νέου τύπου κατοχής.

Η Κυβέρνηση αδύναμη, ανίκανη και συμβιβασμένη, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχοντας αποτύχει σε κάθε της εκτίμηση και πολιτική εφαρμογή, χρησιμοποιείται σαν άβουλο πιόνι στη σκακιέρα των σχεδίων των ισχυρών της Ευρώπης.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Κρίση ιδεολογίας, πολιτικής, στρατηγικής αλλά και οργανωτική με φανερά τα σημάδια της αποσυσπείρωσης και της διάλυσης.

Η ηγετική ομάδα στην Κυβέρνηση και το κόμμα, ενισχυμένη με νεόκοπους πολιτικούς, με ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, στοχοποιούν τα μέλη και τα στελέχη του κινήματος, προσπαθώντας να φιμώσουν τις ενοχλητικές φωνές στο εσωτερικό του.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα.

Επειδή δεν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ συμβιβασμένο, μικρό, φοβικό και αντιμέτωπο με το λαό. Επειδή δεν θέλουμε μια χώρα που οι άνθρωποι θα δυστυχούν, θα απολύονται και θα φτωχαίνουν.

Επειδή δεν θέλουμε η πατρίδα μας να αποκτήσει νέους αποίκους και κατακτητές που θα απομυζούν τον ιδρώτα του λαού και τον δημόσιο πλούτο. Επειδή πιστεύουμε ότι οι μονόδρομοι της αποτυχίας και οι ερασιτεχνισμοί στην πολιτική είναι ταυτόσημοι με την υποταγή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα