Μηχανή του Χρόνου: Ντόροθι Κινγκ, η ξανθιά ακαδημαϊκός που αγαπάει την Ελλάδα

default image

Ποια η αρχαιολόγος που απασχολεί την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Γιατί αντιδρά στη σκοπιανή προπαγάνδα και γιατί χαρακτήρισε τη Μελίνα λίγο δραματική και υπερβολική

Το όνομα της εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις και τις ιστοσελίδες της Ελλάδας. Είναι η Ντόροθι Κινγκ, αρχαιολόγος που ειδικεύεται στην Αρχαία Ελλάδα και σύγκρινε τα οπίσθια της Κιμ Καρντάσιαν με το αρχαιοελληνικό άγαλμα, “Αφροδίτη Καλλίπυγο”. Αντιδρά στην σκοπιανή προπαγάνδα και λέει ότι η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Γράφει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στον τύμβο Καστά ή γι” αυτόν έγινε ο τάφος και όταν η ανασκαφή δεν τη δικαιώνει, υποστηρίζει την εκδοχή ότι είναι ο Ηφαιστίωνας.

Ο Guardian την περιέγραψε ως “ξανθιά, λαμπερή και ατρόμητη κυνηγό θησαυρών”. Το άρθρο ανέφερε ακόμα ότι το Playboy της έκανε πρόταση να φωτογραφηθεί για το περιοδικο, την οποία απέρριψε. Σύμφωνα με το βιβλίο του Ζερόμ Γκρουτ, “Consuming History: Historians and Heritage in Contemporary Popular Culture”, η πρόταση δεν έγινε ποτέ, παρά τη δημότικότητά της.

Η Ντόροθι Κινγκ γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 1975, αλλά ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Ντόροθι Κινγκ Στο διδακτορικό της ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική γλυπτική της Αρχαίας Ελλάδας. Από το προσωπικό της blog με τίτλο “PhDiva”, μαθαίνουμε ότι έχει ένα σκυλί ράτσας Τζακ Ράσελ, ονόματι Έλι βον Πέλι, η οποία λατρεύει το φαγητό, τις μπάλες, τα μπαλόνια και τους περιπάτους. Εκμυστηρεύεται ότι δεν αντέχει να βλέπει την ταινία “300”, γιατί είχε παρευρεθεί σε ανασκαφές στη Σπάρτη. Για μία περίοδο, δίδασκε θρησκευτικά εβραϊκά κείμενα και κατείχε τον τίτλο του “ραββίνου”.

Η Κινγκ περιέγραφε τον εαυτό της ως φεμινίστρια ακαδημαϊκό, που όμως δεν παραμελεί τη θηλυκότητά της: “Είμαι ένα νέο είδος γυναίκας — η PhDiva. Φοράμε γόβες Μανόλο Μπλάνικ, αλλά έχουμε και διδακτορικά. Ξέρουμε ότι με λίγη γοητεία και λίγο νάζι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα”. Ο Ζερόμ ντε Γκρουτ τη χαρακτηρίσε ως “ακαδημαϊκό απ’ το Sex and the City”.

Η Ντόροθι Κινγκ εναντίον της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και η εναλλακτική της πρόταση

To 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “The Elgin Marbles”, δηλαδή τα ελγίνεια μάρμαρα. Η Κινγκ υποστήριζε τη μεταφορά των μαρμάρων στην Αγγλία και παρουσίαζε τον Λόρδο Έλγιν ως τον διασώστη των αρχαιοελληνικών έργων, που θα είχαν αναμφίβολα καταστραφεί αν είχαν μείνει στην Ελλάδα. Η αρχαιολόγος συνεχίζει, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα γλυπτά του Παρθενώνα που έφερε ο Έλγιν, φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο περισσότερα χρόνια απ’ ότι υπάρχει το ελληνικό κράτος”. Ένας απ’ τους όρους που έθετε η Κινγκ για την επιστροφή των μαρμάρων, ήταν η δημιουργία κατάλληλου χώρου έκθεσης, καθώς το 2006 δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί το Μουσείο της Ακρόπολης. Έκτοτε η Κινγκ έχει αναθεωρήσει και το 2013, παρουσίασε τη νέα της πρόταση σε ομιλία στο μουσείο Wallace Collection του Λονδίνου. Πρότεινε να γίνει μια ανταλλαγή υλικού. Tο Βρετανικό Μουσείο θα δανείσει τα μάρμαρα στην Ελλάδα και για αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα διοργανώνει ετήσιες εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο θα δανείσει τα μάρμαρα στην Ελλάδα και για αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα διοργανώνει ετήσιες εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο με εκθέματα από άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Κατά τη διάρκεια της προώθησης του βιβλίου, η Κινγκ είχε αναφεθρεί στη Μελίνα Μερκούρη και στον αγώνα της για την επιστροφή των μαρμάρων: “Φαίνεται πολύ συμπαθητική και αστεία. Μακάρι να ήμουν φίλη της. Λίγο δραματική και υπερβολική, αλλά έτσι δεν είμαστε όλοι;”.

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

* Σε τι χρησίμευε η μάσκα με τη μορφή πουλιού και τι δουλειά έκανε ο άνθρωπος που τη φορούσε; (δεν είναι μάσκα καρναβαλιού)

* Ο θάνατος της Χριστίνας Ωνάση. Η κόρη που έκλεινε ραντεβού για να δει τον πατέρα της (video)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα