”Got to be Real”: Ο Άγγελος Φραντζής αναζητά την… αλήθεια στην Αθήνα της κρίσης

”Got to be Real”: Ο Άγγελος Φραντζής αναζητά την… αλήθεια στην Αθήνα της κρίσης

Για τις ανάγκες της έκθεσης Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia ο Αγγελος Φραντζής γύρισε δύο 12λεπτά μικρού μήκους φιλμ με τον τίτλο ''Got to be Real 1+2'' και μας τα παρουσιάζει

Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης

Στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στην 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia, o Άγγελος Φραντζής παρουσιάζει δύο δωδεκάλεπτες ταινίες σε παράλληλη προβολή και μια ηχητική εγκατάσταση, μεταφέροντας το αθηναϊκό αστικό τοπίο του σήμερα στην καρδιά της Βενετίας.

Ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής στη 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia που ανοίγει τις πόρτες της στις 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως και τις 25 Νοεμβρίου του 2012, είναι σαφής. Οχι μόνο γιατί το ”Made in Αthens” δηλώνει απερίφραστα τη ”χώρα προέλευσης” όλων των έργων που την αποτελούν, αλλά κυρίως γιατί ανοίγει την πόρτα σε μια από τις πιο αντιφατικές πόλεις της σύγχρονης πραγματικότητας: την Αθήνα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της ελληνικής συμμετοχής με επίτροπους και επιμελητές τον Πάνο Δραγώνα και την Αννα Σκιαδά: ”Στη σύγχρονη Αθήνα προσφέρονται οι δυνατότητες για τη διερεύνηση των σχέσεων αρχιτεκτονικής και πόλης κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά από αυτή.

Δημιουργούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας νέας θεώρησης του ρόλου της αρχιτεκτονικής σε απόσταση από τα πρότυπα ευδαιμονισμού της περασμένης δεκαετίας. Η ελληνική συμμετοχή παρουσιάζει την ιδιότυπη αθηναϊκή αστικότητα μέσα από δύο θεματικές: Η πρώτη θεματική αφορά στην τοπική αστική παράδοση και συγκεκριμένα στην εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η παρουσίαση εξετάζει τις σχέσεις ανώνυμης – επώνυμης αρχιτεκτονικής και τη διαδικασία παραγωγής του αστικού τοπίου από την επανάληψη μιας βασικής μονάδας.

Η δεύτερη θεματική αφορά στον κατακερματισμό και τη διεκδίκηση του αθηναϊκού δημόσιου χώρου. Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε αντίρροπές ή και συμπληρωματικές αστικές δυνάμεις. Το φαινόμενο της αστικής αποσύνθεσης παρουσιάζεται παράλληλα με τις απόπειρες επανάχρησης των κεντρικών χώρων. Ενώ τα προγράμματα αστικής ανανέωσης εξετάζονται δίπλα από τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες των πολιτών.”

Διαβάστε τα πάντα για το “Got To Be Real 1+2” στο Flix

Διαβάστε ακόμα:

* Virus:  η νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή είναι μεταδοτική!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα