Σχέδια για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην αποπληρωμή στεγαστικών
Σενάρια επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων εξετάζουν οι τράπεζες. Πώς θα διαμορφωθούν οι μηνιαίες δόσεις
- 21 Αυγούστου 2012 20:37
Σειρά προτάσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο επεξεργάζονται οι τράπεζες.
Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή της Τρίτης, ο στόχος είναι το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην ξεπερνά το 30% των αποδοχών του δανειολήπτη ή ακόμα και το 25% για τις περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλά εισοδημάτων.
Επίσης σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των 40 ετών που είναι σήμερα η ανώτερη διάρκεια που εφαρμόζουν οι τράπεζες, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το πλαφόν του 30%.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, τρία χρόνια, και η προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης.
Το μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία.
Τις προτάσεις για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων επεξεργάζεται ξεχωριστά κάθε τράπεζα και σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.