Μία και καμία, για να κριθεί η επιστροφή της τρόικας και άρα η συζήτηση για την επόμενη ημέρα

Μία και καμία, για να κριθεί η επιστροφή της τρόικας και άρα η συζήτηση για την επόμενη ημέρα
Last meeting of Minister for Finance Gikas Hardouvelis with the representatives of the country`s lenders, at the Greek Ministry for Finance, before their departure. In Athens, on Oct. 7, 2014 / , , 7 , 2014 Menelaos Myrillas / SOOC

Νέα συνάντηση κορυφής Σαμαρά- Βενιζέλου σήμερα στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση

Της Βίκυς Σαμαρά

Με δεδομένο ότι μέχρι αύριο Τετάρτη θα πρέπει να κριθεί η επιστροφή της τρόικας και άρα η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για την επόμενη ημέρα (αν και το οικονομικό επιτελείο δήλωνε άγνοια όσον αφορά στις χθεσινές διαρροές της Κομισιόν περί τελεσιγράφου 48 ωρών), ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται ξανά σήμερα στις τρεις το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν πάντως να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση, ενώ διέψευδαν πληροφορίες περί αιτήματος της τρόικας να τεθούν οικονομικά κριτήρια στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η εγκύκλιος για την οποία υπογράφεται εκτός απροόπτου σήμερα.

Η πίεση όμως παραμένει, καθώς η τρόικα διαφωνούσε ούτως ή άλλως με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θεωρώντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην πορεία των εσόδων. Αλλά και η κυβέρνηση είναι δύσκολο να υπαναχωρήσει για δεύτερη φορά σε μία ρύθμιση την οποία είχε εξαγγείλει θριαμβευτικά και η οποία με το ζόρι πέρασε με τις “διορθώσεις” κατόπιν απαίτησης των δανειστών στη Βουλή.

“Υπάρχουν και όρια στη διαπραγμάτευση” έλεγαν επίσης οι ίδιες πηγές ομολογώντας ότι ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό (και ενώ το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή), το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις παραμένουν πεδία εμπλοκής.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο η απάντηση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότη Μαριά πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε χρήσιμη. Αν και ορισμένοι στην κυβέρνηση δείχνουν να θεωρούν ότι η απροθυμία των πιστωτών να ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους εντάσσεται στην άσκηση πίεσης κατά τη διαπραγμάτευση, τα απανωτά “όχι” στις ελληνικές επιδιώξεις οπωσδήποτε προβληματίζουν το Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο οι αποφάσεις να μετατεθούν επ αόριστον και ενώ στο τέλος του χρόνου λήγει το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Το ενδεχόμενο για μία ακόμη φορά η Αθήνα να επιχειρήσει “πολιτική διαπραγμάτευση” προκειμένου να βγει από το τεχνικό και οικονομικό αδιέξοδο τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων, ωστόσο τείνει να απορριφθεί λόγω του υψηλού πολιτικού ρίσκου. Όπως έδειξε και η τελευταία συνάντηση του κ.Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ πριν περίπου δύο μήνες, διάθεση για πολιτικές χάρες προς την κυβέρνηση δεν υπάρχει. “Δεν αποφασίζω μόνη μου, δεν είμαι εγώ η τρόικα” είχε πει τότε η κ.Μέρκελ στον πρωθυπουργό, διαμηνύοντας έτσι με διπλωματικό τρόπο ότι η όποια επόμενη ημέρα περνά μέσα από την αξιολόγηση.

Άλλωστε ο χρόνος δεν επαρκεί για τέτοιες κινήσεις, καθώς τα επόμενα 24ωρα θα έχει φανεί εάν τα πράγματα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο (έστω και εάν η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί πολιτικά να περάσει την αξιολόγηση μη έχοντας μία καλή προοπτική για τη μεταμνημονιακή εποχή) ή εάν αυτή τη φορά το σκοινί θα σπάσει.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα