Google Wave

Google Wave

Φανταστείτε… Email, chat, instant messaging, social networking και όλη η ηλεκτρονική σας επικοινωνία σε ένα παράθυρο που λειτουργεί σε πραγματικό χ...

Φανταστείτε… Email, chat, instant messaging, social networking και όλη η ηλεκτρονική σας επικοινωνία σε ένα παράθυρο που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.Το νέο πείραμα της Google ακούει στο όνομα Wave. Υπάρχουν πολλά που θα αρέσουν, υπάρχουν πολλά που δε θα αρέσουν, το σίγουρο, όμως, είναι ότι πρόκειται για μια νέα ριζοσπαστική και ολιστική προσέγγιση στην ηλεκτρονική επικοινωνία: Email, chat, instant messaging, social networking και tweets όλα σε ένα παράθυρο, με ενιαία λίστα contacts που, μάλιστα, θα ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο.



Με μια πρώτη, βιαστική, ματιά, το Wave είναι e-mail σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος γράφει μια απάντηση σε ένα μήνυμα ο αποδέκτης μπορεί να δει τι γράφεται τη στιγμή που γράφεται.



Αν κάποιος δε θέλει να φαίνονται αυτά που γράφει πριν τα ολοκληρώσει, θα υπάρχει η επιλογή του “draft” και το μήνυμα θα παρουσιάζεται ολοκληρωμένο στο τέλος. Η επιλογή real time, όμως, θα είναι η προεπιλεγμένη.



Μια από τις βασικές δυνατότητες που δίνει το Wave είναι η τοποθέτηση του κειμένου οπουδήποτε μέσα στο μήνυμα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει την απάντηση του να εμφανίζεται κάτω από το αρχικό μήνυμα θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Όποιος πάλι θέλει την «παραδοσιακή» εμφάνιση στο πάνω μέρος μπορεί να αφήσει το Wave ως έχει.



Εκεί, όμως, που πλεονεκτεί το Wave είναι στις απαντήσεις του τύπου «σημείο προς σημείο» αφού ο αποστολές δε χρειάζεται να κάνει το παλιό κείμενο copy paste σε άλλη θέση προκειμένου να απαντήσεις.








Κατά τα άλλα, η τοποθέτηση εικόνων στο κείμενο γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο με ένα απλό drag n drop ενώ «έξυπνοι βοηθοί» μετατρέπουν διευθύνσεις σε Google maps, διορθώνουν τα ορθογραφικά λάθη και διευρύνουν τα contacts.




Ωστόσο, τo Wave δεν είναι μόνο email. Είναι ένα συνδυασμός email και instant messaging. Στο παρελθόν η Google δοκίμασε το Google chat δίπλα στο Gmail και το εγχείρημα είχε σχετική επιτυχία καθώς απαιτούσε να έχει γίνει log in στην υπηρεσία. Αυτό πλέον δεν είναι απαραίτητο.



Επιπλέον, αν δύο χρήστες είναι online, η αποστολή ενός mail μπορεί να μετατραπεί απευθείας σε chat και αντίστροφα όταν ένας από τους δύο είναι offline. Η μετάβαση από το ένα concept επικοινωνίας στο άλλο είναι αυτόματη και στην ουσία καταργεί τόσο το concept του offline μηνύματος όσο και το instant message.



Οι ικανότητες διαχείρισης του Wave αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο όταν στην επικοινωνία προστεθούν επιπλέον πρόσωπα. Οι συνομιλίες χρωματίζονται αυτόματα και τα μέλη μιας ομάδας μπορούν να συνομιλήσουν με οποιοδήποτε από τα δύο concept χωρίς να δημιουργούνται ατελείωτες σειρές από απαντήσεις.



Το «γραμματοκιβώτιο» του Wave επισημαίνει την ύπαρξη απαντήσεων χρησιμοποιώντας bold και τα διαφορετικά νήματα με διαφορετικά χρώματα. Ακόμα και συνομιλίες για διαφορετικά θέματα επισημαίνονται με διαφορετικό τρόπο.



Το μυστικό στη λειτουργία του Wave είναι ότι όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στα server της υπηρεσίας και όχι στα desktop των υπολογιστών. Τα μηνύματα παραμένουν στο server αντί να μεταφέρονται στο inbox και ο χρήστης τα βλέπει όταν αυτός θέλει. Όταν κάποιος γράφει στο Wave, η πληροφορία παραμένει στο server μέχρι κάποιος να την αναζητήσει.








Αν και το Wave δεν είναι ριζικά διαφορετικό από το Lotus Notes και το Microsoft Exchange, η άρση των παλιών περιορισμών (μήνυμα και link στο μήνυμα) του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, στο Wave θα επιτρέπεται η αναζήτηση συζητήσεων και μηνυμάτων όπως γίνεται στο Twitter. Η αναζήτηση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται κατά τη στιγμή της πληκτρολόγησης.



Σε πρώτη φάση, οι χρήστες του Wave θα μπορούν να επικοινωνούν μόνο με άλλους χρήστες του Wave και οι διευθύνσεις θα μοιάζουν με διευθύνσεις email. Ένας περιορισμός που σύντομα ελπίζουν να λύσουν οι προγραμματιστές της Google είναι η επικοινωνία με άλλα web mail. Αν και πρόκειται για μια ριζοσπαστική προσέγγιση στην επικοινωνία, η Google γνωρίζει ότι οι χρήστες του Wave θα το χρησιμοποιούν αρχικά ως mail.



Προς το παρόν, η πρόσβαση στο Wave είναι περιορισμένη σε μερίδα του τύπου και προγραμματιστές. Σύμφωνα με τη Google, η τελική έκδοση θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, το πλαίσιο και η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρα: Όλα σε ένα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα