Αφού έκλεψες, τώρα πούλα (σαν καλλιτέχνης)
O Austin Kleon επιστρέφει για να ολοκληρώσει τις συμβουλές που οδηγούν στην επιτυχία. Μάθετε πώς θα κάνετε τους άλλους κλεπταποδόχους της δουλειάς σας! (Pics)
- 18 Νοεμβρίου 2014 11:44
Πριν από ένα χρόνο ο Austin Kleon, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό, με στόχο να μας κάνει να κλέβουμε με στυλ και με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και οι άλλοι με μας.
Το “Κλέψε σαν καλλιτέχνης”, αγαπήθηκε και διαβάστηκε σαν οδηγός επιτυχίας, ωστόσο επειδή οι δουλειές δεν πρέπει να αφήνονται ανολοκλήρωτες, ο συγγραφέας επιστρέφει για να μας διδάξει το πώς θα κάνουμε τους άλλους… κλεπταποδόχους των κόπων μας!
Το Πούλα σαν Καλλιτέχνης, που κυκλοφορεί από την Key Books, είναι γραμμένο με το ύφος, που λατρέψαμε στο Κλέψε σαν Καλλιτέχνης και φιλοδοξεί να μας μάθει 10 τρόπους για μας ανακαλύψουν.
Διότι τι νόημα έχει να πετύχεις κάτι, αν κανείς δεν το μάθει ποτέ και να γεράσεις διηγούμενος πικρές ιστορίες για το πως σε “έφαγαν τα κυκλώματα”;
“Κανένα”, μας λέει ο Kleon και μέσα από παραδείγματα, σχήματα (είναι πάντα ένας συγγραφέας, που ζωγραφίζει), λόγια μεγάλων και μικρών ανδρών, επιχειρεί να μας δείξει ότι πρέπει να μοιραστούμε τη δουλειά μας όχι μόνο όταν ολοκληρωθεί το έργο μας, αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Εν αρχή ην η ορατότητα λοιπόν. Στην εποχή του διαδικτύου, είναι αστείο να ισχυριστείς ότι δεν μπορείς να προβάλεις τη δουλειά σου, όποια και αν είναι και αυτή.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο σκηνές, λέει ο συγγραφέας. Βρες αυτή που σου ταιριάζει, δούλεψε με πάθος και το κοινό σου θα σε βρει.
Αν πάλι τρομάζεις μπροστά στο βουνό, που στην κορυφή του βρίσκεται η επιτυχία σου, τότε ο Kleon έχει μια συμβουλή περίεργη, αλλά αρκετά αποτελεσματική. Διάβαζε νεκρολογίες!
Όπως τ’ ακούς. Τούτη η γης που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε. Το να σκέφτεσαι το αναπόφευκτο τέλος σε βοηθάει να βλέπεις το τι είναι σημαντικό. Χρειάζεται δηλαδή μια επιθανάτια εμπειρία για να κινητοποιηθείς; Όχι. Διάβασε νεκρολογίες, κατανόησε ότι ο χρόνος μας είναι πεπερασμένος και κουνήσου επιτέλους (όχι από τη θέση σου).
Αφού λύσαμε τα ψυχολογικά μας, ας πάμε στην πράξη. Διότι ο Austin Kleon , είναι άνθρωπος της πράξης και οι συμβουλές στο βιβλίο του είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
Γίνε το trailer της ίδιας σου της δουλειάς
Αφού βρήκες τη γωνιά σου στο διαδίκτυο, κατοχυρώνοντας μια σελίδα με το όνομά σου, διαμόρφωσέ την και άρχισε να δείχνεις τη δουλειά σου, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί. Θυμάστε τη ρήση που λέει ότι κανείς δεν θέλει να δει πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα; Μεγάλο ψέμα. Σε όλους αρέσουν τα παρασκήνια.
Δείξε λοιπόν, αλλά με προσοχή. Εσύ επιλέγεις τι θα προβάλλεις, αλλά αφού το προβάλλεις στο διαδίκτυο, γίνεται κτήμα όλων. Επομένως προσοχή.
Σκάλισε οποιαδήποτε ιστορία γρήγορης επιτυχίας και θα ανακαλύψεις μια 10ετία σκληρής και επίμονης δουλειάς.
Έχε επιμονή και υπομονή. Κανένας δεν πέτυχε από τη μια μέρα στην άλλη. Δούλεψε, βάλε στόχους και ρώτα τον εαυτό σου κάθε φορά, που ολοκληρώνεις κάτι. «Και τι έγινε;».
Μάθε να λες καλές ιστορίες. Το να κλέψεις σαν καλλιτέχνης και να δημιουργήσεις, είναι το πρώτο βήμα, αλλά το να πουλήσεις μια καλή ιστορία για το έργο σου, είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.
Ο Austin Kleon, μας συμβουλεύει να βγάλουμε τη δουλειά μας στο φως, να μιλάμε γι’ αυτή σαν αυτός που μας ακούει να είχε τη δικαιοδοσία να μας απολύσει.
Σκάσε και άκου. Να είσαι ανοιχτός κόμβος.
Λειτουργώντας μέσα στο διαδίκτυο, θα πρέπει εκτός από το να μοιράζεις τη δουλειά σου, να μοιράζεσαι και τη δουλειά άλλων.
“Αν θέλεις να έχεις φαν, θα πρέπει να είσαι φαν και εσύ. Αν θέλεις να σε δεχτεί η κοινωνία, πρέπει πρώτα να είσαι καλός πολίτης αυτής της κοινωνίας. Αν απλώς δείχνεις μόνο τα δικά σου πράγματα στο Διαδίκτυο κάνεις λάθος. Πρέπει να είσαι αυτός που συνδέει. Ένας σύνδεσμος. Αν θέλεις να πάρεις, πρέπει να δώσεις. Αν θέλεις να σε προσέξουν πρέπει να δώσεις προσοχή. Σκάσε και άκου καμιά φορά. Να είσαι προνοητικός. Να είσαι ευγενικός. Μη γίνεις ανεπιθύμητος. Να είσαι ανοιχτός κόμβος”, γράφει ο Kleon και πολύ σωστά κάνει.
Αν πετύχεις μην ξεχάσεις ποιοι σε βοήθησαν. Να αποτίεις φόρο τιμής, να βάζεις ενεργό Link όταν «κλέβεις» κάτι και να μην είσαι αχάριστος. Είναι δύσκολο σε μια χώρα, που η αχαριστία θα έπρεπε να είναι ποινικό αδίκημα να τα εφαρμόσουμε αυτά, αλλά ο συγγραφέας έχει δίκιο.
Το να πουλήσεις όμως τη δουλειά σου δεν είναι ανοιξιάτικος περίπατος σε έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, δίπλα στο τιτίβισμα των πουλιών.
Είναι μια σκληρή διαδικασία, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τρολ και πισώπλατα μαχαιρώματα.
“Μάθε να δέχεσαι χτυπήματα”, μας λέει ο συγγραφέας, θύμα και ο ίδιος ενός τρολ, που επιχείρησε να μπει στο μυαλό του, μετά την επιτυχία του “Κλέψε σαν καλλιτέχνης”.
Και αφού έκανες όλα τα παραπάνω ή κάποια από αυτά, φθάνουμε και στο κρίσιμο σημείο. Η στιγμή που θα ζητήσεις αμοιβή για τη δουλειά σου ή συνδρομή, από αυτούς που δηλώνουν οπαδοί σου, είναι η Λυδία λίθος του τι έχεις πετύχει μέχρι στιγμής.
Ζήτα αμοιβή χωρίς να ντραπείς και προσπάθησε να πουλήσεις τον κόπο σου και να κερδίσεις από τη δουλειά σου.
Δεν υπάρχει τίποτα ποιο όμορφο από την ταμπέλα “Sold Out”, γράφει ο Kleon και εν μέρει έχει δίκιο. Το να δίνει χρήματα κάποιος για να αποκτήσει κάτι που έχεις δημιουργήσει, σίγουρα δεν είναι το μόνο κριτήριο αξίας, ωστόσο είναι αρκετά σημαντικό και μπορεί να χρηματοδοτήσει κάτι ακόμα καλύτερο που έχεις στο μυαλό σου.
Και όταν πετύχεις τελικά το σκοπό σου τι; Ο Austin Kleon κλείνει με μια συμβουλή, που και μόνο γι’ αυτή θα άξιζε να διαβάσετε το βιβλίο του.
“Ξεκίνα ξανά. Πήγαινε πίσω στο κεφάλαιο ένα –κυριολεκτικά- και γίνε ερασιτέχνης. Βρες κάτι καινούργιο να μάθεις και μόλις το βρεις, αφοσιώσου στο να μάθεις στα ανοιχτά. Πρέπει πάντα να έχεις το θάρρος να ξεφορτώνεσαι δουλειά και να ξανασκέφτεσαι τα πράγματα εντελώς από την αρχή”.