Κοινή εναέρια αστυνόμευση

Κοινή εναέρια αστυνόμευση
ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ F16 ICON Photopress

Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία για κοινή εναέρια αστυνόμευση (air policing) των FIR των δυο χωρών σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή αεροπειρατείας. Πρόκειται για την πρώτη στα Βαλκάνια

Μια σημαντική συμφωνία κοινής αεροπορικής αστυνόμευσης (air policing) υπογράφτηκε το μεσημέρι από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και το Βούλγαρο ομόλογό του Άνιου Αγκέλοφ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Με βάση τη συμφωνία τα μαχητικά αεροπλάνα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα επιχειρούν από κοινού σε περίπτωση που το FIR τους απειλείται από τρομοκρατική επίθεση. Επίσης θα υπάρχει άμεση, κοινή αντίδραση σε περίπτωση αεροπειρατείας.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία air policing που υπογράφεται στα Βαλκάνια ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα ενδέχεται και η Ρουμανία να προσεταιριστεί την ελληνοβουλγαρική πρωτοβουλία.

“Αποκτάμε κοινούς ελληνοβουλγαρικούς ουρανούς, κοινούς κανόνες εμπλοκής” τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Διευκρινίστηκε πάντως ότι η συμφωνία δεν αφορά τρίτες χώρες όπως την Τουρκία.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της αμυντικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κοινές εκπαιδευτικές αεροπορικές ασκήσεις και συνεργασία στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα