iPad: Τι μέλλει γενέσθαι!

iPad: Τι μέλλει γενέσθαι!

Θα γίνει το iPad o επόμενος υπολογιστής των μαζών; Πως θα χρησιμοποιηθεί, ως multimedia tablet ή eBook Reader; Μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση νέο...

Θα γίνει το iPad o επόμενος υπολογιστής των μαζών; Πως θα χρησιμοποιηθεί, ως multimedia tablet ή eBook Reader; Μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση νέου μαγικού γκάτζετ από την Apple οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν.Παρότι έχει περάσει μια εβδομάδα από την παρουσίαση του iPad και υπάρχει μια σαφής εικόνα των τεχνικών του χαρακτηριστικών, το ερώτημα για το μέλλον του μοιάζει με το γνωστό ερώτημα της ροκ «κιθαρίστας ή ντράμερ;»



Η επεξεργαστική του ισχύς (κυρίως σε θέματα γραφικών) δεν αμφισβητείται μετά την παρουσίαση της περασμένης Τετάρτης. Η αυτονομία μένει να αποδειχθεί στα διάφορα τεστ αλλά το χειρότερο σενάριο είναι να είναι απλώς ικανοποιητική.



Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πως θα το υποδεχτεί το καταναλωτικό κοινό; Θα το υιοθετήσει με τη μαζικότητα που αναμένει η Apple και με ποιον τρόπο; Στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα είναι «multimedia tablet ή eBook;»



Ο Μπιλ Γκέιτς είχε προβλέψει στις αρχές της δεκαετίας ότι τα tablet pc θα είναι το μέλλον των υπολογιστών αλλά μέχρι τώρα κανένα μοντέλο δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα στενά όρια συγκεκριμένων τομέων της αγοράς όπως η υγεία και ο κατασκευαστικός τομέας.



Η εταιρεία ΑΒΙ σε έκθεση της προβλέπει ότι το iPad δε θα γίνει ο επόμενος υπολογιστής των μαζών αλλά θα καταλάβει και θα δώσει μια νέα ώθηση στα multimedia tablet. Τα φορητά πολυμέσα θα γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε χώρες με ανεπτυγμένα ευρυζωνικά δίκτυα και σε καταναλωτές που αναζητούν συνεχώς το καινούριο και το υιοθετούν αμέσως.



Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, 4 εκατομμύρια τέτοιες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και αντιπάλων του iPad όπως το tablet pc που ετοιμάζει η Google, θα διατεθούν εντός του χρόνου στην αγορά. Το ίδιο νούμερο θα φτάσει τα 57 εκατομμύρια μέχρι το 2015, δηλαδή 15 φορές περισσότερο από ότι είναι σήμερα.



Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η AT&T στην Αμερική που θα υποστηρίξει τις απαιτητικές εφαρμογές του iPad δεν είναι ακόμα σε θέση να καλύψει τη υπάρχουσα και την προβλεπόμενη ζήτηση σε bandwith. Η βασική ανησυχία είναι πόσο γρήγορα μπορεί η AT&T να αναβαθμίσει τις 3G δυνατότητες της και να εγκαταστήσει συνδέσεις οπτικών ινών στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.



Το εν λόγω σύστημα που αποκαλείται backhaul συνδέει κομμάτια του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με τον πυρήνα που διαχειρίζεται τα δεδομένα και τις κλήσεις. Η AT&T έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για την εγκατάσταση τέτοιων συνδέσεων για να δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που να φτάνουν κοντά στις προδιαγραφές του HSPA και τα 7.2 Mpbs.



Το HSPA υποστηρίζεται από τα περισσότερα smartphone της αγοράς και τα iPad που θα είναι εξοπλισμένα με 3G. Η ζήτηση δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι η Apple ίσως ικανοποιήσει τους κάτοχους iPhone που ζητούν την επιλογή tethering με τα Wi-Fi iPad (να χρησιμοποιούν δηλαδή το iPhone για τη σύνδεση του iPad στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας). Προς αυτή την κατεύθυνση, η AT&T ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αναβαθμίσεις εντός του 2010.



Παράλληλα, η οθόνη του iPad δεν είναι σχεδιασμένη για τη βέλτιστη αναπαραγωγή video/multimedia. Η οθόνη του iPad ακολουθεί την αναλογία 4:3 υποστηρίζοντας την ανάλυση 1024×768. Η ανάλυση αυτή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στις οθόνες των υπολογιστών μέχρι πριν από μερικά χρόνια για τον πολύ απλό λόγο ότι υποστηρίζουν καλύτερα της εφαρμογές γραφείου όπως το Word και τους internet browsers.



Οι σύγχρονες οθόνες που ακολουθούν την 16:9 υποστηρίζουν καλύτερα τα widescreen και high definition video αλλά δημιουργούν μεγάλο περιθώριο αριστερά και δεξιά από ένα κείμενο ή μια ιστοσελίδα. Προς τι λοιπόν το πισωγύρισμα στο iPad; Η απάντηση βρίσκεται στα περίπτερα.



Τα περισσότερα περιοδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βρίσκονται πιο κοντά στην αναλογία 4:3. Μια οθόνη αυτής της αναλογίας μπορεί να προσφέρει καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης ειδικά όταν χρησιμοποιηθεί με κατακόρυφο (portrait) προσανατολισμό. Επιπλέον, οι εφαρμογές γραφείου χρησιμοποιούνται καλύτερα σε οποιοδήποτε προσανατολισμό. Στον κατακόρυφο εμφανίζουν μια πλήρη σελίδα ενώ ακόμα και στον οριζόντιο (landscape) προσανατολισμό γεμίζουν καλύτερα την επιφάνεια εργασίας. Η ανακοίνωση των iWorks (η σουίτα παραγωγικότητας που αναπτύσσει η Apple) δεν είναι καθόλου τυχαία.



Καθόλου τυχαίος, επίσης δεν είναι και ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ της Amazon και της εκδοτικής εταιρείας Macmillan. Η Amazon αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις όλων των βιβλίων της Macmillan μέσα από το amazon.com όταν η τελευταία ζήτησε την αύξηση της τιμής κατά πέντε δολάρια (14,99). Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια συνηθισμένη επιλογή στρατοπέδου. Η Amazon διαθέτει το δημοφιλές Kindle, τον βασικό αντίπαλο του iPad μέχρι στιγμής ενώ η Macmillan είναι ένας από τους εκδοτικούς οίκους που ανακοίνωσε ο Στιβ Τζομπς ότι θα συνεργαστούν για την παροχή περιεχομένου στα iBooks.



Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό; Αν και η πιο ασφαλής πρόβλεψη είναι αυτή του eBook Reader, τίποτα δεν αποκλείεται. Αφενός η Apple ετοιμάζει μια νέα κατηγορία εφαρμογών που θα απευθύνεται στις εταιρείες αφετέρου ο νέος A4 επεξεργαστής του iPad θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν σίγουρα στο επόμενο iPhone.



Το iPhone έχει ούτως ή άλλως κοινά χαρακτηριστικά με το iPad, οι εφαρμογές του θα τρέχουν σε iPad και πολύ περισσότερο σπεύδει να κλείσει την ψαλίδα με το Google Nexus One που χρησιμοποιεί ήδη επεξεργαστή του 1 GHz. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι δύο πλατφόρμες να ενοποιηθούν στο μέλλον και αυτό να ανοίξει μια εντελώς νέα αγορά από στελέχη και επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν εξειδικευμένες επαγγελματικές εφαρμογές είτε σε iPhone είτε σε iPad.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα