TEDxKalamata 2012: Μυρτώ Φοίφα

TEDxKalamata 2012: Μυρτώ Φοίφα

Ποιά είναι η Mυρτώ Φοίφα, ομιλήτρια του TEDxKalamata 2012

Το TEDxKalamata διοργανώνεται από μια ομάδα 30 εθελοντών στις 14 Δεκεμβρίου 2012.  Το ρητό που  συνοδεύει  αυτήν την πρωτοβουλία είναι: “Planting Τhe Seed/Leading Decentralization”, δηλαδή, “Φυτεύοντας Τον Σπόρο/Οδηγώντας Την Αποκέντρωση”.

Για πρώτη φορά λοιπόν,  φυτεύεται στην Καλαμάτα ο σπόρος του TED, σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή προοπτική με γνώμονα τη βιωσιμότητα, αποβλέποντας στην υγιή αποκέντρωση.

Η Μυρτώ Φοίφα είναι εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης (με κύριο άξονα δράσης την φωτογραφία και την βιντεοτέχνη), καλλιεργήτρια, δημιουργός και διαχειρίστρια των καλλιτεχνικών και περιβαλλοντικών εγχειρημάτων “Re:Thinkproject”  και “FarmaFifaPermaculture”, με ακτιβιστική δράση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της Καλαμάτας (εμπνευστής του δικτύου “kalamatafreespace”, συν-δημιουργός  της ομάδας “Ποδηλάτες Καλαμάτας” κ.α.)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών Παιδαγωγικές επιστήμες καθώς και στο Laban Londoncentre (“Diplomaindancestudies”).

Καλλιτεχνικά έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού (ADLIB, Oktana , Nomass, κ.α.) ως performer και videoartist, τόσο μέσα στο πλαίσιο του κλασσικού θεάτρου, όσο και στο πλαίσιο των διαδραστικών δράσεων σε δημόσιους και εναλλακτικούς χώρους.

Δουλειά της  έχει παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ, όπως στο PIXELDANCEFESTIVAL08, στο ACTIONFIELDKODRA09 , καθώς και στο ECOFESTIVAL09, στο “TERRAMANIA” (επιμ. Α.Τσιτούρα). Φωτογραφική της δουλειά – ανάμεσα σε άλλα – έχει εκτεθεί στο πλαίσιο του ATHENSPHOTOFESTIVAL “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι”, 2008 (επιμ. Στ. Μωρεσόπουλος).

Εκπαιδευτικά έχει συνεργαστεί με το ίδρυμα Ε. Κωστόπουλου καθώς και με την Κρατική Σχολή Χορού Αθήνας.

Αρθρογραφεί και συνεργάζεται τόσο με το τοπικό τύπο της Καλαμάτας, όσο και με διαδικτυακά περιοδικά όπως το “echomovemagazine” κ.α.

Για την Μυρτώ πάντα ήταν και είναι σημαντικό στοιχείο η αποκέντρωση της καλλιτεχνικής διαδικασίας, και η διάδραση της τέχνης με τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.

Στο προσωπικό της έργο είναι ιδιαίτερα εμφανής μια συνεχής προβληματική πάνω στην σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον του.

Γι’ αυτό και από το 2009, όταν και  εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα, με αφορμή τα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης δημιούργησε το “Re:Thinkproject”, ένα καλλιτεχνικό και περιβαλλοντικό εγχείρημα πάνω στην επανάχρηση, την ιδιοκατασκευή και τη δημιουργική ανακύκλωση, ένα πολυσυλλεκτικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εκθέσεις, δημόσιες δράσεις, εργαστήρια παραγωγή πρότυπων ιδιοκατασκευών, αλλά θέσπιση προγράμματος συνοικακής κομποστοποίησης , το οποίο και σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας λειτουργεί ήδη από το 2011.

Παράλληλα  το ενεργό ενδιαφέρον της για την διάσωση της τοπικής βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από μικρή είχε βιώσει την ζωή στο οικογενειακό αγρόκτημα, είχε έρθει σε επαφή με τις αγροτικές εργασίες και είχε συνειδητοποιήσει την πολιτιστική, εκπαιδευτική και γνωστική πλέον αξία που έχει για τον σύγχρονο άνθρωπο η ενασχόληση με την καλλιέργεια, ως ένας ολιστικός τρόπος βίωσης της καθημερινότητας, αποτέλεσαν τους  2 συστατικούς παράγοντες στο επόμενο εγχείρημά της, το “αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα”, “FarmaFifaPermaculture”.

Πρόκειται για ένα περιαστικό αγρόκτημα , ιδιαίτερης ομορφιάς , καθώς σαν αγρόκτημα αποτελεί ένα από τα πιο παλαιά της περιοχής. Οι κύριοι άξονες λειτουργίας του αγροκτήματος είναι η διάδοση της παραδοσιακής και φυσικής καλλιέργειας, η δημιουργία τράπεζας σπόρων από  παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής μας,  η διεύρυνσή της μέσω των ” Aνώνυμων Σποροφυλάκων”, δηλ. ενός δικτύου εθελοντών πάνω στην σποροφύλαξη και την ελεύθερη ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων,  και η ευρύτερη έρευνα πάνω σε θέματα αυτοδιαχείρισης της καθημερινότητάς μας.

Το αγρόκτημα  είναι επισκέψιμο, αποτελεί την βάση του projectRe:Think, και στον χώρο του πραγματοποιούνται εργαστήρια και εκδηλώσεις πάνω σε θεματικές της ευρύτερης οικολογικής καλλιέργειας, της κομποστοποίησης και των ιδιοκατασκευών, όπως επίσης οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και φορείς.

Και τα δύο project (“Re:Think Project”,” Farma Fifa Permaculture- Ανώνυμοι Σποροφύλακες”)  αποτελούν πλέον κομμάτι του προγράμματος “Καθημερινός Πολιτισμός”του πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με επιστημονικό υπεύθυνο την καθηγήτρια,ερευνήτρια και διδάκτορα πολιτισμικής ανθρωπολογίας Νάντια Σερεμετάκη).

Στον ελεύθερό της χρόνο (όσο αυτό είναι δυνατό) ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογράφηση και έρευνα πάνω στην φαρμακευτικά και σπάνια βότανα (κυρίως του Ταϋγέτου).

Σας υπενθυμίζουμε πως οι εγγραφές για το πρώτο TEDxKalamata έχουν ξεκινήσει.               

Μπείτε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης για περισσότερες πληροφορίες.

http://www.tedxkalamata.com

http://www.facebook.com/TEDxKalamata

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα