Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, το NEWS 247 θυμάται τη μοιραία νύχτα. Η εξέγερση που ακολούθησε, οι αυτόπτες μάρτυρες και η καταδίκη Κορκονέα (Pics+Vids)
- 06 Δεκεμβρίου 2012 07:17
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Λίγο νωρίτερα, πλήρωμα περιπολικού διαπληκτίστηκε με τους νεαρούς.
Το περιπολικό αποχώρησε, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ζήτησε τον λόγο από τους νεαρούς, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές. Μία σφαίρα βρήκε τον Αλέξανδρο, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.
Οι ειδικοί φρουροί έφυγαν και στη συνέχεια ενημέρωσαν με τον ασύρματο, ότι δέχθηκαν επίθεση, εκδοχή που για λίγες ώρες διακινήθηκε από την αστυνομία, όπως και τα σενάρια εποστρακισμού της σφαίρας.
Το βίντεο όμως μιας νεαρής γυναίκας που είχε δει τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδότησαν την οργή των νέων.
Το ξέσπασμα που έκαψε τη χώρα
Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου έβαλε φωτιά στη χώρα και χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους, ελάχιστα αφότου έγινε γνωστή.
Η αστυνομία έχασε τον έλεγχο και το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Ακολούθησαν εμπρηστικές επιθέσεις, στήθηκαν οδοφράγματα και οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν. Κτίρια πανεπιστημίων και τράπεζες πυρπολύθηκαν.
Η ίδια εικόνα καταστροφής και κλεφτοπόλεμου στους δρόμους και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Τις επόμενες δύο ημέρες, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων με την αστυνομία συνεχίστηκε και οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια, πυρπολήσεις κτιρίων και πλιάτσικο.
Τα διεθνή ΜΜΕ είχαν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα, αναφερόμενα στη δολοφονία μαθητή από αστυνομικό που “αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη μιας βίαιης εξέγερσης”.
Το τελευταίο αντίο
Στις 9 Δεκεμβρίου σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στον μαθητή, στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.
Στους γύρω δρόμους σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια, λόγω της παρουσίας αστυνομικών.
Ένας από αυτούς έβγαλε το περίστροφό του και πυροβόλησε στον αέρα. Την ενέργειά του κατέγραψαν οι κάμερες.
Η παραπομπή των ειδικών φρουρών
Στις 16 Ιουνίου 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμφθηκε στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσα, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Στο εδώλιο κάθισε και ο Βασίλης Σαραλιώτης.
Την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έκανε λόγο για “εποστρακισμό” και “θέλημα θεού”, ενώ επιχειρήθηκε η σπίλωση της μνήμης του νεκρού μαθητή, με διαρροές περί αποπομπής του από το σχολείο στο παρελθόν, αλλά και συμμετοχή του σε επεισόδια.
Η μεταβολή της κατηγορίας και η καταδίκη Κορκονέα
Στις 11 Οκτωβρίου και μετά από 84 συνεδριάσεις, η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, Αντ. Παπαβασιλείου, εκφώνησε την απόφαση επί της ενοχής για τους δύο ειδικούς φρουρούς.
Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, που κρίθηκε ένοχος με ψήφους 4 προς 3, για δυσμενέστερη κατηγορία, από εκείνη που του είχε αρχικά απαγγελθεί.
Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Υπέρ του, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Ποινή 10ετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, τον οποίο με πλειοψηφία 6 προς 1, το δικαστήριο έκρινε ένοχο για συνέργεια. Υπέρ του το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό επίσης.
Ακόμη, με πλειοψηφία 6 προς 1, οι δικαστές έκριναν, ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή, ωστόσο στις 5 Οκτωβρίου 2011, αποφυλακίστηκε , υπό τον όρο να παραμείνει στο νομό Δράμας.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβάλλει διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου
Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα Προπύλαια, στις 11:00 απο μαθητές και φοιτητές, στις 17:00 από τη Νεολαία του Συνασπισμού την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στις 19:00 από την Αντι-εξουσιαστική Κίνηση.
Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Κλειστοί θα μείνουν από τις 10 πρωί οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο.