Πειρατές 3D. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας
Μια αλμυρή περιπέτεια, ένα ξεκαρδιστικό έπος, μια εμπνευσμένη ταινία με εξωτικές χάρες, ένας, ευγενικά μιλώντας, ανεπαρκής και αθεράπευτα αισιόδοξος Πειρατής Καπετάνιος. Στις 15 Απριλίου στους κινηματογράφους (Vid)
- 31 Μαρτίου 2012 14:40
Μια αλμυρή περιπέτεια, ένα ξεκαρδιστικό έπος, μια εμπνευσμένη ταινία με εξωτικές χάρες, ένας , ευγενικά μιλώντας, ανεπαρκής και αθεράπευτα αισιόδοξος Πειρατής Καπετάνιος που έχει στο πλευρό του το πιο απροσάρμοστο πλήρωμα όλων των εποχών και στον ώμο του ένα παπαγάλο που θα γραφτεί στην ιστορία της ορνιθολογίας και της παγκόσμιας πειρατείας. Ετοιμαστείτε για την νέα ευφάνταστη παραγωγή της Aardman (Chicken Run, Wallace and Gromit, Arthur Christmas) σε συνεργασία με την Sony Pictures Animation, μια θαλασσοδαρμένη ιστορία με αξέχαστες ατάκες για όλους αυτούς που ό,τι και να συμβεί όχι μόνο δεν χάνουν την πίστη τους, αλλά ρουφάνε καθεμία σταγόνα περιπέτειας!
Σύνοψη:
Στους «Πειρατές» επιβιβαζόμαστε σε ένα ετοιμόρροπο καράβι με επικεφαλής έναν όχι ακριβώς πετυχημένο Πειρατή Καπετάνιο με πλούσια γενειάδα. Με ένα κουρελιάρικο πλήρωμα στην υπηρεσία του και φαινομενικά ανήξερος για τα ανυπέρβλητα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει, ο Πειρατής Καπετάνιος έχει ένα όνειρο: να νικήσει τον Μαύρο Μπέλαμι και την Κάτλας Λιζ στην κούρσα για το βραβείο του Πειρατή της Χρονιάς. Είναι μια αναζήτηση που παρασύρει τους ήρωες από τις ακτές της εξωτικής Ματωμένης Νήσου μέχρι τους ομιχλώδεις δρόμους του Βικτωριανού Λονδίνου. Κάπου στη διαδρομή πολεμάνε με μια διαβολική βασίλισσα, ενώ συνεργάζονται με έναν ερωτοχτυπημένο νεαρό επιστήμονα, χωρίς ποτέ να χάσουν το στόχο τους: την περιπέτεια!
Μια διασκεδαστική παραγωγή
«Λάτρευα τις ιστορίες με πειρατές όταν ήμουν μικρός με προτίμηση το Νησί του Πειρατή», μας λέει ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Peter Lord, ο συνιδρυτής της Aardman και ο σκηνοθέτης και παραγωγός της νέας ταινίας με τεχνική stop – motion «Πειρατές». «Αυτές οι ιστορίες μετέτρεπαν αυτό που στην πραγματικότητα ήταν ένα άθλιο ψέμα σε σαγηνευτική και άξια λόγου περιπέτεια- ιστορίες με πειρατές που μπεκρουλιάζουν στις τροπικές θάλασσες, κάτω από τον γαλανό ουρανό, περιτριγυρισμένοι από κανόνια, φορώντας τις περίφημες στολές τους. Είναι μαγικό με αυτήν την έννοια».
Ποιος θα μπορούσε να αποδώσει αυτή την μαγεία καλύτερα από την Aardman που έχει ήδη χτίσει μια εικόνα ως μια από της πιο αγαπημένες animation εταιρίες παραγωγής στον κόσμο; Η δουλεία της έχει αποσπάσει 400 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων 4 ‘Οσκαρ. Σαράντα χρόνια από την ίδρυση της από τους Lord και David Sproxton, η Aardman έχει κλέψει τις καλύτερες εντυπώσεις με καινοτόμες ταινίες όπως τη σειρά Wallace & Gromit και φυσικά το αξέχαστο video clip του Peter Gabriel για το τραγούδι Sledgehammer.
«Οι Πειρατές» είναι η δεύτερη συνεργασία της Aardman με τη Sony Pictures Animation με πρώτη το Arthur Christmas. Η ταινία έχει γίνει με την τεχνική του stop – motion η οποία είναι και η υπογραφή της Aardman, αφού η συγκεκριμένη τεχνική της έχει εξασφαλίσει 4 Όσκαρ (3 για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους και 1 για το Wallace and Gromit) . «Κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιούμε τις τεχνικές animation των τελευταίων 50 χρόνων, αλλά τις συνδυάζουμε με οπτικά εφέ και computer animation γιατί ένα πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις με την τεχνική του stop – motion είναι η θάλασσα. Γενικά δεν έχουμε ξεφύγει από αυτό που θεωρούμε ότι αρέσει στο κοινό σε σχέση με το stop – motion animation: τα σκηνικά και τα αντικείμενα δείχνουν αληθινά, απτά αλλά και μαγικά ταυτόχρονα», σχολιάζει ο Lord.
Γενικά το να δουλεύει κανείς μια ταινία stop – motion είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από μια live action ταινία. Ο σκηνοθέτης μας κατατοπίζει σχετικά: «Είχαμε 35 με 40 animators να δουλεύουν ταυτόχρονα. Είχαμε τόσους Πειρατές Καπετάνιους που μπορούσαμε να δουλεύουμε σε 20 σκηνές ταυτόχρονα». Αυτό σημαίνει ότι ενώ συνήθως ένας σκηνοθέτης που δουλεύει με ηθοποιούς συγκεντρώνεται στη σκηνή που γυρίζει εκείνη τη στιγμή, ο σκηνοθέτης που δουλεύει μια ταινία stop – motion καλείται να επιβλέψει δεκάδες σκηνές μαζί.
«Οι Πειρατές είναι μια ομάδα ανθρώπων που ζούνε διάφορες περιπέτειες για την ίδια την εμπειρία», μας λέει ο Defoe που έγραψε το σενάριο για την ταινία. Ο ίδιος δεν χρειάστηκε να έχει καμία προηγούμενη εμπειρία με πειρατές ή πειρατεία. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τον ατζέντη του ο μόνος λόγος που άρχισε να γράφει για πειρατές ήταν για να εντυπωσιάσει μια κοπέλα (δεν τα κατάφερε). Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο σεναριογράφος δεν είχε ξαναγράψει κάτι για ταινία με stop – motion τεχνική, γεγονός που ήταν αν μη τι άλλο πρόκληση για τους δημιουργούς της ταινίας. «Αν είχα εξ αρχής κάποια αναφορά, απλά δεν θα έγραφα το σενάριο, όπως το έγραψα. Οι μεγάλες, συναρπαστικές σκηνές μάχης στη θάλασσα ή οι σκηνές με πλήθος είναι ένας εφιάλτης για το stop motion. Αλλά ευτυχώς, κανείς δεν με περιόρισε, κανείς δεν μου είπε “δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”», σχολιάζει ανακουφισμένος ο Defoe.
«Οι πειρατές (το πλήρωμα που τον συντροφεύει στην ταινία) είναι απλά πολύ άχρηστοι σε αυτό που κάνουν- είναι πραγματικά πολύ πολύ πολύ κακοί στην πειρατεία» σχολιάζει ο Hugh Grant που για πρώτη φορά χαρίζει τη φωνή του σε animation ταινία στην original εκδοχή της ταινίας (στην Ελλάδα η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη). «Αλλά ο Πειρατής Καπετάνιος είναι αθεράπευτα αισιόδοξος και εξαιτίας αυτού το πλήρωμα τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα. Το αγαπάει το πλήρωμα του, καθώς και τον παπαγάλο του καραβιού, ή μάλλον αυτό που θεωρεί παπαγάλο, και είναι αρκετά ματαιόδοξος για την πλούσια γενειάδα του».
Σύμφωνα με το σκηνοθέτη ο Καπετάνιος Πειρατής ψάχνει την αγάπη και το σεβασμό στα λάθος μέρη. «Τίποτα από αυτό δεν έχει σημασία για το πλήρωμα του- είναι σαν την οικογένεια του πολύ πιστοί και τρυφεροί και ανόητοι» προσθέτει ο Lord που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής στην ταινία της Aardman “Chicken Run”. «Αλλά όταν ξεκινάει να κυνηγήσει ένα φανταχτερό βραβείο, ρισκάρει να χάσει κάτι πολύ σημαντικό».
Fun Facts
Ο σκηνοθέτης Peter Lord είχε την ιδέα να κάνει την ταινία όταν βρήκε ένα αντίγραφο του μυθιστορήματος του Gideon Defoe “The Pirates! In an Adventure with Scientists” σε ένα τραπέζι. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να το μαζέψει, να το διαβάσει και να ξεκαρδιστεί στα γέλια…
525 άνθρωποι δούλεψαν για την ταινία, συμπεριλαμβανομένων 33 animators και 41 μονάδων γυρίσματος σε 4 στούντιο.
Το πειρατικό καράβι είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο και αποτελείται από 44.569 κομμάτια. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ένα στούντιο στο άλλο και να περάσει από πολύ στενούς διαδρόμους. Αφού κατάφερε να γλιστρήσει οριακά από απίστευτα στενές γωνίες χωρίς καμία απώλεια, κάποια στιγμή έφτασε μπροστά από τη διπλή πόρτα του τελευταίου στούντιο για να ανακαλύψει το συνεργείο ότι δεν χωρούσε με τίποτα. Με μόνη εναλλακτική να ξαναγυρίσουν το πλοίο από την ίδια εφιαλτική διαδρομή, το συνεργείο αποφάσισε να κάνει μια τρύπα στο κούφωμα της πόρτας και να τσουλήσει το τεράστιο καράβι επιτέλους στον τελικό του προορισμό.
Περίπου 30,000 φακές κολλήθηκαν στο σκελετό της ναυαρχίδας της Βασίλισσας Βικτωρίας για να προσομοιάσουν τα καρφιά.
Πάνω από 6,818 στόματα κούκλας δημιουργήθηκαν για αυτήν την ταινία, εκ των οποίων τα 1,364 ανήκαν στον Καπετάνιο, μαζί με 257 διαφορετικά σχήματα στόματος που αποδίδουν την ομιλία και τις αντιδράσεις του.
Για τη γενειάδα του Πειρατή Καπετάνιου χρειάστηκε να φτιάξουν ένα ειδικό μηχανισμό animation, ενώ μπορεί κανείς να μετρήσει 65 μπούκλες.
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ…
Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Ο Πειρατής Καπετάνιος πρακτικά κατέχει ό,τι θα ήθελε κάθε πειρατής: έναν πολύχρωμο παπαγάλο (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει), ένα καλοτάξιδο πλοίο (πάνω κάτω), το καλύτερο πλήρωμα που θα μπορούσε να έχει κάθε καπετάνιος (με εξαίρεση οποιοδήποτε άλλο πλήρωμα στον κόσμο), και μια πλούσια γενειάδα (καμιά αντίρρηση με αυτό). Παρόλο που είναι πολύ κακός στην πειρατεία, παραμένει αθεράπευτα ενθουσιώδης. Το πλήρωμα του πιστεύει ότι είναι ο πιο σπουδαίος, το οποίο δεν είναι και κακό, αλλά κανείς άλλος δεν το πιστεύει. Ωστόσο σκοπεύει να το αλλάξει αυτό κερδίζοντας τον πολυπόθητο τίτλο του Πειρατή Της Χρονιάς, ο οποίος αναμφίβολα σημαίνει λεηλασίες, τη χρήση πονηρών μεταμφιέσεων και διάφορα άλλα ποταπά μέσα.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ
Ο έμπιστος του Καπετάνιου, ο Δεύτερος ή με άλλα λόγια ο Νούμερο Δύο, είναι μονίμως προετοιμασμένος να βλέπει τα θετικά του αφεντικού του παρόλο που όλα αποδεικνύουν το αντίθετο. Αν ο Πειρατής Καπετάνιος θεωρείται ο φαφλατάς και αναξιόπιστος μπαμπάς, ο Δεύτερος είναι η πάντα αξιόπιστη και λογική μαμά. Αυτός φροντίζει όλες τις μικρές λεπτομέρειες που ο Πειρατής Καπετάνιος έχει την τάση να παραβλέπει, ενώ διαχειρίζεται όλες τις απρόβλεπτες διαθέσεις του αφεντικού του και κάνει ό,τι μπορεί για να τους κρατήσει αυτόν και το πλήρωμα μακριά από τις κακοτοπιές. Έξυπνος, καπάτσος και ίσως λίγο παραπάνω πιστός απ’ό,τι χρειάζεται , ο Δεύτερος φοράει, αν μη τι άλλο, ένα ωραίο φουλάρι.
Η ΠΟΛΙ
Η καρδιά του πειρατικού καραβιού, η αγαπημένη όλου του πληρώματος, η Πόλι είναι η ακόρεστα πεινασμένη μασκότ με το παράξενο σουλούπι. Κάθε καράβι πρέπει να έχει έναν παπαγάλο, το οποίο δεν είναι και τόσο καλό κυρίως γιατί η Πόλι δεν είναι ένας κοινός παπαγάλος αλλά πολλά περισσότερα. Όπως και να’χει, ακόμα και εν μέσω χάους, η Πόλι διατηρεί την ηρεμία της και την καλόκαρδη αφοσίωση της στον Καπετάνιο. Βασικά, η Πόλυ είναι ευτυχισμένη από τη στιγμή που υπάρχει κάποιος να την ταΐζει τα αγαπημένα της μπισκότα.
Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΑΛΜΠΙΝΟ με τη φωνή του RUSSEL TOVEY
Ο Πειρατής Αλμπίνο πιστεύει ό,τι του πούνε. Ελαφρώς νευρικός, εξιτάρεται εύκολα και σχεδόν πάντα είναι συγχυσμένος, αφού ακόμα και η πιο συνηθισμένη κατάσταση μπορεί να τον εκπλήξει ή και να τον ενθουσιάσει. Σαν ένα μικρό παιδί, είναι επιρρεπής στο να αραδιάζει ακόμα και τις πιο άχαρες αλήθειες. Αθώος, εύπιστος και αφελής έχει υιοθετήσει μια μόνιμη έκφραση γουρλωμένου θαυμασμού.
Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΜΕ ΠΟΔΑΓΡΑ
Κρίνοντας από την εξωτερική του εμφάνιση, αυτός ο πειρατής είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος θαλασσόλυκος. Αλλά στην πραγματικότητα δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του και παλιμπαιδίζει, όπως και το υπόλοιπο πλήρωμα. Του αρέσει να σκορπάει σοφίες που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου σοφίες και η μανία του για κρέας τον έχει προικίσει με μια καλπάζουσα ποδάγρα για την οποία παραείναι περήφανος.
Ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΟΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ
Ίσως ο μεγαλύτερος οπαδός του Πειρατή Καπετάνιου, ο Εκπληκτικά Καμπυλόγραμμος Πειρατής θα μπορούσε ίσως να είναι περισσότερο πειρατίνα από πειρατής, πάντα έτοιμος για καβγά, ή για περιπέτεια στις επτά θάλασσες ή ακόμα καλύτερα για να σπρώχνει θύματα στη σανίδα εκτέλεσης. Κολλημένος σε μια εποχή όπου οι γυναίκες στη θάλασσα θεωρούνταν γρουσούζικες, κανένας από τους πειρατές δεν προσέχει ότι κάτι το παράξενο συμβαίνει με αυτό το μέλος του πληρώματος, παρόλο που έχει μια παράξενα ψηλή φωνή, στρογγυλούς γοφούς και ένα μάλλον ψεύτικο μούσι.
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ
Αυτός ο Κάρολος Δαρβίνος είναι ο γνωστός Δαρβίνος χωρίς το μούσι και την σπουδαία θεωρία για τους πιθήκους. Ο νεαρός ακαδημαϊκός επιστήμονας είναι σοβαρός, κοινωνικά αδέξιος και κατά κάποιο τρόπο ένα πραγματικό σπασικλάκι που δεν τα καταφέρνει ούτε στην επιστήμη (τουλάχιστον όχι στην ταινία) ούτε στον έρωτα. Αλλά η τύχη του μπορεί και να αλλάξει, κυρίως αφού ο δρόμος του διασταυρωθεί με τα μονοπάτια του Πειρατή Καπετάνιου και της Πόλι. Τώρα, ίσως και να χρειαστεί να βρει έναν τρόπο να μπουστάρει την επαγγελματική και την ερωτική του ζωή επιστρατεύοντας ένα τολμηρό σχέδιο.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟ
Το πιο πρόσφατο από τα όχι ακριβώς πετυχημένα πρότζεκτ του Δαρβίνου, ο κύριος Μπόμπο είναι ο πρώτος Χιμπαντζάνθρωπος που με κάποιο τρόπο έχει παραλειφθεί από το σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα. Ένας ελαφρώς απρόθυμος παρατρεχάμενος και θύμα των απεγνωσμένων σχεδίων του αφεντικού του, ο Κύριος Μπόμπο επικοινωνεί μόνο μέσω καρτών, γεγονός που μάλλον τον ματαιώνει αφού είναι πιο έξυπνος από τους εξελιγμένους συντρόφους του.
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Η μικροσκοπική, πλαδαρή και πανίσχυρη κυβερνήτης σχεδόν του ενός τετάρτου του πλανήτη είναι καινούρια στο θρόνο, ανύπαντρη και στοργική με όλους τους πιστούς υπηκόους της με εξαίρεση τους πειρατές τους οποίους απεχθάνεται με όλο της το κοντόχοντρο είναι. Το μόνο πράγμα που της αρέσει περισσότερο από την εκτέλεση πειρατών είναι να παρευρίσκεται σε πραγματικά ιδιαίτερα γεύματα… Κάτω από το στενό της κορσέ χτυπάει η καρδιά ενός μαχητή και από τη στιγμή που είναι η Βασίλισσα, ποιος λέει ότι η μάχη πρέπει να είναι δίκαιη;
Ο ΜΑΥΡΟΣ ΜΠΕΛΑΜΙ με τη φωνή του JEREMY PIVEN
Όλοι έχουν την ατυχία να γνωρίζουν κάποιον σαν τον Μαύρο Μπέλαμι: είναι το ανέκδοτο της παρέας, ο φαντασμένος συνάδελφος, ο ενοχλητικά επιδεικτικός γείτονας. Ο πιο πετυχημένος πειρατής των επτά θαλασσών και πολλάκις νικητής του βραβείου Πειρατής της Χρονιάς είναι ένας πανούργος, κακός και ξεδιάντροπος τύπος που ξέρει πολύ καλά να πατάει τα κουμπιά του Πειρατή Καπετάνιου.
Η ΚΑΤΛΑΣ ΛΙΖ
Η Χασάπισσα των Μπαρπάντος, μια μόνη γυναίκα ανάμεσα σε άντρες, η Κάτλας Λιζ είναι μια δολοφονική, παράλογη, δαιμονισμένα γοητευτική μοιραία γυναίκα της Ματωμένης Νήσου. Πυροβολεί, φτύνει, πίνει και σφάζει ανθρώπους με τη σπάθα της, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Ακόμα ένας αντίπαλος για τον τίτλο του Καπετάνιου της Χρονιάς, όπως και ο Μαύρος Μπέλαμι, δεν σέβεται καθόλου τον Πειρατή Καπετάνιο. Κρίμα, βέβαια, γιατί, όπως και οι υπόλοιποι, ο Πειρατής Καπετάνιος είναι τσιμπημένος μαζί της.
Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Στολισμένος από την κορφή μέχρι τα νύχια με λάφυρα από διάφορες μπάζες, ο Πειρατής Βασιλιάς είναι ένας μεγαλειώδης μισός Έλβις, μισός σαιξπηρικός άρχοντας, μα πάνω από όλα Πειρατής. Διαφεντεύει την Ματωμένη Νήσο, γεγονός που του επιτρέπει να έχει το τελευταίο λόγο στην απονομή του βραβείου του Πειρατή της Χρονιάς, στην οποία είναι φυσικά παρουσιαστής.
Credits:
ΣKΗΝΟΘΕΣΙΑ: PETER LORD
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PETER LORD, DAVID SPROXTON, JULIE LOCKHART
ΣΕΝΑΡΙΟ: GIDEON DEFOE
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΕΝΑ ΜΑΡΑΒΕΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ
Ακούγονται οι: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ, ΛΙΛΑ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΤΥ ΛΑΜΠΟΥ, ΤΖΙΜΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΦΩΤΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΓΚΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΛΙΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ, ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΓΚΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΠΑΝΟΣ ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ
STUDIO ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ: POWER MUSIC PRODUCTIONS
Θα πνιγείτε από τα γέλια!
15 Απριλίου στους κινηματογράφους.