Ρεκόρ πνιγμών το φετινό καλοκαίρι
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για τους πνιγμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο τρίμηνο. Τι πρέπει να προσέξετε
- 17 Αυγούστου 2012 21:47
Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες με 191 συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Από 1η Ιουνίου Ιουνίου 2012 έως και 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τη Lifeguard Hellas, θρηνήσαμε 191 θύματα από πνιγμό, εκ των οποίων το 85% ήταν ημεδαποί.
Οι πνιγμοί στις θάλασσες σημειώνονται κατά 40% τις πρωινές ώρες, κατά 40% τις μεσημεριανές και κατά 20% τις απογευματινές ώρες.
Έκπληξη μάλιστα προκαλεί η Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη σε πνιγμούς στην Ευρώπη και δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι λουόμενοι φαίνεται πως υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους ή δεν ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης.
Συμβουλές προς λουόμενους
– Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
– Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
– Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
– Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
– Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
– Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
– Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
– Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
– Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
– Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
– Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε ΑΠΛΩΣ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
– Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
– Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
– Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
– Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
– Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
– Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει. Κάλεσε για βοήθεια.
Σε περίπτωση που πλησιάσεις αυτόν που κινδυνεύει ή είσαι ήδη κοντά του, ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα