Μαζικές πωλήσεις

Μαζικές πωλήσεις

Σενάρια που μόνο αισιόδοξα δεν είναι πυροδότησαν φαινόμενο ντόμινο στο Χρηματιστήριο και άνοδο στα spreads. Τι συμβαίνει με τις τράπεζες

Σε μαζική ρευστοποίηση τραπεζικών μετοχών, που αποδίδεται από τους αναλυτές της αγοράς σε άντληση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά -2,55% στις 2 το μεσημέρι εξελίσεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η τιμή στην πτώση έφθασε κάποια στιγμή και το -2,9% ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον το κλείσιμο ημέρας που είναι πιθανό να βρεθεί με λιγότερες απώλειες.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και μέσα σε 20 λεπτά, ρευστοποιήθηκαν 12 εκ. ευρώ από τα συνολικά 87,4 εκ. του όγκου των συναλλαγών, με ένταση στις πωλήσεις της Eurobank που υποχωρούσε -5,7%, της Alpha Bank -5,9% της Εθνικής Τράπεζας -5,1%, ενώ χαμηλότερα παρασύρονταν το ΤΤ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil και η Ελλάκτωρ.

Οι αναλυτές αποδίδουν την κατολίσθηση αποκλειστικά σε εγχώριους παράγοντες, όπως η οριστική λήξη του σεναρίου συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών ή ακόμη και το άνοιγμα ξανά της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη και πάλι των spreads (νωρίτερα την Παρασκευή άγγιξαν πάλι τις 830 μονάδες βάσης) αλλά και των ασφαλίστρων κινδύνου.

Η υπόθεση των τραπεζών, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο ωθούσε σε συγχωνεύσεις,  παράλληλα με την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Τράπεζα Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής, πριν τον υποχρεωτικό έλεγχο στα στοιχεία της προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, έδωσαν τροφή σε σενάρια που θέλουν το πρόβλημα των αποθεματικών των ελληνικών τραπεζών να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο ενώ παράλληλα, το Δημόσιο να κρατά το Τ.Τ. και την Αγροτική, προχωρώντας σε κινήσεις ανάλογες με αυτές της Εθνικής Τράπεζας.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα με πολλές ευρωπαϊκές δεν σπεύδουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, ενώ την ίδια εξάρτηση παρουσιάζουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για κάθετη πτώση στη ζήτηση των τραπεζικών ομολόγων στις χώρες αυτές και την διαπραγμάτευσή τους ως “junk” (σκουπίδι).

Σύμφωνα με τον Bloomberg το πρόβλημα θα αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει εν ζωή το πρόγραμμα στήριξης με την αγορά των προβληματικών ομολόγων και την προσφορά ζεστού χρήματος, ωστόσο το γεγονός, δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα