Apple iPad: Ντοπέ iPhone ή το ιδανικό eBook Reader

Apple iPad: Ντοπέ iPhone ή το ιδανικό eBook Reader

Υπάρχουν λόγοι για να δαπανήσει κάποιος μερικές εκατοντάδες ευρώ για μια συσκευή που απλώς... διαβάζει; Μέχρι τη χθεσινή παρουσίαση του iPad (και χ...

Υπάρχουν λόγοι για να δαπανήσει κάποιος μερικές εκατοντάδες ευρώ για μια συσκευή που απλώς… διαβάζει; Μέχρι τη χθεσινή παρουσίαση του iPad (και χωρίς να πρόκειται για κάποιο θαύμα) όχι!Οθόνη 9,7 ιντσών πολλαπλής αφής, τεχνολογίας LED με οπισθοφωτισμό και ανάλυση 1024×768. Εξαιρετικά λεπτό (134 χιλιοστά). Όχι ιδιαίτερα ελαφρύ (680-730 γραμμάρια). Εκδόσεις που ξεκινούν από 499 δολάρια (16 GB/Wi-Fi) και φτάνουν τα 829 (64 GB/Wi-Fi/3G). Επεξεργαστής Apple A4 αρχιτεκτονικής ARM στα 1GHz. Μπαταρία με 10 ώρες αυτονομία. Αισθητήρας επιτάχυνσης, πυξίδα, υποστήριξη Bluetooth, Wi-Fi 802.11n και micro-SIM για τα μοντέλα με έλα με 3G. Ένα Home button όπως στο iPhone. Πολύ περισσότερο, τρέχει iPhone OS 3 έστω και αν πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση. Αυτό είναι το iPad, το υπεργκάτζετ που υποσχέθηκε ο Στιβ Τζομπς εδώ και καιρό στις μάζες και παρουσίασε εχθές (27η Ιανουαρίου 2010) στο Κέντρο Γιέρμπα Μπουένα του Σαν Φρανσίσκο.



Όσοι περίμεναν ένα ντοπέ iPhone στις 9,7 ίντσες (iPhone on steroids)
δικαιώθηκαν . Όσοι, σκεπτικιστές ως επί το πλείστον, περίμεναν μια ακόμα επικοινωνιακή φούσκα της Apple για ένα προϊόν που δε φέρνει τίποτα καινούριο, επίσης. Το περίεργο είναι ότι δικαιώθηκαν και όσοι, φανατικοί οπαδοί της Apple ή μη δεν έχει καμία σημασία, περίμεναν ότι ο Στιβ Τζομπς θα αλλάξει για ακόμα μια φορά τον κόσμο της πληροφορικής σε μία νύχτα. Όχι το θαύμα δεν έγινε. Αλλά αν με ρωτούσε κανείς αν, ποτέ, θα αγόραζα ένα eBook Reader θα του απαντούσα, πριν από εχθές, κατηγορηματικά όχι.



Στην εποχή των all-in-one συσκευών, δεν μπορώ να σκεφτώ αρκετούς λόγους που ο οποιοσδήποτε θα δαπανούσε ένα ποσό της τάξης των μερικών εκατοντάδων ευρώ για κάτι που απλώς διαβάζει κείμενο, δεν έχει χρώμα, έχει μέτριες δυνατότητες για τη πλοήγηση στο διαδίκτυο και σε υποχρεώνει να στέλνεις τα έγγραφα σου σε κεντρικό σέρβερ για μετατροπή (την οποία και χρεώνεσαι) ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή τους. Ας έχει και άρωμα χαρτιού, όχι μόνο όψη. Ας έχει και 4 χρόνια αυτονομία. Αν αντίθετα γινόταν με την ίδια συσκευή, εκτός από την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, να βλέπω ιστοσελίδες στην κανονική τους διάταξη, με τα κανονικά τους χρώματα, να βλέπω βίντεο στο YouTube, να βλέπω φωτογραφίες, να μπαίνω στο Facebook, να ακούω μουσική, να παίζω παιχνίδια και να μπορώ να κάνω και λίγη δουλειά όταν χρειάζεται, η απάντηση είναι πολύ διαφορετική. Ακόμα και αν δεν μπορώ να κάνω δύο πράγματα συγχρόνως. Ακόμα και αν δεν έχει βιντεοκάμερα για τσατ.






Τι καινούριο φέρνει η Apple με το iPad; Το ποιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η βασική έλλειψη στο iPhone: Η δημιουργία, επεξεργασία και προβολή κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων. Το πόσο εύκολα μπορούν να γίνουν όλα αυτά μένει να αποδειχθεί –το έξτρα φυσικό πληκτρολόγιο είναι ιδιαίτερα υποσχόμενο- αλλά σίγουρα το iWork είναι μια σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο των εφαρμογών. Οι κάτοχοι iPhone θα τρίβουν τα χέρια τους από ευχαρίστηση αφού κατά πάσα πιθανότητα η εφαρμογή οδεύει προς το “μικρό iPad”. Παράλληλα, ο Safari Browser, μια ελαφριά έκδοση του γνωστού browser με χαρακτηριστικά iPhone, είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε συσκευές eBook προβάλλοντας πλήρεις ιστοσελίδες με την αρχική τους διάταξη και πλήρη χρώματα. Οι κάτοχοι iPhone θα τρίβουν επίσης τα χέρια τους με ικανοποίηση αφού θα μπορούν να αγοράσουν τη “φτηνή” έκδοση
χωρίς 3G και να κάνουν tethering μεταξύ των δύο. Τέλος τα iBooks. Αν και ήταν αναμενόμενα ως απαραίτητο συνοδευτικό στο επιχειρηματικό μοντέλο του iPad, δείχνουν ότι έχουν εξασφαλίσει ισχυρές συνεργασίες με προβεβλημένους εκδοτικούς οίκους –Penguin, Macmillan- και προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες με την αλλαγή της διάταξης της σελίδας και το μέγεθος της γραμματοσειράς.



Είναι αυτά αρκετά; Αν δει κάποιος το iPad σαν ένα περιορισμένων δυνατοτήτων laptop ή netbook, όχι. Αν το δει σαν ένα παραφουσκωμένο iPhone επίσης. Αν, όμως, το δει σαν σύνολο και το συγκρίνει με τον ανταγωνισμό στην κατηγορία του δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ίσως το βήμα που θα φέρει τα eBook Reader στις μάζες, το βήμα που θα βάλει τις εφημερίδες (στην κανονική τους διάταξη και όχι σε ιστοσελίδες) και τα βιβλία στα χέρια της Generation S(ocial).



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα